۵ بهمن ۱۳۸۶، ۱۲:۳۶

/ سایه روشن فرهنگ و هنر /

شش روز تا جشنواره فیلم فجر

شش روز تا جشنواره فیلم فجر

آخرین خبرها از جشنواره فیلم فجر، افزایش بودجه روی کاغذ، بازار گرم تئاتر، ناکامی مداوم در اسکار، رئیس‌جمهورسازی، اپرای کیارستمی، پخش خارجی تولیدات تلویزیونی و ... از سایه‌روشن‌های فرهنگ و هنر در هفته گذشته هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، بیست و ششمین جشنواره فیلم فجر جمعه آینده آغاز می‌شود. به فاصله یک هفته مانده تا آغاز مهمترین رویداد سینمایی داخلی همچنان بیشترین اخبار و البته حاشیه ها متعلق به این جشنواره است.

بالاخره با دیرکرد بسیار، چهارشنبه هفته گذشته فهرست 23 فیلم ایرانی بخش مسابقه سینمای ایران اعلام شد. این فهرست با حذف فیلم‌هایی که حرف و حدیث درباره آنها مطرح بوده، به نوعی بدل به فهرستی شده که هنوز امکان اضافه شدن برخی آثار به آن وجود دارد. فیلم‌هایی چون "آتشکار"، "دیوار"، "آن جا" و ... از جمله آثار قابل توجه هستند که فعلاً از فهرست آثار معرفی شده دور مانده‌اند.

رقابت سه فیلم ایرانی "به همین سادگی"، "استشهادی برای خدا" و "هامون و دریا" در بخش آسیا، سه فیلم ایرانی "شب"، "فرزند خاک" و "در میان ابرها" در بخش معناگرا، 56 اثر در بخش رقابتی مواد تبلیغی و اطلاع‌رسانی سینمای ایران، 27 مستند کوتاه، نیمه‌بلند و بلند و 18 فیلم کوتاه ایرانی در بخش مسابقه آثار مستند و کوتاه: جشنواره جشنواره‌ها و نمایش 15 فیلم خارجی در بخش نمایش‌های ویژه آثار داستانی و 14 فیلم خارجی در بخش جشنواره جشنواره‌ها از جمله برنامه‌های جشنواره است.

همچنین برگزاری نکوداشت پروانه معصومی و مسعود جعفری جوزانی در مراسم افتتاحیه جشنواره فیلم فجر و معرفی تولیدات مراکز مختلف در جشنواره فجر از دیگر خبرهای جشنواره در بیست و ششمین سال برگزاری است.



نخستین دیدار مدیر عامل فارابی با نمایندگان رسانه در دهم مردادماه

اما مهمترین خبر این حوزه را باید اعلام تاریخ نشست خبری دبیر جشنواره مجید شاه‌حسینی با نمایندگان رسانه‌های جمعی دانست که تاریخ آن یکشنبه هفتم بهمن‌ماه است. به این ترتیب این نخستین حضور مدیر عامل جدید بنیاد سینمایی فارابی و دبیر بیست و ششمین جشنواره فیلم فجر در یک محفل رسمی در مقابل خبرنگاران رسانه‌های گروهی پس از معارفه روز دهم مردادماه 86 خواهد بود.

مدیر عامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران، اکبر تشکری نیا هم از پخش فیلم‌های بخش مسابقه سینمای ایران بیست و ششمین جشنواره فیلم فجر در سینما آزادی خبر داده که البته تحقق این وعده با توجه به وضعیت بازسازی سینما آزادی جای تأمل دارد.

* هفته گذشته با اعلام ریز بودجه بخش های مختلف فرهنگی از سوی دولت، افزایش 112 درصدی در بودجه سینمای ملی دیده می شود. این بودجه که سال 86 به میزان 21 میلیارد تومان بوده، در بودجه پیشنهادی سال 87 که البته هنوز به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسیده به 46 میلیارد تومان صعود کرده است.

عینیت پیدا کردن این افزایش بودجه که فعلاً روی صفحات کاغذ شکل گرفته منوط به تصویب مجلس است که البته خود اعضاء کمیسیون فرهنگی مجلس درباره آن تردید دارند. امیررضا خادم مصوب شدن کلیات بودجه را شفاف و مشخص ندانسته و صحبت درباره ریز بودجه‌های پیشنهادی بخش‌های مختلف را زود می‌داند. ستار هدایتخواه هم تصویب بودجه را نیازمند گذر از مراحل گوناگون می‌داند که هنوز سپری نشده است. محمدتقی رهبر نیز افزایش 112 درصدی بودجه سینما را بعید می داند.

* این روزها اجرای نمایش های دو کارگردان برجسته تئاتر بازار حوزه نمایش را گرم کرده است. اجرای نمایش "افرا" به نویسندگی و کارگردانی بهرام بیضایی در تالار وحدت و "ملاقات بانوی سالخورده" حمید سمندریان در سالن اصلی تئاتر شهر تا آغاز بیست و ششمین جشنواره تئاتر فجر همچنان ادامه دارد و مخاطب تشنه تئاتر را به تماشا ترغیب می کنند.

