خبرگزاری مهر – گروه استانها – عادله جوادزاده؛ مراسم احیای شب بیست و یکم رمضان در حالی در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) اردبیل برگزار شد، که مؤمنان در دومین گام برای تهذیب و طهارت روح و جسم خود همنوا با زمزمههای عاشقانه مولا علی (ع) در واپسین لحظات عمر شریف خود به درگاه معبود ندای استغاثه سر داده و طلب عفو کردند.
در این مراسم که با محوریت سخنرانی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل و نوحه سرایی مداحان همراه بود بعد از سخنرانی مؤمنان با به سر گرفتن قرآن کریم و ذکر نام حضرات معصومین در شب ۲۱ رمضان از درگاه خداوند طلب رحمت و غفران کرده و برای رفع گرفتاری امت اسلامی و وحدت و همبستگی مسلمانان دعای خیر کردند.
ندای «الهی العفو» مؤمنان و درهای گشوده آسمان
شکوه حضور مؤمنان شب زنده دار و متهجد در مصلی اردبیل و خیابانهای اطراف به حدی چشم نواز بود که تا پاسی از شب عاشقان طریق معبود با اشک چشم غبار از چهره ظلمت روح و جان خود شسته و با ندای «العفو العفو» و استغفار از ته دل سعی کردند از این فرصت استثنایی و درنگ شب قدر برای رسیدن به رضای معبود تلاش و جهد مؤثری کنند.
نظیر این آئینهای معنوی در شهرهای دیگر استان نیز برگزار شد و شب زنده داران با دعا و نیایش سعی کردند تا این شب بی نظیر را با خواندن قرآن و ادعیه سپری کنند.
در مساجد و مکانهای مذهبی استان اردبیل جوشن کبیر نیز با همراهی مؤمنان قرائت شد و شرکت کنندگان برای شفای بیماران، رفع گرفتاری مسلمانان و همچنین برطرف شدن مسائل و مشکلات همنوعان خود خدا را به ۱۰۰۱ اسماالحسنی قسم داده و از خداوند متعال رحمت و بخشش را برای همدیگر طلب کردند.
نجوای شبانه در ضیافت قدر
دومین شب قدر با استغاثه اردبیلیها و طلب رحمت و مغفرت از سوی معبود حال و هوایی متفاوت داشت تا بندگان در برابر عرش الهی اظهار عجز و ناتوانی کنند.
در این شب بزرگ مردم استان اردبیل در شهرهای مختلف به ویژه اردبیل و در مصلی بزرگ این شهر گردهم آمدند تا در ضیافت قدر نجوای عاشقانه به درگاه معبود کنند و در تقارن سال معنوی با بهار طبیعت از درگاه خداوند متعال طلب رحمت و مغرفت کرده و بخشش گناهان خود را از خدا مسالت کنند.
مردم دارالارشاد اردبیل در حالی از اواخر شب در مصلی اردبیل و با سخنرانی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل گردهمایی باشکوهی را به وجود میآورند که این ضیافت تا نیمههای شب ادامه پیدا کرده و بندگان مخلص الهی با استغاثه و طلب مغفرت از سوی معبود یکتا سعی میکنند تا دل از غبار گناه شسته و حال و هوای معنوی خود را حفظ کنند.
در شب شهادت مولای متقیان علی ابن ابیطالب (ع) عاشقان مخلص آن حضرت در مصلی اردبیل در کنار عزاداری و نوحه سرایی از فرصت شبهای قدر استفاده کرده و با خواندن قرآن و بر سر گذاشتن این کتاب الهی و آسمانی سعی کردند تا مراسم «بک یاالله» را در توسل به ائمه اطهار برگزار کرده ومهر تائید بر بندگی خود بزنند
در این مراسم علاوه بر قرائت قرآن، سخنرانی و تفسیر و بیان مفاهیم کلام الهی شرکت کنندگان در این آئین تا نیمههای شب با خواندن دعای جوشن کبیر و زیارت عاشورا اعمال خاصه شب نوزدهم رمضان را به جای آورده و در نخستین شب از لیالی قدر برای جامعه اسلامی و رفع مشکلات امت نبی مکرم اسلام دعای خیر میکنند.
ترویج سیره علوی متضمن سلامت فرهنگی جامعه
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان اردبیل گفت: تبعیت از سیره رفتاری حضرت علی (ع) نیاز فرهنگی و اجتماعی در عصر کنونی است و سلامت فرهنگی جامعه در گرو ترویج ارزشهای دینی منطبق با سیره علوی رقم زده میشود.
