علی کاهیدان در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: طرح راهآهن اصفهان - چهارمحال و بختیاری - خوزستان که چند سالی است کلید خورده و به عنوان یکی از بزرگترین پروژههای اقتصادی کشور شناخته میشود.
وی تصریح کرد: این خط راه آهن با جابهجایی ۷.۵ میلیون تن بار و سه میلیون مسافر در سال تحولی بزرگ را برای منطقه ایجاد میکند.
وی با اشاره به تغییر مسیر خط راه آهن، عنوان کرد: این اتفاق با مخالفت شدید مردم و مسئولان چهارمحال و بختیاری مواجه شده و به نظر میرسد این تغییر با منافع مردم این استان در تضاد است.
کارشناس عمران چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه این خط راهآهن به عنوان زیرساختی مهم برای توسعه صنعت گردشگری و اقتصادی استان محسوب میشود، ادامه داد: طی تصمیمی «شهرکرد» از مسیر حذف و «بروجن» و «لردگان» به خط راه آهن اضافه شدهاند.
کاهیدان احداث این خط راهآهن را کمک بزرگی به جابهجایی محصولات کارخانهها عنوان کرد و افزود: در این پروژه باید علاوه بر تأمین منافع اقتصادی، زیرساختهای گردشگری استان هم تأمین شود.
تحول در حمل و نقل جنوب کشور با ساخت راه آهن چهارمحال و بختیاری
وی بیان کرد: بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته قرار است سالانه سه میلیون مسافر با احداث خط راهآهن اصفهان- چهارمحال و بختیاری- خوزستان جابهجا شوند که این خود تحولی بزرگ در زمینه حمل و نقل استانهای جنوبی کشور محسوب میشود.
کارشناس عمران چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: برخی از مسئولان در تلاشند این خط راهآهن را از مسیر اصلی خود منحرف کنند در حالی که مطالعات اجرای این طرح بر اساس عبور خط راهآهن از «شهرکرد» تکمیل و مقدمات اجرای آن آماده شده است.
کاهیدان با بیان اینکه اجرای نهایی این طرح و بهرهبرداری از آن نقش بسزایی در اقتصاد استان دارد، گفت: این پروژه خط آهن به طول ۹۲ کیلومتر در حال انجام است که زیرسازی قطعه دوم آن به طول ۲۱ کیلومتر تکمیل و پیمانکار قطعه اول این پروژه نیز انتخاب و عملیات زیرسازی آن آغاز شده است.
وی عنوان کرد: این پروژه با حجم بسیار بالا و برآورد حدود پنج میلیارد دلار جز بزرگترین پروژههای کشور به حساب میآید.
کارشناس عمران افزود: به دلیل مهم بودن محل استقرار ایستگاههای راهآهن، توجه به دسترسی آسان مسافران، سهولت در رفت و آمد و پیشبینی توسعه منطقهای در اطراف محل قرارگیری ایستگاه باید با دقت بررسی شود و بهترین نقاط برای توسعه زیرساختی مورد توجه قرار گیرد.
نظر شما