در چنين روزي در سال دهم هجري قمري واقعه مباهله روي داد . شرح ماجرا اين گونه است كه در اين سال هيئت نصاراى نجران به دنبال نامهاى كه پيغمبر اسلام به كشيش بزرگ آنجا نوشت و او را به اسلام دعوت فرمود ، به مدينه آمدند تا در اين باره تحقيق گسترده اي انجام دهند . اين گروه ده نفره به همراه لباس هاي فاخر خود پس از ورود به مدينه النبي سراغ حضرت رسول اكرم ص را از مردم اين شهر گرفتند . با چنين وضعيتي آن حضرت افراد ياد شده را نپذيرفتند چرا كه وضع ظاهر آنان حكايت از نوعي فخر فروشي به مسلمانان داشت . رييس هيات مزبور براي يافتن دليل اين عمل پيامبرص به سراغ زعماي قوم رفت و آنها دليل اين امر را وضع فخر فروشانه آنها اعلام كردند . آنان پس از تغيير حالت ظاهري خود به سوي پيامبر آمدند اما پيامبر اين بار آنان را به حضور خويش پذيرفت .
آنان سپس از پيامبر اكرم ص در باره قرآن و دين اسلام سووالاتي كردند و به پرسش درباره ماهيت و مفهوم برخي آيات قرآن كريم پرداختند . در اين ميان بود كه آيات سوره آل عمران - از نخستين آيه تا حدود 70 آيه بر قلب پيامبر عظيم الشان اسلام نازل شد . در ضمن همين آيات بود كه آيه مباهله نيز نازل گرديد . : «فمن حاجك فيه من بعد ما جاءك من العلم فقل تعالوا ندع ابناءنا و ابناءكم و نساءنا و نسائكم و انفسنا و انفسكم ثم نبتهل فنجعل لعنة الله على الكاذبين» (و هر كس با وجود اين دانش كه براى تو آمده باز هم درباره عيسى با تو مجادله كند به آنها بگو: بياييد تا ما پسران خود را بياوريم و شما هم پسرانتان را و ما زنانمان را و شما نيز زنانتان را و ما نفوس خود را و شما هم نفوس خود را، آن گاه تضرع و لابه كنيم و لعنتخدا را بر دروغگويان قرار دهيم. )
بدين ترتيب پيغمبر اسلام به امر خداى تعالى نصاراى نجران را به مباهله دعوت كرد و آنها نيز پذيرفته و گفتند: فردا براى مباهله مىآييم. فرداي آن روز رسول خدا(ص)در حالى كه دستحسن و حسين را در دست داشت و فاطمه(س)نيز به دنيال ايشان بود و على(ع)از پيش روي مىرفت براى مباهله حاضر شد. ابو حارثه يكي از اعضاي نصراني پرسيد؛ اينها كه همراه محمد هستند كياناند؟ بدو گفتند: آن يك عمو زاده و داماد اوست، و آن دو كودك پسران دخترشهستند و آن زن نيز دختر او و عزيزترين و نزديكترين افراد نزد او مىباشد. رسول خدا(ص)همچنان آمد و در جاى مباهله دو زانو روى زمين نشست. ابو حارثه كه آن منظره را ديد گفت: به خدا سوگند محمد به همان گونه كه پيغمبران براى مباهله روى زمين مىنشينند نشسته است و از اين رو از مباهله با پيغمبر اسلام خوددارى كرده و سرباز زد و گفت: من مردى را مىبينم كه با تمام جديت آماده مباهله است و ترس آن را دارم كه در ادعاى خود راستگو باشد و يك سال بر ما نگذرد كه در دنيا نصرانى مذهبى به جاى نماند و همگى هلاك شوند و به دنبال آن به نزد رسول خدا(ص)آمده گفتند: اى ابا القاسم ما با تو مباهله نمىكنيم و حاضر به مصالحه و پرداخت جزيه هستيم، و رسول خدا(ص)براى آنها قراردادى نوشت كه هر ساله دو هزار جامه كه قيمت هر جامه چهل درهم خالص باشد بپردازند. مرحوم طبرسى دنباله گفتار بالا نقل كرده كه ابو حارثه در آخرين روز توقف در مدينه به دست آن حضرت مسلمان شد.