حجت الاسلام قاسم جعفرزاده در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: حضرت علی (ع) برای جامعه بشری امروز علاوه بر الگوی عملی و رفتاری، تجسم واقعی درست زندگی کردن، درست تصمیم گرفتن و درست حرکت کردن در مسیر سعادت واقعی است.
وی با تاکید بر ضرورت ترویج سیره رفتاری آن حضرت در جامعه خاطرنشان کرد: سیاستمداری شایسته در سیره حکومتی حضرت علی (ع) مشاهده میشود و این سیره و رفتار باید الگوی جامعه امروزی ما قرار گیرد.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان اردبیل گفت: حضرت علی (ع) شخصیتی الهی و تجسم تمام ارزشهای انسانی و اسلامی است، که در اوج زهد، تقوی و عرفان، سیاستمداری امین و مجاهدی شجاع بود.
جعفرزاده بیان کرد: امام علی (ع) از نظر اخلاق فردی و اجتماعی نمونه بود که میتواند الگوی عملی جامعه امروز باشد.
وی افزود: حضرت علی (ع) با وجود همه مظلومیتها و تحمل سختیها، همواره بر محوریت صبر، حلم و بردباری با تکیه بر مبانی اسلامی و اخلاقی همواره سعی کرد تا جامعه بشری را در مسیر درست و صحیح هدایت کند.
حق و عدالت اصول اساسی در منشور حکومتی حضرت علی (ع)
ویژگیهای حکومت علی (ع) باید امروز سرمشق جوامع جهانی و سازمانهای بینالمللی باشد چرا که آن حضرت در منشور حکومت خود همیشه بر عدالت، تحکیم پایههای حق و حقبینی و دور شدن از ظلم و تضعیف امت اسلامی و حتی سایر ملل جهان تاکید داشت و برای همیشه الگویی را ارائه کرد که امروز مایه فخر و شرف امت اسلامی است.
ما در جامعه اسلامی و شیعی زندگی میکنیم اما شخصیت و جایگاه امام علی (ع) در تمام ابعاد و بهویژه آموزههای نهج البلاغه به درستی تبیین نشده است این در حالی است که نیاز داریم نسل جوان را با شخصیت و ابعاد فکری جانشین پیامبر اکرم (ص) آشنا کنیم.
علی بن ابیطالب (ع) قدر مسلم اسلام دموکراتیک
حسین بشیری گیوی جامعه شناس اردبیلی در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: امیرالمومنین اولین ایمان آورنده به مکتب حضرت محمد (ص) بوده است و در واقع در دنیای شرک و بت پرستی علی مکتب توحید را پذیرفته و به تکامل رسانده است.
وی خاطرنشان کرد: حل تضادهای طبقاتی در دوران جهل و تعصب مهمترین تضاد علی در آن دوران پر آشوب خصوصاً در پایتخت شورش یعنی کوفه بوده است.
این جامعه شناس اردبیلی بیان کرد: تضاد علی بن ابی طالب با عمربن عبد ود تضاد بین کفر و ایمان بود. در آن جنگ تاریخی که به نقطه عطف جنگهای پیامبر اعظم تبدیل شد عمر بن عبدود «هل من مبارز» میطلبید تنها صدا از اردوی محمد (ص) توسط علی ابن ابی طالب برخواست و این عمل سه بار تکرار شد و در هر سه بار علی به مبارزه عمر آماده میشد که پیامبر گفت این عمر است و علی هم پاسخ گفت من هم علی هستم.
بشیری گیوی گفت: علی در کارزار جنگ تن به تن با عمر که همگان ماجرا را میدانند حتی آب دهان آن عدو علی را عصبانی نکرد بلکه شمشیر آخر را هم برای اسلام بر عمر وارد کرد پس از آنکه علی پیروز از نبرد خارج شد خواهر عمر بر جنازه عمر وارد شد و متحیر ماند که همه طلا و جواهرات عمر همچنان بر سر دست وی باقیمانده اذعان کرد که عمر به دست یک پهلوان کشته شد.
وی همچنین افزود: علی پس از وفات پیامبر در شورای سقیفه باز تضادها را بر اساس اسلام دموکراتیک در مکتب توحید حل و فصل کرد. در مقابل عبدالرحمن همچنان بر اصول دموکراتیک پایبند ماند و دست از خلافت کشید ولی اصول را قربانی خودخواهیها نکرد و در این پروسه بر اصول دموکراتیک تاکید کرد.
ابوتراب مولود کعبه در محراب به خاک افتاد
ابن ملجم مرادی اشق الاشقیاء شیخی از نهروان که به قول آیت الله مطهری این جمود فکری، این ارتجاع تاریخی، این قصی القلب ترین فرد تاریخ بشریت بر فرق علی آخرین ضربت را وارد کرد شیخ نهروان یک فرد نبود بلکه یک جریان تاریخی است که به زعم شهید مطهری دارای جمود فکری هستند.
