خبرگزاری مهر - گروه استانها، فرزندان و زنان بی سرپرست و بد سرپرست، معتادان، معلولان و خانوادههای کم بضاعت و بی بضاعت که مستقیم یا غیر مستقیم زیر نظر بهزیستی و تأمین اجتماعی هستند با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم میکنند. هر قشر مشکلات ویژه و خاص خود را دارد که عدم توجه به آنان میتواند آسیبهای دیگری نیز به این گروهها وارد سازد.
از این رو در هفته بهزیستی به سراغ برخی از این افراد رفتیم و پای درد و دلشان نشستیم. از کمبودها و خواستههایشان برای ما گفتند و از برخی فعالیتها تقدیر کردند. انصاف و مروت در لحنشان مشخص بود. گویی که این گروهها زندگی و تعامل را طور دیگری یاد گرفتهاند.
شاید فکر کنیم اگر معلول بودیم بسیار پرخاشگر میشدیم، صبرمان از دست میرفت و نمیتوانستیم به زندگی ادامه دهیم. لذا با فکر کردن به این گروه به آنها احسنت میگوئیم. وقتی به پای حرفشان مینشینیم و از جسارت و اراده شان مطلع میشویم صدها بار بیشتر آنها را تحسین میکنیم.
اکنون در خراسان شمالی بیش از صد هزار نفر در قالب ۴۳ هزار خانواده تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند. این افراد خدمات متفاوتی در حوزههای توانبخشی، درمان اعتیاد، مراقبت از فرزندان بی سرپرست، مالی و … دریافت میکنند اما بی تعارف باید گفت که مشکلاتشان نسبت به امکاناتشان بسیار بیشتر است.
توسعه تجهیزات توانبخشی نیازمند وام قرضالحسنه
حق شرف، مسئول یکی از مراکز توانبخشی غیر دولتی در گفتگو با مهر اظهار کرد: در خراسان شمالی ۱۸ مرکز شبانه روزی و ۲۴ مرکز روزانه توانبخشی فعال هستند که خدمات حمایتی و توان بخشی پزشکی به نیازمندان این حوزه ارائه میدهند.
وی با اشاره به خدمت گیری ۶۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم از هر مرکز افزود: در مجموع ۲۵ هزار نفر از این مراکز توان بخشی خدماتی را دریافت میکنند.
حق شرف در ادامه خواستههایی از مسئولان داشت و در این راستا گفت: برای رشد مراکز میبایست زمینهایی از سوی دولت به ما واگذار شود که این مسئله را پیشتر پیگیری کردهایم اما نتیجه بخش نبوده است.
وی عدم پرداخت حقوق و مزایای پرسنل مراکز را یکی دیگر از معضلات این مجموعهها دانست و بیان کرد: به منظور توسعه تجهیزات نیازمند وام قرضالحسنه هستیم تا امکاناتمان را ارتقا دهیم.
از گلایه به استاندار تا سو استفاده از معلولان
بلوریان به نمایندگی از جامعه معلولان خراسان شمالی نیز در گفتگو با مهر ضمن تشکر از تلاش مسئولان گفت: تلاشها قابل توجه بوده اما مشکلات معلولان بسیار زیاد تر است.
بلوریان ادامه داد: استاندار خراسان شمالی مشاوری از جامعه معلولان ندارد که این امر باعث شده معلولان با استاندار ارتباطی نداشته باشند تا مشکلاتشان را در میان بگذارند.
این معلول با انگیزه تصریح کرد: در استان نیازمند فرهنگ سازی در حوزه جایگاه معلولان هستیم زیرا اگر تمام مشکلات معلولان را پیگیری کنیم و فرهنگ مناسب ایجاد نشود، تلاشها بلااستفاده خواهد ماند.
وی با انتقاد از صداوسیما افزود: صدا و سیما موظف است به صورت هفتگی ۴ ساعت را به برنامه فرهنگ سازی ویژه معلولان اختصاص دهد اما اکنون این اتفاق نمیافتد به طوری که هیچ برنامهای برای ناشنوایان وجود ندارد.
بلوریان اشتغال معلولان را معضلی جدی دانست و تاکید کرد: معلولان هم اکنون به دلیل عدم توانایی پرداخت تسهیلات وام اشتغال دچار مشکلاند لذا باید تدبیری در این حوزه شود.
