۲۹ تیر ۱۳۹۹، ۱۵:۵۰

گرفتگی ‌بینی ‌و راه‌های ‌درمان ‌آن

گرفتگی ‌بینی ‌و راه‌های ‌درمان ‌آن

گرفتگی بینی دلایل مختلفی دارد که آلرژی، انحراف ‌تیغه‌ و شکستگی ‌بینی تنها بخشی از آن است و می‌توان با انتخاب درمان مناسب این وضعیت ناخوشایند را بهبود بخشید.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، اگر تجربه گرفتگی یک یا هر دو سوراخ بینی را در طول زندگی خود داشته باشید، متوجه می‌شوید که مجبورید برای نفس کشیدن از دهان استفاده کنید و این امر منجر به تنفس سخت‌تر، خشک شدن گلو، مشکل در بسیاری از فعالیت‌های زندگی همچون خوابیدن، غذا خوردن و صحبت کردن خواهد شد. در واقع تنفس آسان از بینی یکی از بزرگترین نعمت‌هایی است که خداوند به انسان ارزانی کرده است.

برای اینکه تنفس طبیعی از بینی داشته باشیم لازم است ساختار اسکلتی و همچنین سیستم عملکردی بینی در وضعیت مطلوب قرار داشته باشد. بینی انسان یک ساختار اسکلتی متشکل از غضروف و استخوان دارد و در خط وسط توسط تیغه میانی به دو حفره چپ و راست تقسیم می‌شود، بر روی این اسکلت غضروفی و استخوانی از قسمت خارجی یک لایه نازک عضلانی و پوست قرار گرفته و در قسمت داخلی بافت پوششی مخاطی تمام حفره را پوشانده است. در هر حفره بینی سه عضو برجسته به اسم شاخک‌های بینی قرار دارد که وظیفه گرم و مرطوب کردن هوای تنفسی و همچنین تنظیم جریان هوای تنفسی را برعهده دارد. لایه پوشاننده شاخک‌های بینی خاصیت ارتجاعی دارد و در شرایط مختلف می‌تواند ضخامتش کم یا زیاد شود که این امر باعث تغییر در میزان جریان هوا در حفره بینی خواهد شد. عوامل مختلفی می‌توانند عبور هوا از حفره‌های بینی را تحت تأثیر قرار دهند و باعث اختلال عملکرد بینی شوند که در زیر به تعدادی از آنها و درمان آنها اشاره خواهیم کرد.

۱. آلرژی

یکی از شایع‌ترین عللی که باعث اختلال عملکرد بینی و گرفتگی بینی می‌شود، آلرژی یا حساسیت است. آلرژی‌ها می‌تواند فصلی یا دائمی باشند. افرادی که دچار آلرژی هستند در برخورد با عوامل تحریک کننده که اکثراً گرده گیاهان و یا آلودگی‌های محیط هستند، دچار تورم مخاط داخلی بینی می‌شوند. تورم مخاط داخلی بینی و شاخک‌های بینی موجب انسداد راه هوایی و احساس گرفتگی شدید در بینی خواهد شد. همزمان علائم دیگری همچون آبریزش از بینی عطسه‌های مکرر و خارش بینی وجود خواهد داشت. برای کنترل علائم ناشی از آلرژی لازم است که حتی الامکان از تماس با مواد تحریک کننده پرهیز شود و همچنین داروهای مختلفی برای تخفیف علائم وجود دارند که اسپری‌های بینی و قرص‌های ضد حساسیت از جمله آنها می‌باشند. در برخی افراد آلرژی طول کشیده باعث بزرگی بیش از حد شاخک‌های بینی می‌شود و این امر باعث انسداد دائمی در یک حفره بینی یا هر دو حفره خواهد شد، در صورتی که درمان دارویی بهبود رضایت بخشی در راه هوایی این افراد ایجاد نکند لازم است با عمل جراحی شاخک های بینی را کوچک کرد تا راه هوایی بینی باز شده و تنفس به وضعیت طبیعی برگردد.

