۱۵ آبان ۱۳۸۶، ۹:۱۳

امروز در تاریخ

امروز در تاریخ

خبرگزاری مهر : امروز سه شنبه پانزدهم آبان ماه سال 1386 هجری شمسی ، مقارن است با بیست و پنجم شوال سال 1428 هجری قمری و برابر است با ششم نوامبر سال 2007 میلادی.

روی کار آمدن کابینه نظامی و وقوع اعتصاب در ایران :


درچنین روزی درسال 1357 ه ش و به دنبال کناره گیری شریف امامی از نخست وزیری، شاه یک کابینه نظامی به ریاست ژنرال ازهاری روی کار آورد. با آغاز نهضت اسلامی، دانشگاهها و مدارس کشور به کانون تظاهرات باشکوهی بر ضد رژیم پهلوی بدل شده بود. پس از واقعه 13 آبان 1357 که درآن عمال رژیم پهلوی دانش آموزان را در دانشگاه تهران به خاک و خون کشیدند، شدت مخالفت مردم با رژیم بالاگرفت و این امر باعث شد که دولت شریف امامی که شعار عوام فریبانه آشتی ملی را مطرح می کرد، سقوط کند و جای خود را به دولت ارتشبد ازهاری بدهد. شاه نیز در رادیو و تلویزیون اعلام کرد که صدای انقلاب مردم ایران را شنیده است و ضمن اعتراف به اشتباهات خود از علما خواست که مردم را به آرامش دعوت کنند. در این روز همچنین کارکنان سازمان رادیو و تلویزیون ایران و کارکنان مطبوعات کشور دراعتراض به دولت نظامی ازهاری اعتصاب خود را آغاز کردند.

اعتراض احمد شاه قاجار :


درچنین روزی درسال 1304 ه ش احمد شاه قاجار طی نطقی نسبت به خلع خود از پادشاهی زبان به اعتراض گشود .احمد شاه قاجار در سال 1302 ه ش رضاخان را به ریاست وزرایی خود منصوب کرد و خود پس از چندی عازم اروپا گشت . عوامل رضاخان پس از خروج او، هیاهوی بسیار درباره جمهوری رضاخانی راه انداختند و بدین ترتیب رضاخان طی یک کودتا قدرت را از دست خاندان قاجاریه خارج ساخت .

تاسیس شرکت سهامی بیمه ایران :


درچنین روزی در سال1314هجری شمسی شرکت سهامی بیمه ایران آغاز به کار کرد . شرکت بیمه ایران درنخستین سال فعالیت خود نیمی از حجم عملیات بیمه کشور را در خود متمرکز کرد و پس از مدتی آن را به حد گسترده ای افزایش داد. درحال حاضرسرمایه اولیه بیمه ایران از دویست میلیارد ریال به سه هزار و پانصد میلیارد ریال افزایش یافته است. با این افزایش سرمایه اولیه بیمه ایران، ضریب نگهداری اتکایی از پنج درصد در بیمه ایران به پانزده درصد می رسد که این افزایش می تواند در جلوگیری از خروج ارز در خرید بیمه نامه های اتکایی موثر باشد. همچنین هم اکنون حدود 95 درصد از بیمه نامه های بزرگ به شرکت های بیمه گر اتکایی نظیر بیمه ایران واگذار می شود. قرار است سرمایه اولیه بیمه ایران به پنج هزار میلیارد ریال برسد که در این شرایط ضریب نگهداری بیمه ای شرکت بیمه ایران پیش از پیش افزایش خواهد یافت. بیمه ایران امسال موفق به بیمه ناوگان دریایی کشور به استثنای نفت کش ها و صنعت هوایی به استثنای یک خط هوایی شد و درنظر دارد در بخش انرژی بیمه نفت را تا پایان امسال با بالاترین سهم در سطح ملی بپذیرد.

استعفای دولت موقت :


درچنین روزی درسال 1358هجری شمسی دولت موقت استعفای خود را به رهبرکبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی
ارایه کرد. تشکیل دولت موقت، با توجه به محتوای حکم امام خمینی به هنگام نصب مهندس بازرگان به نخست وزیری، در راستای تلاش برای نهادمند کردن اهداف انقلاب اسلامی و تاسیس نظام سیاسی جدید صورت گرفت که می بایست تحت نظارت رهبرمعظم  انقلاب اسلامی مراحل گذر از نظام پیشین را به نظامی تازه بپیماید و به صورت تشکیلاتی و نظام مند برای تحقق اهداف انقلاب اسلامی تلاش کند. به دلیل برخی مسایل از جمله اختلافات در حوزه نظری از جمله مساله آمریکا ، دولت موقت پس از تصرف لانه جاسوسی توسط دانشجویان پیرو خط امام (ره) در چنین روزی از قدرت استعفا کرد .

