۷ اردیبهشت ۱۳۸۷، ۹:۲۰

تلاش ایران برای ساخت لایه اولیه مثانه/درمان نارسایی کلیه باسلول بنیادی

تلاش ایران برای ساخت لایه اولیه مثانه/درمان نارسایی کلیه باسلول بنیادی

رئیس آزمایشگاه تحقیقاتی کشت سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از تلاش محققان برای ساخت لایه اولیه مثانه برای کمک به بیمارانی که مثانه خود را از دست داده اند، خبر داد وگفت: تلاشهایی نیز برای درمان نارسایی کلیوی ناشی از دیابت آغاز شده است.

دکتر عباس بصیری در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص نتایج اولیه این تحقیق خاطرنشان کرد: برای ساخت مثانه که دارای سه لایه مشخص به عناوین مخاط، عضله و ادوانتیس است باید بتوانیم سه لایه را به طور مشخص بسازیم که در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال گذشته پروژه ای را اجرا کردیم.

وی افزود: برای ساخت مخاط مثانه تاکنون از محیط کلاژن استفاده می شد که به دلیل اینکه این محیطها ساخت خارج از کشور است، هزینه زیادی دارد.

رئیس آزمایشگاه تحقیقاتی کشت سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: محققان پروژه ای در این مرکز تحقیقات تعریف کردند و با آزمایش پرده آمینیوتیک، امونتوم و پریتوئن به این نتیجه رسیدند که پرده آمینیوتیک که در زنان باردار برای نگهداری جنین وجود دارد این امکان را فراهم می کند که در این محیط با همان کارآیی محیط کلاژن، سلول مثانه را رشد داد و مخاط مثانه را ساخت .

وی از این فرآیند به عنوان نخستین گام در ساخت لایه ابتدایی مثانه نام برد و گفت: اگر این کار در پروژه های دیگر نیز مورد تأیید قرار گیرد از این محیط می توان به عنوان محیط جایگزین کلاژن خارجی استفاده کرد.

بصیری اضافه کرد: گام های دیگر در این تحقیقات این است که محیط رشد عضله و اداوانتیس را هم فراهم کنیم و بتوانیم در مجموع با هماهنگ کردن این سه لایه بتوانیم یک مثانه را بسازیم.

وی یادآور شد: در حال حاضر بسیاری از بیماران ما که به مرکز تحقیقات کلیه و مجاری ادراری مراجعه می کنند، از نداشتن مثانه رنج می برند که این موضوع ممکن است یا به صورت مادرزادی (اکستروفی) باشد و یا در اثر ضربه و آسیب مثانه خود را از دست داده باشند یا ممکن است که فرد به دلیل سرطان مثانه اش برداشته شده باشد که در حال حاضر برای درمان این افراد از قسمتی از روده برای ساخت مثانه استفاده می شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به مشکلات ناشی از استفاده از روده برای ساخت مثانه، گفت: متاسفانه استفاده از روده مشکلات جانبی بسیار زیادی برای فرد به همراه دارد. زیرا روده موکوس (ترشحات مخاطی بد بو) دارد و ادرار همواره عفونی است.

وی افزود: اگر بتوانیم که مخاط مثانه را در محیطی که گفته شد رشد دهیم می توانیم یک مثانه طبیعی ایجاد کنیم که می توان آن را جایگزین شیوه فعلی کنیم که گام بزرگی در درمان این نوع بیماریها بشمار می رود. البته تحقیقات سلولی در ساخت ارگانهای بدن تنها به ساخت مثانه محدود نمی شود .

آغاز تحقیقات در زمینه سلولهای بنیادی گرفته شده از نسج برای درمان نارسایی کلیه ناشی از دیابت

رئیس آزمایشگاه تحقیقاتی کشت سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی همچنین از آغاز تحقیقات در زمینه سلولهای بنیادی گرفته شده از نسج برای درمان بیماران دارای نارسایی کلیه ناشی از دیابت خبر داد و گفت: اولین عامل نارسایی کلیه، دیابت است و در حال حاضر تحقیقاتی بر روی کاربرد سلول های بنیادی در درمان بیماران دیابتی در حال انجام است.

وی یادآور شد: مقدمات این پروژه تحقیقاتی در مرکز تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی آغاز شده است و در نهایت قصد داریم که این روش پس از پایان مراحل تحقیقاتی برای ترمیم کلیه افراد دارای نارسایی کلیه با منشاء دیابت مورد استفاده قرار گیرد.

بصیری خاطرنشان کرد: سلول های بنیادی که از نسج بدست می آید در این تحقیقات مورد استفاده قرار گرفته است، البته در مورد زمان بکارگیری آن در انسان نمی توان اظهار نظر قطعی کرد اما نتابج اولیه امیدوار کننده بوده است.

وی افزود: در این تحقیق سلولهای بنیادی مورد نظر در خود محیط اندام کلیه تزریق شده که این مسئله کمک می کند که سلول در آن محیط به سرعت پیچیدگی های سلول های محیطی را بدست بیاورد و مشکلات آزمایشگاه را نیز نداشته باشد.

رئیس آزمایشگاه تحقیقاتی کشت سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص مسائلی مانند تومورزایی که در مورد برخی از سلولهای بنیادی وجود دارد نیز یادآور شد: این خاصیت ها در نمونه های حیوانی مورد بررسی قرار گرفت.

کشف ژن Survine که در ایجاد سرطان مثانه

وی همچنین در خصوص کشف ژن Survine که در ایجاد سرطان مثانه موثر است نیز گفت: در مرکز تحقیقات کلیه و مجاری ادراری بر روی ژنی که می تواند عامل سرطان مثانه باشد کار کردیم که یک ساب تایپ شماره 8 آن که در مدارک پزشکی وجود نداشت، کشف شد و به نام مرکز تحقیقات اورولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به ثبت رسیده است.

بصیری خاطرنشان کرد: ژن Survine در سرطان های مختلف مورد مطالعه قرار گرفته بود اما آن ساب تایپ خاص که مشخص شده است در سرطان مثانه موثر است، تنها به نام محقق آن و مرکز تحقیقات کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به ثبت جهانی رسید.

وی با اشاره به انتشار تحقیقات محققان این مرکز گفت" پژوهشگران این مرکز تحقیقاتی 107 مقاله بین المللی منتشر کرده اند که حدود 35 مقاله آن در سال 86 بوده است.

کد خبر 671966

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha