خبرگزاری مهر، گروه استانها- مهدیه مودی * فرودگاه بینالمللی بیرجند به دلیل دارا بودن موقعیت سیاسی و استراتژیکی که شهر بیرجند دارد به عنوان سومین فرودگاه کشور شناخته میشود که در سال ۱۳۱۲ بعد از فرودگاه قلعه مرغی تهران که نخستین فرودگاه تأسیس شده است و فرودگاه بوشهر، در بیرجند طراحی و ساخته شد.
بر اساس تاریخچهای که از این فرودگاه، گفته میشود تا پیش از شروع جنگ جهانی دوم، مقامات سیاسی و کنسولگریهای دو کشور انگلستان و روسیه در شهر بیرجند و در اطراف این فرودگاه مشغول فعالیت بودهاند و این فرودگاه که بی شک یکی از قدیمی ترین فرودگاههای ایران است تا به امروز به فعالیتهای فرودگاهی و پروازی خود ادامه داده، فعالیتی که خیلی مورد رضایت مردم قرار نگرفته و در خور شأن جایگاه این فرودگاه و مردم استان خراسان جنوبی نیست.
حال بعد از گذشت ۹۰ سال تنها ۲۲ پرواز داخلی به تهران و مشهد در این فرودگاه انجام میشود که آن هم با وجود تأخیرهای پیوسته و یا کنسلی پروازها اعتراض شهروندان و مسافران را به دنبال دارد.
جایگاه این فرودگاه و فعالیت قدیمی آن این انتظار را برای مردم به دنبال دارد تا پروازها به اقصی نقاط ایران از این فرودگاه صورت گیرد و یا حداقل پروازهای داخلی دچار تأخیرهای زیاد و کنسلی نباشد.
ابتدای تیرماه سال جاری مدیر کل فرودگاههای خراسان جنوبی خبر از افزایش پروازهای این فرودگاه از ۲۲ پرواز به ۲۴ پرواز میدهد و این خبر را مسرت بخش عنوان میکند. پروازی که در همان ابتدا حاشیههای زیادی را به همراه داشت، حاشیههایی که قضاوت آن در فضای مجازی بر عهده مردم گذاشته شد و پرونده قانونی برای آن تشکیل شده است.
تنها طی ۱۰ ماه سال گذشته ۱۳۰ پرواز فرودگاه شهید کاوه بیرجند کنسل شد و این امر نشان از عدم رعایت حقوق شهروندی را نشان میدهد.
طی این چند سال علت نارضایتیهای مردم از پروازهای بدون نظم در این فرودگاه تخلف برخی از شرکتهای هواپیمایی در فروش بدون در نظر گرفتن ظرفیت هواپیما، در اختیار قرار دادن هواپیماهای دارای نقص فنی و قدیمی و در اکثر مواقع اعلام دیرهنگام شرایط بد آب و هوایی میباشد.
حال این مسئله مطرح است چرا باید برای این استان پروازهایی در نظر گرفته شود که هواپیماها شرایط نامناسبی را از نظر ظرفیت پایین و یا عدم توانایی جا به جایی مسافر در هرگونه شرایط آب و هوایی داشته باشند؟ مگر نه اینکه آب و هوا توسط سازمان هواشناسی از چند روز قبل اعلام میشود؟ به چه دلیل شرکتهای هواپیمایی به راحتی به خود اجازه میدهند تا با نقص هر هواپیما پروازهای بیرجند را جایگزین دیگر استانها کنند و پروازهای خراسان جنوبی لغو شود؟
این سوالات طی چند سال اخیر توسط مسئولان عنوان شده اما چرا تاکنون برای رفع مشکلات اقدامی صورت نگرفته؟
تحقق و رعایت حقوق مسافران حین تأخیر پروازهای داخلی یکی از مهمترین نکاتی است که باید به آن اشاره کرد، به ویژه در روزهایی که بعضاً شاهد تأخیرهای چندساعته و حتی لغو پروازها هستیم و برخی از مسافران عطای سفرشان را به لقایش میبخشند اما آگاهی مسافران از این حقوق، بیشتر به آنها کمک خواهد کرد.
طبق آئین نامه حقوق مسافر در پروازهای داخلی که از سوی سازمان هواپیمایی کشوری تدوین شده است، در صورتی که پروازی بیش از چهار ساعت تأخیر داشته باشد، ایرلاینها موظف به پرداخت جریمه از پیش تعیین شده به مسافران هستند.
اما در بیرجند نه تنها مردم نجیب استان مدعی جریمه نمیشوند حتی در بیشتر اوقات از یک پذیرایی ساده که جز وظایف ایرلاین است هم محروم میشوند و برای خوردن آب به سمت آبخوری هدایت میشوند.
بر اساس دستورالعمل رعایت حقوق مسافران در شرکت هواپیمایی و طبق مقررات اختصاصی در تأخیر پروازی بیش از یک ساعت و کمتر از دو ساعت باید از مسافران از نوع اوّل شامل میان وعده اعم از نوشیدنی گرم یا سرد و شیرینی مناسب پذیرایی شود. ارائه این پذیرایی مشروط به وجود زمان کافی برای پذیرایی و عدم افزایش تأخیر بیشتر است.
در تأخیر پروازی دو تا چهار ساعت پذیرایی مناسب حداقل نوع اول با توجه به امکانات فرودگاهی باید انجام شود. همچنین ایرلاین باید امکان برقراری ارتباط تلفنی جهت اطلاع رسانی را برای مسافران فراهم کند، ضمن آنکه باید در صورت درخواست مسافر و امکان انجام آن تغییر پرواز را انجام دهد.
حال با وجود تمام این مقررات و قوانین انتظار میرود تا مسئولان استانی هرچه سریعتر برای رعایت حقوق شهروندی وارد میدان شده و ماجرای چند ساله پروازهای بدون نظم و پر و بال شکسته فرودگاه شهید کاوه بیرجند را به اتمام برسانند و حق از دست رفته مردم خطه کویر را برگردانند.
*فعال رسانهای خراسان جنوبی
نظر شما