نماینده جامعه معلولان استان نظارت بیشتر بر بخش خصوصی را لازم عنوان کرد و ادامه داد: موارد زیادی دیده میشود که معلول از ساعت ۷ صبح تا ۷ شب کار میکند اما ۵۰۰ هزار تومان حقوق میگیرد و از اعتراض میترسد چون بیکار میشود که این مسئله چیزی جز بیگاری نیست.
وی با اشاره به بیکار شدن بسیاری از معلولان دست فروش پس از شیوع کرونا افزود: این افراد نانآور خانواده بودند و اکنون مشکلات فراوانی دارند.
بلوریان در انتها از عدم فضای مناسب سازی شده برای استفاده معلولان انتقاد کرد و احضار داشت: این فضاها در شهر وجود دارد اما استاندارد نیست و نمیتوانیم از آنها استفاده ببریم که نیاز است دستگاههای استان توجه بیشتری به این موضوع داشته باشند.
مجتمع ورزشی ویژه معلولان وجود ندارد
سمیه رضایی، بانوی روشن دل خراسان شمالی نیز در گفتگو با مهر اظهار کرد: در استان یک مجتمع فرهنگی و ورزشی ویژه معلولان استان وجود ندارد که بسیار نیاز است.
وی افزود: میبایست فنی و حرفهای، آموزشهایی خاص با مربیان خاص را ویژه معلولان برگزار کند تا این گروه بتوانند حرفهای یاد گرفته و صاحب شغل شوند.
رضایی در انتها از نبود کتابخانه های ویژه نابینایان در استان گلایه کرد و گفت: حضور یک نیروی خانم در بخش نابینایان کتابخانه بجنورد نیاز است که اکنون وجود ندارد و در شیروان و اسفراین به کل این بخش افتتاح نشده است.
مشکلات مالی شدید مراکز ترک اعتیاد
شیرقانی مسئول یکی از مراکز ترک اعتیاد استان نیز در خصوص مشکلات این حوزه در گفتگو با مهر اظهار کرد: فعالیتهای مراکز ترک اعتیاد استان طی سال گذشته چشمگیر بود و اقدامات شاخصی مانند ارائه وام اشتغال به افرادی که ترک اعتیاد داشتند انجام شد.
وی در ادامه به مشکلات مراکز ترک اعتیاد که بخش مهمی از زیر مجموعه بهزیستی را شامل میشوند اشاره کرد و افزود: با توجه به گرانیها، تورم و تعطیلی پنج ماهه مراکز، با مشکلات شدید مالی مواجه شدهایم.
شیرقانی بیان داشت: مطالبات مراکز ترک اعتیاد از سال گذشته پرداخت نشده است و سازمان بهزیستی کشور پاسخگو نیست و میگویند این قرض باید از منابع استانی تأمین شود.
دلالها اینجا هم هستند / خرید وام ۵۰ میلیونی با یک میلیون
با محسن خدمت گذار، به نمایندگی از فرزندان بهزیستی نیز گفتگو کردیم.
خدمت گذار که اکنون از مرکز بهزیستی مرخص شده با افتخار خود را بزرگ شده این مراکز اعلام میکند و در این باره میگوید: فرزندان بهزیستی استان موفقیتهای زیادی را کسب کردهاند.
وی در ادامه عدم اشتغال پایدار برای فرزندان ترخیصی از بهزیستی را مشکل آفرین دانست و افزود: باید در استخدامهای دستگاهها، ظرفیت خاصی برای فرزندان بهزیستی در نظر گرفته شود.
خدمت گذار همچنین با اشاره به وام ۵۰ میلیون تومانی اشتغال فرزندان بهزیستی گفت: به دلیل نداشتن ضامن، دلالها این وام را با مبلغ بی ارزش یک میلیون تومان از افراد میخرند.
خراسان شمالی ۲۲ هزار و ۸۵۳ خانوار مستمری بگیر بهزیستی دارد که ماهانه ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان به آنها پرداخت میشود. همچنین در این استان ۶۱۵ مرکز زیر نظر سازمان بهزیستی در ۱۳ حوزه خدمات خود را ارائه میدهند.
نظر شما