در گذشت محمد بن جرير طبري :
در چنين روزي در سال سيصد هجري شمسي برابربا سيصد و ده هجري قمري ، ( 923 ميلادي ) ابوجعفر محمد جرير طبري مورخ بر جسته اسلامي در سن هشتاد و سه سالگي در گذشت . محمد بن جرير طبري مفسر بزرگ قرآن كريم تفسير بزرگ طبري را از خود به يادگار نهاد . تفسير طبري تا عهد مولف از بزرگترين كتبي بوده است كه در اين علم به رشته تحرير در آمد و به همين سبب به زودي در عالم اسلامي شهرت فراوان يافت . اين كتاب ارزشمند در دوره سامانيان به فارسي ترجمه شد . طبري در تفسير خود بين روايت و درايه جمع كرده است و با اين حال از ميان اين دو بيشتر جانب روايت را گرفته است و به اين دليل تفسير وي مورد اقبال عمومي قرار گرفته است . طبري معتقد بود كه در تفسير قرآن راي دخالتي ندارد مگر در مورد تفسير لغوي . اصولا تفسير مبني بر راي مقبول نظر مسلمين نبود و با اين حال از موقعي كه فرقه جهميه در عالم اسلام ظهور كردند تاويل در آيات قرآن شروع شد و در قرن چهارم دسته هايي همانند معتزله و اسماعيليه و صوفيه اين فكر را به جد دنبال كردند .
در گذشت سيد بحر العلوم :
سيد بحر العلوم در چنين روزي در سال 1212 ه ق به سوي ديار ابدي شتافت . محمد مهدى ، فرزند سيد مرتضى طباطبايى بروجردى در شوال 1115 ق در شهر كربلا ديده به جهان گشود . ايشان پس از طي مقدمات علوم در محضر استاداني چون محمد باقر وحيد بهبهانى ، شيخ يوسف بحرانى ، محمد تقى دورقى نجفى و آقا ميرزا ابوالقاسم مدرس حاضر شد و علوم مختلفه را آموخت .
اين عالم رباني پس از مدتي اقامت در مشهد مقدس عازم حجاز شد و در آنجا به تبادل اطلاعات علمي خود با علماي فرقه هاي مختلف اسلامي مشغول شد . ايشان در دوران زندگي خويش پس از فراگيري و دريافت در جه اجتهاد در علوم فقهي به تربيت شاگرداني چند در حوزه هاي مختلف علمي همت گمارد كه از ميان آنها مي توان به شيخ جعفر نجفى معروف به كاشف الغطاء ، سيد محمد جواد عاملى ، ملا احمد نراقى ، محمد باقر شفتى رشتى ، سيد يعقوب كوه كمرى ، شيخ محمد ابراهيم كلباسى و... اشاره كرد . سيد بحرالعلوم به مثابه دريايي از علوم در حوزه هاي مختلف علوم اسلامي تبحر خاصي داشت آثار در خشاني را نيز به جاي نهاده است كه از ميان آنها مي توان به المصابيح فى الفقه (در سه جلد) ، الفوائد فى الاصول ، مشكاه الهدايه ، الدره النجفيه (رساله اى در فقه ) ، شرح الوافيه (در علم اصول فقه ) ، تحفه الكرام ، مناسك حج ، حاشيه بر كتاب شرايع و ديوان شعر اشاره كرد . از نكات گفتني آن كه آن عالم رباني از طبع لطيفي نيز برخوردار بود و در اين زمينه اشعار زيبايي نيز سروده است . سيد بحرالعلوم از شيفتگان ائمه اطهار و به ويژه حضرت حسين ابن علي ع بود . قصايد وي در مدح امام حسين و همچنين مراثي ايشان به لغت عرب در بيان مصايب وارده بر خاندان طه در واقعه كربلا بسيار زيبا و جالب توجه است . آن عالم وارسته در زندگي خود تنها به تعليم و تعلم اكتفا نكرد و منشا خدمات فراوان براي جامعه بود . افتتاح و ساخت چندين مسجد و كتابخانه ، مشخص كردن جايگاه مسجد راس الحسين در نجف اشرف ، تعيين جايگاه قبر مختار ثقفى و تعيين جايگاه مرقد حضرت هود و صالح عليه السلام در نجف اشرف از خدمات ايشان است . سيد بحرالعلوم سرانجام پس از طي مدتي بيماري در
در چنين روزي در سال 1212 ق . د يده از جهان فروبست و به ديار باقي شتافت . پيكر مطهر او پس از تشييع با شكوه و اقامه نماز، در جنب مرقد شيخ طوسى ، در نجف دفن شد.
