محمد علی خطیبی در گفتگو با مهر دلایل افزایش بی سابقه قیمت نفت را به عوامل غیر بنیادین نسبت داد و افزود: کاهش ارزش دلار و نگرانی از تداوم عرضه نفت خام از سوی صادر کنندگان بزرگی نظیر نیجریه، عراق و ونزوئلا از اصلی ترین دلایل افزایش قیمت نفت در شرایط کنونی است.
وی با بیان اینکه بورس بازان از این شرایط بهره می برند تا درآمدهای خود را افزایش دهند، اظهار داشت: به هر اندازه ای که ارزش دلار تقویت یا تهدید شود قیمت نفت نیز دچار نوسان خواهد شد.
کارشناس موسسه مطالعات بین المللی انرژی ادامه داد: با ادامه روند کنونی کاهش ارزش دلار، قیمت نفت تا پایان امسال حدود 35 درصد افزایش می یابد.
خطیبی خاطر نشان کرد: در یک بررسی در سه ماهه اول سال جاری میلادی مشخص شد که ارزش دلار با افت 8 درصدی مواجه بوده، این در حالی است که در همین مدت قیمت نفت 8 درصد رشد داشته است.
معاون مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت با تاکید بر اینکه همیشه این شرایط حاکم نیست، یاد آور شد: در حقیقت افزایش قیمت نفت کاهش ارزش دلار را جبران می کند.
به گفته وی اگر در هر دوره سه ماهه ارزش دلار 8 درصد افت داشته باشد در طول 6 ماه قیمت نفت 16 درصد تضعیف می شود و بنابراین برای جبران این موضوع قیمت نفت افزایش می یابد.
خطیبی در عین حال خاطر نشان کرد از نظر علمی نمی توان مدعی شد که قیمت نفت افزایش پیدا کرده است، چون اگر بهای نفت یا یورو مقایسه شود تغییر جدی در ماه های اخیر در قیمت نفت مشاهده نخواهد شد.
کارشناس مسائل اوپک همچنین با تکذیب شایعات مبنی بر کمبود عرضه نفت در بازار، تصریح کرد: کشورهای صنعتی بهتر از هر کسی می دانند که کمبودی در بازار وجود ندارد و کشورهای عضو سازمان اوپک با حداکثر ظرفیت خود نفت تولید می کنند.
وی با طرح این پرسش که چرا کشورهای غربی به تولید کنندگان غیر اوپک برای تولید و عرضه بیشتر فشار نمی آورند، گفت: در دهه های گذشته کشورهای صنعتی سرمایه گذاری خود را در کشورهای غیر اوپک به نحو چشمگیری افزایش دادند، این در حالی است که نه تنها سرمایه گذاری قابل توجهی در کشورهای عضو اوپک صورت نگرفته بلکه چند کشور عضو این سازمان نیز با تحریم مواجه شده اند.
خطیبی کشورهای بزرگ مصرف کننده نفت را عامل اصلی ایجاد ناامنی در خاورمیانه و کمبود سرمایه گذاری عنوان کرد و افزود: این کشورها برای فرار از مشکلات و منحرف کردن افکار عمومی قصد دارند همه تقصیرات را متوجه اوپک کنند.
معاون مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت تهدیدات اخیر آمریکا را غیر واقعی توصیف کرد و اظهار داشت: تحریم اعضای اوپک و فشار بر این سازمان باعث ایجاد مشکلات بیشتری برای آمریکا و کشورهای صنعتی خواهد شد.
وی عدم پایبندی تولید کنندگان غیر اوپکی به تعهدات را یکی از عوامل ایجاد تنش در بازار نفت ذکر و تصریح کرد: این تولید کنندگان در ابتدای سال مدعی افزایش تولید می شوند اما بعد از گذشت 6 ماه به تعهدات خود عمل نمی کنند.
کارشناس مسائل اوپک برگزاری جلسه برای افزایش تقاضا از سوی سازمان اوپک را امری بعید عنوان کرد و گفت: کشورهای صنعتی به دلیل عدم کاهش تولید از سوی اوپک باید از این سازمان تشکر کنند.
وی برنامه ریزی نادرست کشورهای صنعتی و عدم سرمایه گذاری در منطقه خاورمیانه را یکی دیگر از عوامل ایجاد بحران در بازار نفت ذکر کرد و ادامه داد: به نظر می رسد با وجود بحران اخیر اقتصادی در آمریکا تقاضا برای نفت کاهش یابد اما در صورت نیاز اعضای اوپک وجود تقاضای جدید در بازار نفت را بررسی می کنند.
به گزارش مهر، ادامه درگیری ها در نیجریه و کاهش دوباره ارزش دلار قیمت نفت در بازارهای جهانی به رقم بی سابقه 122 دلار رسید.
نظر شما