۲. انحراف تیغه بینی

انحراف تیغه بینی یکی دیگر از علل گرفتگی بینی است. تیغه میانی بینی از غضروف و استخوان تشکیل شده است. در حالت طبیعی تیغه بینی باید در خط وسط قرار گرفته و حفره‌های چپ و راست را به دو حفره مساوی تقسیم کند، اما گاهی بنا به دلایلی مانند مشکل مادرزادی یا ضربه به بینی تیغه بینی از خط وسط منحرف شده و به یک سمت کج شود که باعث تنگی راه هوایی در آن سمت و اختلال تنفسی خواهد شد. برای اصلاح این مشکل نیاز به عمل جراحی اصلاح انحراف تیغه بینی یا سپتوپلاستی است که در این عمل جراحی قسمت کج تیغه بینی برداشته شده و تیغه در خط وسط قرار گرفته و راه هوایی بازسازی می‌شود.

۳. شکستگی بینی

شکستگی بینی یکی دیگر از علل شایع گرفتگی راه هوایی است. شکستگی بینی می‌تواند در اثر آسیب بینی در فعالیت‌های ورزشی یا حوادث رانندگی و یا بروز هر ضربه محکم به بینی اتفاق بیفتد. در اثر شکستگی بینی علاوه بر اینکه تیغه میانی بینی به یک سمت منحرف می‌شود، اسکلت استخوانی و غضروفی بینی هم کج خواهد شد و باعث تنگی شدید یک یا هر دو حفره بینی می‌شود. برای درمان این مشکل سپتوپلاستی به همراه اصلاح کجی ظاهری بینی که اصطلاحاً سپتوراینوپلاستی نامیده می‌شود مورد نیاز است. در این عمل جراحی کجی ظاهری بینی اصلاح خواهد شد و همزمان تیغه میانی بینی نیز در خط وسط قرار می‌گیرد و در صورتی که بزرگی شاخک‌های بینی هم وجود داشته باشد، اصلاح می‌شود تا راه هوایی به طور قابل ملاحظه و مطلوبی بازگشایی شود.

۴. جراحی بینی

عمل جراحی زیبایی بینی یکی از علل دیگری است که گاهی باعث گرفتگی راه هوایی بینی و مشکل تنفس می‌شود. در صورتی که بینی در طی عمل جراحی زیبایی بیش از حد کوچک شود یا ساختار غضروفی و استخوانی آن بدون ملاحظه ضعیف شود یا سوراخ‌های بینی خیلی کوچک شود ممکن است که بعد از عمل شخص دچار مشکل تنفسی و گرفتگی بینی شود. در صورت بروز این مشکل نیاز به عمل جراحی ترمیمی بینی است. در طی این عمل هر مشکلی که باعث تنگی راه هوایی شده است از جمله باریک شدن بیش از حد بینی فرورفتگی بالای پره های بینی و ضعیف شدن پایه بینی اصلاح خواهد شد و راه هوایی به طرز مطلوبی بازگشایی می‌شود.

با پیشرفت‌های زیادی که در علم جراحی بینی اتفاق افتاده است تقریباً تمامی مشکلات عملکردی و تنگی بینی با جراحی‌های ترمیمی قابل اصلاح می‌باشند. اگر دچار مشکل گرفتگی بینی و مشکل در تنفس از بینی هستید حتماً به دکتر متخصص گوش و حلق و بینی حاذق مراجعه کنید و مشکل خود را مطرح نمائید. در جلسه معاینه مشکل ات بینی شما بررسی خواهد شد و پس از تشخیص، درمان مناسب برای آن مشکل تجویز خواهد شد. دکتر امید ابراهیمی جراح و متخصص گوش و حلق و بینی با سابقه بیش از ۱۷ سال در درمان بیماری‌های بینی و انجام بیش از ۴۰۰۰ مورد عمل جراحی در خدمت مردم است و برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده نمونه عمل‌های انجام شده می‌توانید به وب سایت دکتر ابراهیمی مراجعه نمائید.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

کد خبر 4977385

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha