به گزارش خبرنگار مهر، نانوتکنولوژی تولید کارآمد مواد و دستگاهها و سیستمها با کنترل ماده در مقیاس طولی نانومتر و بهره برداری از خواص و پدیدههای نو ظهوری است که در مقیاس نانو توسعه یافتهاند.
فناوری نانو یا نانوتکنولوژی رشتهای از دانش کاربردی و فناوری است که جستارهای گستردهای را پوشش میدهد. موضوع اصلی آن نیز مهار ماده یا دستگاههای در ابعاد کمتر از یک میکرومتر، معمولاً حدود ۱ تا ۱۰۰ نانومتر است. نانوفناوری یک دانش به شدت میانرشتهای است و به رشتههایی چون فیزیک کاربردی، مهندسی مواد، ابزارهای نیم رسانا، شیمی ابرمولکول و حتی مهندسی مکانیک، مهندسی برق و مهندسی شیمی نیز مربوط میشود.
فناورینانو واژهای است کلی که به تمام فناوریهای پیشرفته در عرصه کار با مقیاس نانو اطلاق میشود. معمولاً منظور از مقیاس نانوابعادی در حدود 1nm تا 100nm است. (1 نانومتر یک میلیاردیم متر است).
اولین جرقه فناوری نانو (البته در آن زمان هنوز به این نام شناخته نشده بود) در سال 1959 زده شد. در این سال ریچارد فاینمن طی یک سخنرانی با عنوان «فضای زیادی در سطوح پایین وجود دارد» ایده فناوری نانو را مطرح ساخت. وی این نظریه را ارائه داد که در آیندهای نزدیک میتوانیم مولکولها و اتمها را به صورت مسقیم دستکاری کنیم.
واژه فناوری نانو اولین بار توسط نوریوتاینگوچی استاد دانشگاه علوم توکیو در سال 1974 بر زبانها جاری شد. وی این واژه را برای توصیف ساخت مواد (وسایل) دقیقی که تلورانس ابعادی آنها در حد نانومتر است، بکار برد.
در سال 1986 این واژه توسط کی اریک درکسلر در کتابی تحت عنوان : «موتور آفرینش: آغاز دوران فناورینانو»بازآفرینی و تعریف مجدد شد. وی این واژه را به شکل عمیقتری در رساله دکترای خود مورد بررسی قرار داده و بعدها آنرا در کتابی تحت عنوان «نانوسیستمها ماشینهای مولکولی چگونگی ساخت و محاسبات آنها» توسعه داد.
با توجه به اهمیت دانش فناوری نانو در جامعه جهانی، کشور ما نیز این مقوله فناوری را مورد توجه قرار داده و از چندین سال پیش ستادی به همین منظور در نهاد ریاست جمهوری شکل گرفته است. معاونت علمی رئیس جمهوری نیز از بدو شکل گیری تلاش گسترده ای برای توسعه ای فناوری انجام داده و در بودجه سال 1387 نیز توسعه این فناوری را مدنظر قرار داده است.
دکتر صادق واعظ زاده معاون علمی رئیس جمهور نیز در مراسم مختلف در چند ماه اخیر به توجه این معاونت به نانو اشاره کرده است. معاون علمی رئیس جمهوری سوم بهمن ماه در دیدار با روسای دانشگاهها تهران در خصوص فناوریهای حائز اولویت اظهار داشت: برای این منظور اولویتهای فناوری کشور در هشت برنامه شامل توسعه و تقویت فناوریهای اطلاعات وارتباطات،علوم زیستی، نانو، هوا- فضا، سلولهای بنیادی، گیاهان دارویی و طب ایرانی، میکرو الکترونیک و انرژیهای نو تدوین و منابع لازم برای آنها در نظر گرفته شده است که در صورت تصویب مجلس، اجرای آن از ابتدای سال آینده در مراکز پژوهشی و فناوری کشور آغاز میشود.
وی همچنین در مورد حمایت دولت از فناوریهای نوین و توجه به ارتباط دانشگاه و صنعت گفت: حمایت از فناوری در دو بخش انجام می گیرد که در بخش اول از همه فناوریهای مورد نیاز کشور در قالب برنامه همکاری دانشگاه و صنعت حمایت بودجه ای صورت می گیرد و در بخش دوم فناوری های اولویت دار کشور از جمله نانوفناوری، زیست فناوری، فناوری اطلاعات، هوا و فضا، انرژی های نو، سلول های بنیادی، گیاهان دارویی و طب ایرانی است که به طور ویژه و پر حجم از نظر مالی مورد حمایت قرار می گیرند.
واعظ زاده اظهار داشت: در معاونت علمی به دنبال آن هستیم از منابع ارزی کشور به صورت وام برای فناوریهایی مانند نانو که ریسک پذیرند استفاده کنیم، البته این موضوع نیاز به مصوبه مجلس دارد. برنامه ای نیز در زمینه وامهای کارآفرینی به شرکتهای دانش بنیان و ارائه منابع برای آخرین حلقه های چرخه فناوری در دست بررسی است.
معاون علمی رئیس جمهور در گفتگو با خبرنگار مهر نیز در مورد سایر برنامه های معاونت علمی ریاست جمهوری در سال آینده گفت: برای تولید فناوری برنامه توسعه و ارتقاء فناوریهای اولویت دار کشور تعیین شده است که نانو فناوری، زیست فناوری، سلولهای بنیادی، هوا و فضا، میکروالکترونیک، انرژیهای نو، فناوری اطلاعات و ارتباطات، طب ایرانی و گیاهان دارویی جزء فناوریهای اولویت دار شناخته شده اند و منابع ویژه ای به صورت ماموریت گرا به جز بودجه های موجود برای این بخش در نظر گرفته شده است.
وی اضافه کرد: بر این اساس 900 میلیارد ریال برای توسعه و تقویت پژوهش و فناوری به این رشته ها در سال آینده اختصاص می یابد.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه علم و فناوری در ذیل امور عمومی قرار گرفته است، گفت : سند چشم انداز تنها سندی است که به مقوله علم و فناوری به طور خاص پرداخته و تلاش دولت این است که کشور به رتبه اول در این زمینه دست یابد که خوشبختانه در برنامه بودجه سال آینده منابع مناسبی در نظر گرفته شده و امیدواریم با عنایت مجلس، گامی را که دولت برداشته تکمیل شود.
واعظ زاده با بیان اینکه سند چشم انداز واقع بینانه تنظیم شده است، ادامه داد: در این سند به الهام بخش بودن در زمینه های مختلف تاکید شده است که در بسیاری از زمینه ها از جمله سیاست، فناوری هسته ای، فناوری نانو و علوم زیستی الهام بخش هستیم.
نظر شما