هفته گذشته نشست نقد و بررسی این دو نمایش برگزار شد. بیضایی در جلسه نقد و بررسی "افرا" اعمال هر گونه سانسور روی نمایش را پیش یا هنگام اجرا کذب خواند و درباره امکان عرضه این نمایش به صورت سی دی یادآور شد: "ما برای ضبط با این مشکل مواجهیم که پس از اجرای ما سالن در اختیار گروهی دیگر قرار می‌گیرد. پس از اجرای ما هم جشنواره تئاتر فجر آغاز می‌شود. ضبط نمایش با ارایه دکوپاژ دقیق و تدوین آن وقت و هزینه زیادی می‌برد که برآورد آن حدود 40 میلیون تومان است."

سمندریان هم در نشست نقد و بررسی "ملاقات بانوی سالخورده" گفت: "وقتی این نمایشنامه را اولین بار حدود 35 سال پیش اجرا کردم، در مراوده‌ها و تماس‌های تلفنی که با دورنمات داشتم گفتم در این نمایشنامه مسئله عدالت را برجسته دیدم. این اثر ضمن اینکه تراژیک است رگه‌هایی از طنز و کمدی هم دارد. تراژدی زمانی می‌توانست اتفاق بیفتد که بشر فقر و گناه را می‌شناخت، به این ترتیب مسئولیت کاری که انجام داده بود بر عهده خودش قرار داشت. اما در شرایط امروز ما بیگناهان گناهکاریم."

* فهرست نامزدهای هشتادمین جوایز سالانه آکادمی سه شنبه در حالی اعلام شد که چند روز قبل از آن فهرست اولیه 9 فیلم راهیافته به بخش اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی‌زبان معرفی شده بود و نماینده سینمای ایران، فیلم "میم مثل مادر" و "ژانی گه ل" نماینده عراق در این فهرست اولیه جایی نداشتند. انیمیشن جنجالی "پرسپولیس" هم در فهرست معرفی شده با دو انیمیشن دیگر رقابت می کند.

در فهرست کاندیداهای رشته های 24 گانه اعلام شده تا این مرحله دو فیلم "پیرمردها کشوری ندارند" و "خون بپا می شود" هر یک در هشت رشته و فیلم‌های "مایکل کلیتن" و "تاوان" هم هر یک در هفت رشته نامزد دریافت جوایز اسکار سال 2008 شدند. برندگان هشتادمین دوره مراسم اهدا جوایز اسکار روز 24 فوریه (پنجم اسفند) در مراسمی در کداک تیه‌تر هالیوود مشخص می‌شوند.

* الیور استون، فیلمساز جنجالی آمریکا که پیش از این جان اف. کندی و ریچارد نیکسن دو رئیس جمهور دیگر آمریکا را در سینما به تصویر کشیده، در تازه‌ترین ماجراجویی خود سراغ جرج دبلیو بوش می‌رود. او سال 2002 برای شبکه HBO فیلمی مستند درباره فیدل کاسترو رهبر کوبا ساخت و تولید فیلمی درباره رئیس جمهور ایران نیز دیگر پروژه مورد نظر استون است.



کارگردانی که به فیلمسازی از رؤسای جمهور علاقه خاصی دارد

* نخستین اپرای عباس کیارستمی بر اساس اپرای "همه آن شکلی‌اند" وولفگانگ آمادئوس موتسارت تابستان سال آینده در یک جشنواره معتبر موسیقی در فرانسه اجرا می‌شود. کریستف روسه رهبر فرانسوی ارکستر باروک کارگردانی موسیقایی اپرای "همه آن شکلی‌اند" کیارستمی را بر عهده خواهد داشت و اپرای ملی انگلیس در لندن هم در تولید آن مشارکت می‌کند. قرار است نخستین اپرای فیلمساز ایرانی بعد از اجرا در فرانسه چند اجرا هم در لندن داشته باشد.

* دومین جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران یکشنبه پنجم اسفند برگزار و در آن جوایز داوران انجمن به برترین‌های جشنواره بیست و ششم فیلم فجر اهدا می‌شود. امسال برای نخستین بار چهار هیئت داوری این انجمن در بخش‌های بین‌الملل، سینمای ایران، فیلم کوتاه و مستند آثار شرکت‌کننده در بیست و ششمین جشنواره فجر را داوری می‌کنند. همچنین برای نخستین‌بار جایزه بهترین آثار مکتوب به منتقدان و خبرنگاران در حوزه‌های نقد، گزارش، گفتگو، خبر و ترجمه اهدا می‌شود.

* مجموعه تلویزیونی "مدار صفر درجه" به کارگردانی حسن فتحی و دیگر مجموعه های فاخر ایرانی در کشورهای آمریکای لاتین پخش می شوند. رئیس رسانه ملی ضمن اعلام این خبر افزود: "طی سفری که مدتی قبل به برخی کشورهای آمریکای لاتین داشتم، متوجه شدم بازار خوبی در این کشورها داریم و طی مذاکراتی آنها هم به شدت از پخش آثار و تولیدات رادیو و تلویزیون ایران در کشورشان استقبال کردند."

همچنین مجموعه های "امام علی (ع)" داود میرباقری، "ابراهیم خلیل‌الله" محمدرضا ورزی، "ولایت عشق" و "تنهاترین سردار" مهدی فخیم‌زاده، "مردان آنجلس" فرج‌الله سلحشور، "زیر تیغ" محمدرضا هنرمند و "بوعلی سینا" کیهان رهگذر برای پخش تلویزیونی در کشور آذربایجان خریداری شده‌اند که برخی پخش شده و برخی هم در آینده از شبکه ANS پخش می‌شوند.

کد خبر 626661

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha