خبرگزاری مهر - گروه استانها: خراسان شمالی که یکی از کمدرآمدترین استانهای کشور محسوب میشود با درآمدی پایینتر از میانگین درآمد کشور، از مشکلاتی دیگری نیز رنج میبرد. کمبود درآمد، توقع پایین و نبود مطالبه گری موجب افزایش نرخ تورم نیز شده است.
این استان که درآمدی حدود ۷۰ درصد میانگین کشور را دارد، دارای تورمی بالاتر از میانگین کشور است؛ به این ترتیب سفره مردم هر روز کوچکتر میشود.
طبق جدول شاخص قیمت مصرف کننده به تفکیک استانها که در درگاه ملی آمار منتشر شده است، نرخ تورم نقطه به نقطه در خراسان شمالی در ماه گذشته به ۲۲.۶ درصد رسید در حالی که میانگین کشوری آن ۲۲.۵ بود.
از سوی دیگر، نرخ تورم نقطه به نقطه خانوارهای شهری و روستایی استان در ماه گذشته به ترتیب ۲۲.۹ و ۲۲.۱ درصد بود.
در خراسان شمالی نرخ تورم ماه خرداد ۱.۸ اعلام شده در حالی که این عدد در تهران ۱.۷ بوده است به این ترتیب خراسان شمالی حتی از تهران نیز با افزایش قیمت بیشتری در خرداد ماه رو به رو بوده است.
نرخ تورم «خوراکیها و آشامیدنیها» در خراسان شمالی در خرداد امسال ۱۶.۵ و میانگین کشوری آن ۱۴.۹ درصد بود. از سوی دیگر، نرخ تورم نقطهای «پوشاک و کفش»، «مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها»، «مبلمان و لوازم خانگی و نگهداری معمول از آنها»، «بهداشت و درمان»، «حمل و نقل»، «ارتباطات»، «تفریح و فرهنگ»، «آموزش»، «هتل و رستوران» و «کالاها و خدمات متفرقه» در استان طی ماه گذشته به ترتیب ۳۴.۳، ۱۸.۶، ۳۰.۷، ۲۷.۴، ۳۷.۱، ۸.۹، ۲۲.۲، ۱۲.۸، ۱۶.۹ و ۲۹.۳ درصد بود.
عادت مردم به گرانی
این آمار در زندگی مردم بسیار مشهود است. این را مردم اعلام میکنند و از آن شکایت دارند. در این خصوص سینا حشمتی که یک کارمند ساده است در گفتگو با مهر اظهار کرد: خراسان شمالی علی رغم اینکه استان فقیری از نظر درآمدی است، از سایر استانها گرانتر است و مردم به این گرانیها عادت کردهاند.
وی افزود: قیمت میوه، پوشاک، حمل و نقل و بسیاری از موارد دیگر در قیاس با استانهای هم سطح خودمان بالاتر است که دلیل آن برای ما هم نامشخص است.
حشمتی با اشاره به افزایش پیوسته قیمتها خصوصاً در مواد غذایی که شهروندان مجبور به استفاده هستند گفت: برخی مواد خوراکی که خودمان نیز تولید میکنیم از شهرهای دیگر گرانتر است؛ به عنوان مثال خراسان شمالی دارای باغهای میوه زیادی است که مصرف استان را تأمین میکند اما باز هم گاهی مشاهده میشود قیمت میوه از شهرهای استانهای دیگر بالاتر است.
تورم تکاندهنده در حوزه املاک
رشد قیمتهای اجاره بها و خانه نیز به نسبت استانهای همجوار اعداد بالاتری را به ثبت میرساند به طوری که در برخی از موارد قیمت اجارهها طی سال جاری ۵۰ تا ۷۰ درصد نیز رشد داشته. مصطفی مؤمنی، دانشجوی دانشگاه آزاد بجنورد است که از شهری دیگر به بجنورد سفر میکند و به تحصیل مشغول میشود.
این دانشجو در خصوص افزایش قیمت اجاره منزل دانشجوییاش در گفتگو با مهر اظهار کرد: سال گذشته ماهانه ۳۰۰ هزار تومان اجاره پرداخت میکردیم و ۸ میلیون تومان نیز رهن داده بودیم که صاحب خانه امسال تقاضای ۱۰ میلیون تومان رهن و ۶۰۰ هزار تومان اجاره کرده است اما با گفتگوی فراوان به اجاره ۵۰۰ هزار تومان راضی شد.
وی افزود: برای یک خانه ۶۰ متری دانشجویی که امکانات خاصی مانند کابینت و کولر ندارد، این اعداد بسیار بالاست.
اوج گیری قیمت مرغ در خراسان شمالی
علاوه بر این موارد، قیمت مرغ نیز طی روزهای اخیر در استان حاشیه ساز شد. خراسان شمالی باز هم از قافله عقب نماند و با افزایش قیمت بیشتری به استقبال گرانی مرغ رفت. این افزایش قیمت بی رویه، باعث شد محمود قنبری، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان شمالی به مسئله وارد شده و خواستار بررسی فوری ماجرا از سوی تعزیرات حکومتی استان شود.
به این ترتیب کاملاً مبرهن است که خراسان شمالی در افزایش قیمتها سعی دارد گوی سبقت را از دیگر استانها برباید و تاکنون بیش از ۲۰ استان را پشت سر گذشته و در این حوزه رتبه هفتم را تصاحب کرده است.
اجارههای بالا و نبود تولید علل تورم در خراسان شمالی است
مهدی امیدوار، رئیس اتاق اصناف بجنورد در گفتگو با مهر علت را اینگونه شرح داد: تورم به موارد بسیاری بستگی دارد و یکی از این موارد آن است که خراسان شمالی تولیدکننده نیست و این موضوع باعث میشود تورم بر آن اثر بیشتری داشته باشد.
وی افزود: خراسان شمالی کارخانه، عمده فروش و کل فروش ندارد و به همین دلیل مجبور است کالاها را از سایر استانها وارد کند که همین امر باعث میشود هزینههای حمل و نقل بر کالاها افزوده شود و قیمتها در استان بالاتر رود.
امیدوار دیگر علت بالا بودن تورم در خراسان شمالی را قیمتهای اجاره بها عنوان کرد و ادامه داد: در این مسئله هیچ گونه نظارتی وجود ندارد و صاحب ملک هر قیمتی میخواهد ارائه میدهد و کسی به او ایراد نمیگیرد در حالی که اگر کاسب یک پفک را ۱۰۰ تومان گرانتر دهد با او برخورد میکنند.
رئیس اتاق اصناف بجنورد تصریح کرد: ۸۰ درصد از کسبه خراسان شمالی اجاره نشین هستند و این دیگر علت بالا بودن قیمت اقلامی مانند پوشاک در خراسان شمالی به نسبت دیگر استانهاست.
وی در ادامه گرانی مرغ در استان را متوجه کسبه ندانست و گفت: هر قیمتی که مرغ به مرغ فروشان فروخته شود، آنها با ۱۰ درصد افزایش آن را به دست مشتری میرسانند که حتی برخی از کسبه ما در این چند روز با نرخ ۷ درصد مرغ را میفروختند لذا علت گرانی مرغ جایی دیگر است.
این گرانیها تأثیر زیادی بر روی زندگی مردم خراسان شمالی گذاشته است. هرچند مدیریتهای غلط میتواند عامل مهمی در این موضوع باشد اما نقش مردم نیز در این مسئله بی تأثیر نیست. اگر خود مردم بر افزایش قیمتها دامن نزنند میشود توقع تورم کمتری در استان داشت.
نظر شما