خبرگزاری مهر- گروه استانها: با آغاز محرم شیعیان جهان به سوگواری میپردازند و یاد حماسههای جاویدان امام حسین (ع) را زنده نگه میدارند.
در این زمان هر کس به نحوی سعی دارد ارادت خود به آقا را ابراز کند، در این بین رسوم خاصی نیز در سراسر ایران وجود دارد، رسومی که با فرهنگ و تاریخ منطقه گره خورده و این مسئله نشان از ریشه تاریخی ارادت مردم به ائمه اطهار است.
آئین روز یازدهم ماه محرم در امامزاده کوران اسفراین یکی از این موارد است. این آئین با شماره ۱۵۴۴ در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسیده است.
از تعزیه خوانی تا سینه زنی جمعی
در یازدهمین روز از محرم امامزاده کوران اسفراین میزبان خیل عظیمی از عزاداران و مشتاقان معرفت اباعبدالله (ع) است که از گوشه و کنار استان در این مکان جمع میشوند.
در این آئین، عاشقان و دلسوختگان قافلهسالار دشت کربلا با حضور در امامزاده، سوگواری و مرثیهسرایی میکنند و در ماتم از دست دادن امام حسین (ع) و یارانش و اسارت زینب (ع) و اهلبیت آن امام مظلوم عزاداری میکنند.
آئین روز یازدهم در امامزاده کوران از صبح زود با ورود دسته عزاداران آغاز و بعد از ظهر با اجرای تعزیهخوانی مراسم سیدالشهدا (ع) به پایان میرسد.
در این آئین همه اقشار مردم از کودک، جوان و پیر، زن و مرد حضور دارند اما حضور جوانان و نوجوانان چشمگیرتر است.
در این مراسم مردم اطراف امامزاده با پای پیاده و برخی با وسایل موتوری و خودرویی، مسیرهای طولانی تا جایگاههای عزاداری را میپیمایند و در این روز با اسرای بازمانده در قیام عاشورا همدردی میکنند.
همچنین گروههای سینهزنی و زنجیرزنی در اطراف امامزاده و جایگاههای عزاداری حاضر میشوند و از این طریق آئین ویژه عزاداری و سوگواری در رثای سرور و سالار شهیدان و ۷۲ تن از یاران با وفایش را برگزار میکنند.
عزاداران حسینی در مراسم این روز که یکی از اجتماعات بسیار مطرح سوگواری خراسان شمالی برای حضرت اباعبدالله الحسین (ع) است، از همه نقاط روستایی و شهری این شهرستان از صبح هنگام به امامزاده کوران آمده و با حرکت در صحن بیرونی امامزاده عزاداری میکنند. این مراسم با اقامه نماز ظهر به پایان میرسد.
مراسم مذکور از چندین مسیر شروع میشود و مسیر اصلی از خروجی روستای مهدیآباد شروع و بسیاری از عزاداران با پای پیاده آن را طی نموده و به عزاداران در امامزاده میپیوندند.
دستهها و هیئتهای سینهزنی و زنجیرزنی روستاها و شهرهای اطراف پشت سر هم و بر اساس نظم خاصی و با طواف در دور امامزاده عزاداری میکنند که این مهم جلوهای ویژه به این مراسم میدهد. از نکات جالب در این مراسم حضور زنان در پشت سر هیئتها و برداشتن پرچمهای سیاه است.
تعزیهخوانی از دیگر ویژگیهای مراسمهای عزای حسینی در روز یازدهم محرم در امامزاده کوران است که تعزیهخوانان، با اجرای تعزیه حضرت ابوالفضل (ع)، علیاکبر، قاسم و عزاداری به بیان سرگذشت امام حسین (ع) میپردازند.
نامگذاری نوزادان در امامزاده کوران (ع) و پخت و توزیع غذای نذری در ظهر یازدهم محرم از دیگر مراسم انجام شده در این روز است.
رونمایی از لوح ثبتی آئین
علی مستوفیان، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری خراسان شمالی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: رویدادهای گردشگری امروزه یکی از بخشهای رو به رشد در صنعت گردشگری محسوب میشوند و از لحاظ توسعه پایدار، برگزاری چنین رویدادهایی با توجه به اینکه نیازمند زیرساخت آنچنانی نیستند، نقش شایانی در توسعه فرهنگی، اجتماعی و مذهبی ایفا میکنند.
وی افزود: قصد داریم این مراسم را امسال به صورت یک رویداد گردشگری مذهبی، تعریف کنیم.
مستوفیان گفت: در این مراسم قصد رونمایی از تمبر و لوح ثبتی آئین هم را داریم.
مدیرکل میراث فرهنگی خراسان شمالی ادامه داد: نقش بانوان در این مراسم پر رنگ است زیرا علاوه بر عزاداری ویژه، نام برخی فرزندان تازه متولد شده در این روز انتخاب میشود.
نظر شما