به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه شهیدبهشتی، آیین افتتاحیه این رویداد با حضور آقامیری رئیس دانشگاه شهیدبهشتی، روز یکشنبه ۱۱آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۶:۳۰ در تالار دلبری برگزار خواهد شد.
این رویداد با نظارت و هدایت مرکز مستندنگاری و مطالعات معماری و مرمت دانشکده معماری و شهرسازی در قالب نشستهای علمی، کارگاه پژوهشی، نمایشگاه و مسابقه عکاسی در حال برگزاری است.
مجموعهای از کاروانسراهای ایران در سال ۱۴۰۲ در فهرست میراث جهانی ثبت شدند. کاروانسراها جایگاه مهمی در معماری ایران دارند و تلاش وزارت میراث فرهنگی و گردشگری راهگشای توجه بیشتر به این نوع از بناها و مطالعه و حفظ آنها است. به نظر میرسد همچون دیگر آثار ثبت شده در فهرست میراث جهانی، کاروانسراها نیز بیش از گذشته موضوع پژوهش قرار گیرند و تلاش برای حفظ و مرمت آنها به تهیه طرحهای احیا و مداخله منجر شود. در عین حال کاروانسراها بخشی از مجموعه وسیعتری از تأسیسات و بناهایی محسوب میشوند که در ارتباط با راههای تاریخی شکل گرفتهاند.
دانشکده معماری دانشگاه شهید بهشتی با همت انجمنهای علمی معماری و مرمت و مطالعات معماری و حمایت و نظارت مرکز مستندنگاری، مطالعات معماری و مرمت برای توجه دادن بیشتر به موضوع راه تاریخی و گوناگونی بناهای مرتبط با آن مجموعه نشستهایی زیر عنوان «در میانه راه» را برنامهریزی کرده است. هدف این رویدادها توجه به مجموعهای متنوع از بناهای مرتبط با راه تاریخی و سفر و همچنین بازبینی روشهای مطالعه و پژوهش و حفاظت از آنها است.
نشست اول با عنوان «معماری ساحت سفر» در روز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ برگزار شد. این نشست به معرفی دستاوردهای کارگاه پژوهش در تاریخ معماری ایران اختصاص داشت که در دوره کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایرانِ در دانشگاه شهید بهشتی به انجام رسیده است. سخنرانان این نشست با ارایه طبقهبندی جدیدی برای تاریخ معماری ایران، به معرفی یافتههای تجربه پژوهشی گروهی خود در باب تعریف معماری ساحت سفر و موضوعات و روشها و منابع آن پرداختند.
دومین نشست روز یکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد و ضمن افتتاح رسمی نمایشگاههای جنبی، موضوعات علمی و تخصصی همچون سیر تهیه و تنظیم پرونده ثبت کاروانسراهای ایران در فهرست میراث جهانی و شناسایی راههای تاریخی بر اساس شواهد باستانشناختی ارایه خواهد شد. در این نشست، نمایشگاه اسناد و مدارک مرتبط با کاروانسراهای تاریخی که برای پروندۀ ثبت جهانی تهیه شدهاند و همچنین اسناد و مدارک جمعآوری شده در مرکز اسناد دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی به نمایش گذاشته خواهند شد. علاوه بر این نمایشگاهی از عکسهای برگزیدۀ مسابقه عکاسی کاروانسرا افتتاح خواهد شد و داوران مسابقه به بحث و بررسی آثار رسیده به دبیرخانه رویداد و عکسهای منتخب خواهند پرداخت.
سومین نشست روز دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ با عنوان کارگاه آموزشی ثبت جهانی برگزار خواهد شد. در این نشست علاوه بر معرفی روند ثبت کاروانسراهای ایران در فهرست میراث جهانی، ماهیت پرونده و خصوصیات آن و همچنین روش تهیه پروندههای ثبت در فهرست میراث جهانی بر اساس کنوانسیون میراث جهانی و راهنمای اجرایی آن تشریح خواهد شد.
چهارمین بخش از رویداد در میانه راه به برگزاری سخنرانیهای علمی در باب راه تاریخی، کاروانسراها و سایر بناهای مرتبط با راه اختصاص دارد. این بخش در روزها سهشنبه ۱۳ آذر و یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد و طی آن تجربه احیای و بازسازی برخی کاروانسراها و مطالعه و پژوهش در باب بناها و مجموعههای مرتبط با راههای تاریخی ارائه خواهد شد.
دانشکده معماری دانشگاه شهید بهشتی با همت انجمنهای علمی معماری و مرمت و مطالعات معماری و حمایت و نظارت مرکز مستندنگاری، مطالعات معماری و مرمت، در تلاش بودهاند تا تاملی نو در این موضوع شکل دهند. لازم به ذکر است، دبیر علمی این رویداد حمیدرضا جیحانی و دبیر اجرایی آن محمدجواد طالبیزاده بوده و متخصصان مختلف معماری و مرمت و تاریخ و باستانشناسی و میراث فرهنگی در این مجموعه رویداد حضور دارند و یافتهها و تجارب خود را ارائه خواهند کرد.
نظر شما