عمليات والفجر 5 :
در چنين روزي در سال 1362 هجري شمسي عمليات والفجر 5 به همت سپاه پاسداران انقلاب اسلامي آغاز شد . اين عمليات با رمز يا زهرا(س) درمنطقه عملياتي دهلران - چيلات در منطقه عمومي ايلام انجام گرفت . در اين عمليات شمار زيادي از افراد دشمن بعثي كشته و زخمي شدند .
انتخاب آيت الله مشكيني به رياست مجلس خبرگان :
در چنين روزي در سال1379 ه ش آيت الله علي مشكيني مجددا به رياست مجلس خبرگان رهبري انتخاب شد . اعضاي مجلس خبرگان رهبري از سوي مردم انتخاب مي شوند و بر اساس قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران وظيفه رسيدگي و نظارت بر وظايف و اختيارات رهبري نظام را به عهده دارند .
شهادت دبير كل حزب الله لبنان :
در چنين روزي در سال 1370هجري شمسي حجة الاسلام و المسلمين سيد عباس موسوي دبيركل حزب الله لبنان به در جه رفيع شهادت نايل آمد . سيد عباس موسوي را عمال رژيم صهيونيستي درمنطقه گالد هدف حملات خود قرار دادند . پيشتر حزب الله لبنان در اين منطقه آسيب جدي اي بر پيكر رژيم صهوينستي وارد آورده بود . دراين حادثه همسر، فرزند خردسال و جمعي ازياران وي شهيد شدند.
ورود هنگ يرموك به فلسطين :
در چنين روزي در سال 1948 ميلادي هنگ يكم اليرموك ارتش رهائيبخش به فرماندهي سرهنگ دوم سوري “ محمد الصفا ” به فلسطين وارد شد .
اجراي حق وتو :
درچنين روزي در سال 1946 ميلادي نماينده شوروي سابق درسازمان ملل متحد براي نخستين بار د رتاريخ از حق وتو استفاده كرد . بر اساس ماده 23 منشور ملل متحد ، شوراي امنيت مركب است از پانزده عضو سازمان ملل متحد. جمهوري خلق چين ، فرانسه ، اتحاد جماهير شوروي سوسياليستي (فدراسيون روسيه)- بريتانياي كبير و ايرلند شمالي و ايالات متحده آمريكا اعضاء دائم شوراي امنيت هستند. مجمع عمومي ده عضو ديگر سازمان را بالاخص باتوجه به شركت اعضاي سازمان ملل متحد در حفظ صلح و امنيت بينالمللي و ساير هدفهاي سازمان در درجه اول و همچنين با توجه به تقسيم عادلانه جغرافيايي به عنوان اعضاء غير دائم شوراي امنيت انتخاب مينمايد. اعضاي غير دائم شوراي امنيت نيز براي يكدوره دوساله انتخاب ميگردند. معذلك در نخستين انتخاب اعضاي غير دائم پس از افزايش عده اعضاي شوراي امنيت از يازده به پانزده عضو از چهار عضو اضافه شده براي يك دوره يكساله انتخاب ميشوند.عضوي كه خارج ميگردد بلافاصله نمي تواند انتخاب شود. هر عضو شوراي امنيت نيز يك نماينده در آن شورا خواهد داشت.براساس ماده 27 هر عضو شوراي امنيت داراي يك راي است. تصميمات شوراي امنيت درباره مسائل مربوط به آئينكار با راي نه عضو اتخاذ ميشود. همچنين تصميمات شوراي امنيت مربوط به ساير مسائل با راي مثبت نه عضو كه شامل آراء تمام اعضاي دائم باشد اتخاذ ميگردد به اين شرط كه در مورد تصميماتي كه به موجب مندرجات فصل ششم و بند سوم از ماده 52 اتخاذ ميشود طرف دعوي از دادن راي خودداري نمايد . با اين توصيفات شوروي به عنوان نخستين كشور عضو دايمي شوراي امنيت با صدور حق وتو به ايجاد مفهوم و تاسيس حقوقي اي دست يافت و آن را مايه اختلافات بعدي كشور هاي جهان كرد . كشور هاي دارنده اين حق ( پنج عضودايم شوراي امنيت ) مي توانند با تمامي تصميمات شوراي امنيت سازمان ملل مخالفت ورزند طرح حق وتو دركنفرانس يالتا درسال1945ميلادي بين انگليس، آمريكا و شوروي سابق به تصويب رسيد.حق وتو مورد اختلاف حقوقدانان است . برخي آن را مايه برتري و تفوق كشورهاي شمال به جنوب مي دانند و آن را ترجيح بلا مرجح مي شمارند حال آن كه موافقان اين حق آن را حق واقعي كشورهاي قدرتمند تلقي مي كنند چرا كه از نظر اينان هركه ميزان بيشتري از بودجه سازمان ملل متحد را تقبل مي كند بايد حق بيشتري در اين ميان داشته باشد .
تولد اكتاو ميربو :
در چنين روزي در سال 1850 ميلادي اكتاو ميربو نويسنده مشهور فرانسوي به دنيا آمد . « روز نامه پپيشخدمت خانم » عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد اسكاربورو :
در چنين روزي در سال 1852 ميلادي ويليام اسكار بورو نويسنده و زبانشناس آمريكايي متولد شد . « پرندگان آريستو فانس » عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد وياچسلاو ايوانوف :
در چنين روزي در سال 1866 ميلادي وياچسلاو ايوانوف ، نويسنده ، فيلسوف و شاعر بر جسته روس ديده به جهان گشود .
تولد موريس يولدره :
در چنين روزي در سيال 1881 ميلادي موريس يولدره شاعر و نويسنده مشهور آلماني به دنيا آمد .« جواني يك شاعر » عنوان مهمترين اثر اوست .
در گذشت گيوزه كاردو كچي :
در چنين روزي در سال 1907 ميلادي گيوزه كاردوكچي نويسنده مشهور ايتاليايي و برنده جايزه نوبل سال 1906 دار فاني را وداع گفت . وي در دوره خود يكي از موثر ترين چهره هاي ادبي بر ادبيات ايتاليا بود .
در گذشت نوت هامسون :
در چنين روزي در سال 1952 ميلادي نوت هامسون نويسنده ، شاعر و نمايشنامه نويس بر جسته نروژي درگذشت . او در سال 1920 جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد . وي رهبر نئو رمانتيك ها در آغاز قرن بيستم بود و در نهايت رمان را به سمت ناتوراليسم موثر سوق داد .
پايان جنگ سوبارون :
در چنين روزي در سال 1846 ميلادي نخستين جنگ با انگليسي ها با نام جنگ سوبارون پايان يافت . جنگ هاي سيك ها با انگليس ها دوبار روي داد اولي بين سالهاي 1845 تا 1846 و دومي از سال 1848 تا 1849 ميلادي .در اين جنگ نهايتا انگليسي ها منطقه پنجاب را به تسخير خويش در آوردند .
ساخت نخستين كشتي بزرگ ژاپني :
در چنين روزي در سال 1601 ميلادي ژاپني ها نخستين كشتي بزرگ با ظرفيت حمل بيش از يكصد تن را ساختند .
اشغال ارزروم :
در چنين روزي در سال 1916 ميلادي نيروهاي روسيه ارزروم ارمنستان را به اشغال خود در آوردند .