مهندس مهدی بازرگان نخستین نخست وزیر جمهوری اسلامی ایران در سال 1286 ه ش به دنیا آمد. وی پیش از انقلاب اسلامی در پایه گذاری نهضت آزادی و ترویج اندیشه های اسلامی در مراکز علمی تلاش بسیار کرد. وی و همفکرانش بر اساس نظریه حرکت گام به گام، مخالف شتاب انقلاب اسلامی به شکل آن چه به وقوع پیو ست ، بودند . اما حرکت میلیونی مردم در شهر و روستا آنان را ناچار به پذیرش و دنباله روی کرد. مهندس بازرگان، تحصیلات خود را در فرانسه به پایان رساند و درجه دکترای مهندسی ماشین را دریافت داشت. وی به سه زبان عربی، انگلیسی و فرانسوی آشنایی کامل داشت . بازرگان صاحب آثار قلمی چندی است که از میان آنها می توان به آفات توحید ، آموزش قرآن ، بعثت و ایدئولوژی ، ترمو دینامیک و... اشاره کرد . 

درگذشت جمالزاده :

سید محمدعلی جمالزاده فرزند سید جمال الدین اصفهانی، معروف به سید جمال الدین واعظ ، مشروطه خواه بزرگ در چنین روزی در سال 1376 ه ش در ژنو دار فانی را وداع گفت. وی در سال 1274 ه ش در شهر اصفهان متولد شد و پس از طی تحصیلات مقدماتی به خارج از کشور رفت و آموختنی های متوسطه و عالی را در بیروت، سوییس و فرانسه فراگرفت و از دانشگاه دیژون فرانسه دانشنامه علم حقوق را دریافت داشت. او چندی در برلین با تقی زاده و دیگر نویسندگان روزنامه کاوه همکاری کرد و در همین روزنامه بود که نخستین داستان معروف خود را با عنوان "فارسی شکر است" در سال 1300 خورشیدی منتشر ساخت. وی در همان سال با انتشار کتاب "یکی بود یکی نبود" که نخستین مجموعه داستانهای کوتاه اوست جزء نویسندگان برجسته ایران شد. از نوشته های مشهور جمالزاده می توان به کتابهای دارالمجانین، نمک گندیده ، قلتشن دیوان، صحرای محشر، عمو حسینعلی، تلخ وشیرین ، کهنه و نو، شور آباد و غیر از خدا هیچکس نبود اشاره کرد. مهمترین  ترجمه های او نیز عبارتند از داستان بشر، نمایشنامه ویلهم تل و کتاب معروف قهوه خانه سورات.

الحاق ایتالیا به قرارداد دو جانبه آلمان و ژاپن :

در چنین روزی در  سال 1937میلادی کشور بنیتو موسولِینی به قرارداد دوجانبه آلمان و ژاپن پیوست. در جنگ جهانی دوم
این سه کشور که به دول محور معروف شده بودند علیه دول فرانسه ، انگلستان و روسیه که دول متحد نامیده می شدند وارد مبارزه شدند .

 

 انتخاب لینکلن به ریاست جمهوری آمریکا :


در چنین روزی در سال 1860 میلاید آبراهام لینکلن به عنوان شانزدهمین رییس جمهور آمریکا انتخاب شد .

تولد مبدع بازی بسکتبال :

 

درچنین روزی در سال 1861 میلادی مبدع ورزش بسکتبال با نام جیمز نیسمیث به دنیا آمد.

حمله کانادا به بلژیک :

 

درچنین روزی درسال 1917 و در طول جنگ جهانی دوم، نیروهای کانادایی روستای پاسچندل بلژیک را در سومین جنگ ایپرس تصرف کردند.

اختراع ماشین اصلاح برقی :


در چنین روزی در سال 1923 ریش تراش برقی توسط ژاکوب شیک اختراع شد.

انفجار نخستین بمب هیدروژنی :

 

در چنین روزی در سال 1952 میلادی نخستین بمب هیدروژنی توسط آمریکا در اینوتوک آتل در اقیانوس آرام منفجر شد .

محکومیت سیاست های نژاد پرستانه :

 

در چنین روزی در سال 1962 میلادی مجمع عمومی سازمان ملل متحد سیاست های نژاد پرستانه آفریقای جنوبی را به شدت محکوم کرد . این مجمع همچنین برآن شد که تمامی دولت های عضو کلیه روابط نظامی و اقتصادی خود را با این کشور قطع کنند اما این کار تحقق نیافت.

 

مهاجرت گسترده مراکشیان : 


شاه حسن دوم پادشاه مراکش در چنین روزی در سال 1975 میلادی برنامه مارس سبز را به مرحله اجرا در آورد. بر اساس این طرح دولت مراکش مهاجرت گسترده سیصد هزار مراکشی غیر مسلح را به سوی صحرای غربی آزاد کرد.

تصرف بوگوتا :


در چنین روزی در سال 1985 میلادی جنگجویان چپ گرای وابسته به جنبش 19 آوریل کلمبیا، کاخ دادگستری این کشور در بوگوتا را به تصرف خود درآوردند.

جشن کویت در اطفای حریق آخرین چاه نفت :

 

در چنین روزی در سال 1991 میلادی کویت، اطفای حریق آخرین چاه نفت را که توسط عراق در طول جنگ خلیج فارس به آتش کشیده شده بود، جشن گرفت. بخشی از چاه های درحال سوختن نفت کویت را متخصصان اطفای حریق جمهوری اسلامی ایران برعهده داشتند و این کار با موفقیت کامل به پایان بردند.  