در هر روی علی شهید جهل و تعصب و جمود فکری شد و علی تمامی تضادها را در مسیر توحید حل و فصل نمود حتی تضاد با اشرافیت اموی، ولی تضاد با جمود فکری این بنیانگذار تاریخ داعشی را نتوانست حل کند و آخر سر این جریان تاریخی علی را ترور کرد.
حضرت علی (ع) حق را به مسلخ مصلحت نبرد
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل گفت: حضرت علی (ع) در دوران عمر و حاکمیت خود هیچ وقت حق و حقیقت را به مسلخ مصلحت نبرد.
آیت الله سیدحسن عاملی اظهار کرد: امام اول شیعیان با اصرار و به دنبال خواسته مردم خلافت جامعه اسلامی را پذیرفت اما در پذیرش این مسئولیت به هیچ وجه حق و عدالت را در مسلخ مصلحت اندیشی و روزمرگیها ذبح نکرد.
وی ویژگی حاکمیت علی (ع) را در دوران خلافت یادآور شد و خاطرنشان کرد: مسلک علی (ع) باید طریق راه زمامداران امروز باشد تا راه به خطا نرفته و امت اسلامی را از بیراههها نجات دهند.
امام جمعه اردبیل افزود: امروز عدهای تلاش میکنند تا جامعه اسلامی را در مسیر ذلت حرکت دهند در حالی که نبی مکرم اسلام و امام علی (ع) با تمام توان خود سعی کردند تا زمینه و بستر عزت و عظمت امت اسلامی را با بهترین الگوهای رفتاری و تربیتی فراهم کنند.
عاملی تنها مسیر سعادت بشر را در مقطع کنونی پیمودن راه اهل بیت عنوان کرد و گفت: امروز نیز این مسیر و راه نورانی میتواند چراغ هدایت امت اسلامی باشد و به راحتی میتوان با پیمودن مسیر معنوی تکیه بر قرآن و اهل بیت از انحراف و بیراههها به سلامت عبور کرد.
وی ادامه داد: همانطوری که مولای متقیان در دوران عمر بابرکت خود برده ریاست و غول مادیات نشد بلکه همواره از جبهه حق و حقیقت دفاع کرد و شایسته است امروز زمامداران ما در عصر حاضر در تبعیت از این سیره و سلوک اسطوره عدالت مصمم باشند.
امام جمعه اردبیل اصلی ترین عامل گرفتاری امت اسلامی را به مسائل و مشکلات متعدد دور شدن از دو گوهر گرانبهای قرآن و سیره اهل بیت عنوان و تصریح کرد: امت اسلامی باید به ید واحده و قدرت بی نظیر معنوی در برابر زیاده خواهی دشمنان تبدیل شده و اجازه ندهند تا دشمن بخواهد با شیطنت این جامعه متحد را متفرق نشان دهد.
عاملی با برشمردن ویژگیهای علی (ع) در عشق به شهادت و ملاقات معبود بیاطن کرد: آن حضرت در حالی در نوزدهم ماه رمضان وارد مسجد کوفه شد که از شهادت خود و رسیدن به «فزت برب الکعبه» آگاه بود و با قدرت روحی بی نظیر توانست در محضر الهی شهادت را با تمام شیرینیها لمس کند.
وی اظهار کرد: کج اندیشان آن روزگار فکر میکردند که با شهادت حضرت علی (ع) امت اسلامی در طریق هموارتر حرکت خواهد کرد اما غافل از این اصل بودند که بعد از شهادت آن حضرت امت اسلامی دچار تفرقه و دودستگی شده که نتیجه آن را در حادثه خونبار کربلا میتوان به عینه مشاهده کرد.
دلا خون گریه کن کوفه یتیم است
امشب دیگر کودکان یتیم کوفه پدر ندارند. سایه پرمهر علی از سر زمین برداشته شد. وااسفا بر این روزگار بی علی… مردم اردبیل امشب همنوا با حسن و حسین و زینب (س) و همپا با گریههای دل ریش اباالفضل العباس (ع) اشک ماتم ریخته و خاک عزا بر سر میکنند.
امشب درهای رحمت الهی باز است و مقدرات بشر برای یک سال نوشته شده و در بارگاه الهی به امضا میرسد. رحمت و سعادت و عدالت امشب از آسمان باریدن گرفته و مردم چشم به آسمان دوخته و با نوای «بک یا الله» خداوند را بر پدر یتیمان کوفه قسم میدهند که سرنوشتی علی وار و ناب برای تمام مسلمین رقم زند.
نظر شما