استقلال ليتواني :
در چنين روزي در سال 1918 ميلادي ليتواني براي نخستين بار استقلال خود را از كشور هاي رو سيه و آلمان اعلام كرد . اين روز به عنوان روز ملي در اين كشور ناميده شده است . ليتواني كشوري است در شمال شرقي اروپا و در شرق درياي بالتيك . اين كشور از شمال به لتوني و از شرق به جمهوري بيلو روسي و از جنوب به لهستان محدود است . نژاد مردم اين كشور ليتوانيايي وعده اي نيز روس ، لهستاني و بيلو روس اند . زبان رايج ميان آنان ليتوانيايي و عده اي نيز به زبانهاي روسي و لهستاني تكلم مي كنند . اكثريت اهالي اين كشور پيرو مذهب كاتوليك اند . حكومت اين كشور جمهوري است . ليتواني از سال 1975 تحت كنترل امپراطوري روسيه در آمد ولي در سال 1918 اعلام استقلال كرد اما از سال 1920 تا 1939 پايتخت آن تحت سلطه لهستان بود . در سال 1940 نيروهاي روسيه ليتواني را اشغال كردند و آلمانيها آن را در سالهاي جنگ جهاني دوم تحت كنترل خود در آوردند . سرانجام پس از فروپاشي كمونيسم در اروپاي شرقي و اتحاد جماهير شوروي سابق زمينه استقلال دوباره اين كشور فراهم آمد و همزمان با دو جمهوري ديگر بالتيك در بيست و دوم اوت سال 1991 اين كشور اعلام استقلال كرد . در حال حاضر پاكساس رياست جمهوري اين كشور را به عهده دارد .
رابطه با تركيه :
در چنين روزي در سال 1927 ميلادي ، ايالات متحده آمريكا با تركيه رابطه همه جانبه سياسي بر قرار كرد .
حمله به پالايشگاه :
در چنين روزي در سال 1945 ميلادي نيروهاي آلماني به پالايشگاه نفت آروبا حمله ور شدند .
اشغال خاركوف :
در چنين روزي در سال 1943 ميلايد ارتش سرخ شوروي كمونيستي، خاركوف در اوكراين را به اشغال كامل خود در آورد .
ونزوئلا عليه آلمان :
در چنين روزي در سال 1945 ميلاي ونزوئلا هم عليه آلمان نازي اعلان جنگ كرد .
دستيابي به نخستين موميايي :
در چنين روزي در سال 1924 ميلادي باستانشاسان جهان تابوت جسد موميايي توتانخامن فرعون مصري را پس از 1337 سال پس از مرگ او گشودند و به جسد موميايي شده اش دست يافتند .
نخستين آزمايش اتمي چين :
در چنين روزي در سال 1961ميلادي چين كمونيست براي نخستين بار راكتور هسته اي خود را مورد آزمايش قرار داد .
سوارز رييس جمهور پرتغال :
در چنين روزي در سال 1986 ميلادي ماريو سوارز سوسياليست به عنوان نخستين رييس جمهور مدني پرتغال انتخاب شد .
پيمان مشترك تجاري :
در چنين روزي در سال 1989 ميلادي كشور هاي عراق ، مصر ، اردن و يمن شمالي پيمان مشترك تجاري و بازار مشترك اقتصادي را امضا كردند .
روز رييس جمهور در آمريكا :
هر سال اين روزدر آمريكا به عنوان سالروز تولد جورج واشنگتن (روز رييس جمهور) جشن گرفته مي شود .
ورود آمريكايي ها به فيليپين :
در چنين روزي در سال 1945 ميلادي و در جريان جنگ جهاني دوم نيروهاي نظامي آمريكايي در جزيره فيليپين فرود آمدند .
نخستين بالگرد :
در چنين روزي در سال 1946 ميلاي نخستين بالگرد طراحي شده براي مقاصد تجاري مورد آزمايش قرار گرفت .
انفجار بمب در ازبكستان :
درچنين روزي در سال 1999 ميلادي يك بمب نسبتا قوي در محل سران دولت كشور ازبكستان منفجر شد . اين حادثه ظاهرا به منظور كشتن اسلام كريم اف رييس جمهور اين كشور به وقوع پيوست اما ترتيب دهند گان اين انفجار به هدف خود نرسيدند .
اخراج از موطن :
در چنين روزي در سال 1955 ميلادي سفيد پوستان فدراسيون آفريقاي جنوبي شصت هزار سياهپوست اين كشور رااز موطن اصلي شان اخراج كردند .
نظر شما