عملیات شهادت طلبانه در فلسطین :


در چنین روزی در سال 1998 میلادی اعضای جنبش حماس در یک عملیات شهادت طلبانه 21 صهیونیست را به هلاکت رساندند. در این عملیات که به وسیله خودرو حامل بمب انجام شد، دوتن از بمب گذاران نیز به شهادت رسیدند.

لزوم وجود ملکه :


در چنین روزی در سال 1999 میلادی رای دهندگان استرالیایی در یک همه پرسی که طی آن ملکه بریتانیا را از پادشاهی بر کشور آنها منع می کرد، رای منفی دادند.

نمایش نقاشی های یک بازمانده جنگ جهانی دوم :


در چنین روزی در سال 2001 میلادی نمایشگاه "مباد که فراموش کنیم"، در باغ ملی برلین آغاز به کار کرد. فرد سیکر در این نمایشگاه 24 تابلوی آبرنگ خود را به نمایش گذاشته بود. سیکر یکی از زندانیان جنگ دوم جهانی بود که مجبور شده بود راه آهن بورما را با عنوان راه آهن مرگ برای ژاپنی ها در طول جنگ جهانی دوم بسازد .

بمب گذاری توسط گروه استقلا طلبان باسک : 

 

در چنین روزی در سال 2001 میلادی یک ماشین بمب گذاری شده 60 نفر را در مادرید اسپانیا زخمی کرد . این بمب توسط گروه جدایی طلبان باسک کار گذاشته شده بود .

اعدام در چین :


در چنین روزی در سال 2001 میلادی ده نفر از مردم چین در پکن اعدام شدند. روزنامه های چینی اعلام کردند که این ده نفر به خاطر دزدی و قتل 20 تا30 نفر اعدام شده اند.   

تولد توماس کید :  

در چنین روزی در سال 1558 میلادی نمایشنامه نویس انگلیسی توماس کید به دنیا آمد. "تراژدی اسپانیایی" عنوان مهمترین اثر موسیقایی اوست.

تولد چارلز دوم :

در چنین روزی در سال 1661 میلادی چارلز دوم آخرین پادشاه هابزبورگی اسپانیا متولد شد. وی بین سالهای 1665 میلادی تا 1700میلادی بر این کشور حکومت کرد.

تولد کولی سیبر :

 سیبر نمایشنامه نویس و شاعر انگلیسی و از ملک الشعراهای این کشور در چنین روزی در سال 1671 میلادی به دنیا آمد. "آخرین مرحله عشق" عنوان مهمترین اثر اوست .

تولد آدولف ساکس :

در چنین روزی در سال 1814 میلادی ساکس بلژیکی آهنگساز و مخترع ساکسیفون دیده به جهان گشود .

تولد فرانسیس الینگوود آبوت :

در چنین روزی در سال 1836 میلادی ابوت ، متاله آمریکایی به دنیا آمد. "خداشناسی علمی" عنوان مهمترین اثر اوست .

تولد هاینریش هیملر :

هیملر رهبر گروه اس اس نازی در چنین روزی در سال 1900 میلادی متولد شد. وی در طول جنگ جهانی دوم جنایات بسیاری مرتکب شد . اس اس گروه جاسوسی و ضد جاسوسی آلمان نازی بود .

تولد جیمز جونز :

جونز نویسنده و رمان نویس آمریکایی در چنین روزی در سال 1921 میلادی به دنیا آمد. "از اینجا تا جاودانگی" عنوان مهمترین اثر اوست .

تولد ایگناس یان پادروسکی :

پادروسکی آهنگساز هلندی در چنین روزی در سال 1860 میلادی به دنیا آمد. وی پیانیست ماهری نیز بود.   

درگذشت پیتر چایکوفسکی :

پیتر ایلیچ چایکوفسکی در سال 1840 میلادی به دنیا آمد. پیتر ایلیچ ، آهنگساز روسی در ده سالگی به مدرسه حقوق رفت و در نوزده سالگی دوره آن را به پایان رسانید و وارد مشاغل دولتی شد. چون علاقه زیادی به موسیقی داشت حقوق را رها کرد و به سال 1865 به کنسرواتوار پترزبورگ وارد شد و آن را به پایان رسانید . وقتی که کنسرواتوار مسکو گشایش یافت او به سمت استادی هارمونی پذیرفته شد. نخستین اثر وی "دریاچه قو" و آخرین اثرش "سمفونی شماره شش" بود. سمفونی های 5 و 6 ، اورتور 1812 اپوس 49 ، اورتور - فانتزی فرانچسکا داریمینی، باله های دختر زیبای خفته، فندق شکن و اپراهای اوژن اونگین و خانم پیک از دیگر آثار معروف اویند. وقتی وبا در پترزبورگ شیوع یافت چایکوفسکی نیز به آن دچار شد و سرانجام در سن 53 سلگی در سال 1893 میلادی دار فانی را وداع گفت. 

کد خبر 580862

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha