۱۲ خرداد ۱۳۸۶، ۱۶:۰۰

آراء و اندیشه‌های "احمد فردید" بررسی می‌شوند

آراء و اندیشه‌های "احمد فردید" بررسی می‌شوند

آراء و اندیشه‌های دکتر سید احمد فردید در ادامه مجموعه برنامه "سوفیا" در رادیو گفتگو چهارشنبه 16 خرداد بررسی می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه سوفیا رادیو گفتگو این هفته چهارشنبه 16 خرداد به بررسی آراء و اندیشه‌های دکتر احمد فردید می‌پردازد. برنامه «سوفیا» که هر هفته چهار شنبه ها ساعت 21 با اجراء و کارشناسی منوچهر دین پرست و بر روی موج اف. ام ردیف 9/103 مگاهرتز شنیده می شود، هفته پیش به بررسی آراء دکتر عبدالکریم سروش پرداخته بود و این هفته اندیشه‌های سید احمد فردید را با حضور محمد منصور هاشمی، مولف و پژوهشگر دانشنامه جهان اسلام، بررسی می‌کند.

در این سلسله برنامه آرای روشنفکرانی مانند شریعتی،مجتهد شبستری، شایگان، سید جواد طباطبایی، حمید عنایت و بازرگان مورد بحث و بررسی قرار می گیرند.

احمد فردید با نام واقعی سید احمد مهینی یزدی زاده شهر یزد 25 مرداد 1373 خورشیدی در تهران درگذشت.

احمد فردید در دوران حیات خود هیچ کتابی منتشر نکرد، کتاب "دیدار فرهی و فتوحات آخرالزمان" مجموعه‌ای است از درس‌گفتارهای وی که پس از مرگ وی منتشر شد. بسیاری از هواداران فردید این کتاب را به دلیل اغلاط فراوان چاپی و محتوایی (به زعم آنان) فاقد اعتبار و اصالت می‌دانند.

فردید بعد از جنگ دوم جهانی در فرانسه و آلمان به مطالعه فلسفه معاصر اروپایی مخصوصا اگزیستانسیالیسم و فلسفه مارتین هایدگر در آلمان پرداخت.

فردید در دهه پنجاه و شصت در دانشگاه تهران به طرح اندیشه هایدگر در درس‌گفتارهای خود در رشته فلسفه دانشگاه تهران پرداخت و تا آن زمان کسی با اندیشه های او در ایران چندان آشنایی نداشت.

او در ترجمه برخی از اصطلاحات هایدگر به زبان فارسی برابرهای تازه‌ای پیشنهاد کرد که برخی از آن‌ها هنوز در میان فلسفه‌دانان رایج است، و برخی دیگر رواجی نیافت و به همان حلقه شاگردان او محدود ماند.

احمد فردید شیفته هایدگر فیلسوف آلمانی بود و معتقد بود که خود وی با هایدگر همسخن و در بسیاری از موارد یکسخن است و به دانشجویان خود توصیه می‌کرد که خود راسا زبان آلمانی را فرا گرفته و به مطالعه آثار هایدگر بپردازند و از خواندن ترجمه‌ها که نارسا می‌باشند بپرهیزند.

فردید نظیر هایدگر کاپیتالیسم و سوسیالیسم را اشکال متافیزیک نیست‌انگار غرب و اشکال فلسفی اسارت انسان در دوره معاصر می‌دانست و این نظر مخالفت بسیاری را در اروپا با تفکر هایدگر و در ایران با تفکر فردید به همراه داشت. مخالفت هایدگر با دو جریان فوق ناشی از مخالفت او با تکنیک به مثابه چوب‌بست قرن بیستم و به عبارتی چنبر اسارت انسان در این قرن ناشی می‌شد.

کد خبر 496121

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha