"پیتر کریل" در گفتگو با خبرگزاری مهر درباره بسته پیشنهادی غرب به ایران که از سوی "خاویر سولانا" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران ارائه شد، گفت:" فکر می کنم که مهمترین اصل دیدار سولانا پیشنهادی برای یک دوره توقف در برابر توقف بود که بر اساس آن ایران موافقت می کند برنامه غنی سازی اورانیوم خود را گسترش ندهد و شش کشور هم توافق می کنند به دنبال تحریمهای بیشتر از طریق شورای امنیت سازمان ملل نباشند."
وی افزود:"هر چند درخواست تعلیق کامل همچنان باقی است، اما به نظر من این بسته باید یک دوره اولیه را پیشنهاد دهد که بر اساس آن همه طرفهای شرکت کننده بتوانند شرایطی را پیدا کنند که قابل قبول باشد. امیدوارم که ایران با دقت به این بسته توجه کند و از مزایای آن برخوردار شود."
کریل برای ارزیابی دوره ریاست جمهوری "جرج بوش" و سیاست آن در قبال ایران تصریح کرد:" به نظر من دولت بوش در اوایل سال 2003 یک فرصت ممکن را از دست داد ، یعنی وقتی که دولت خاتمی پیشنهاد خود را برای مذاکره با آمریکا مطرح کرد. دولت بوش واقعا باید با دقت بیشتری به آن پیشنهاد توجه می کرد. از آن زمان تاکنون، وضعیت برای دو طرف دشوارتر شد است."
کارشناس انجمن کنترل تسلیحات آمریکا ادامه داد:" در حالی که ایران به برنامه هسته ای خود که ما بسیار نگران آن هستیم، ادامه داد؛ همچنین به شورای امنیت ارجاع داده شد و تحت تحریمهای مختلفی قرار گرفت. در واقع واشنگتن ازهیچ ابتکار عمل دیپلماتیکی به مدت چندین سال حمایت نکرد و فکر می کنم که این امر به تشدید این بست کمک کرد. وقتی که آمریکا در سال 2006 کار حمایت از ابتکارعملهای دیپلماتیک را از طریق فرایند گروه 1+5 آغاز کرد، نشانه خوبی بود، اما من معتقدم که واشنگتن فقط نباید از چنین ابتکار عملهایی حمایت کند، بلکه باید نقش رهبری را ایفا کند."
کریل اظهار داشت : "امیدوارم که دولت بعدی آمریکا تلاش کند در ابتکارعمل دیپلماتیک با ایران پیشتاز باشد. به ویژه ما باید از پیشرفتی که در موضوع هسته ای کره شمالی و تعامل با آن انجام می دهیم، درسهایی بگیریم، اما باید در صورت لزوم در هماهنگ کردن موارد دشوار نقش رهبری ایفا کنیم تا برای هدف نهایی که به نفع دو طرف باشد، تلاش کنیم."
به عقیده وی، اینکه آمریکا به همراه سولانا نماینده ای را به ایران نفرستاد، مایه تاسف است . آمریکا به جای اینگونه اقدامها، باید سیگنالی بفرستد مبنی بر اینکه در تلاش برای پیدا کردن یک راه حل از طریق مذاکره جدی است. سپس اگر ایران تلاش جدی به رهبری آمریکا برای مذاکره را رد کند، آنگاه این ایران است که فرصتی را از دست خواهد داد.
کریل درباره پیشنهاد " باراک اوباما" نامزد حزب دموکرات برای گفتگوی بدون پیش شرط با ایران هم گفت :"من با پیشنهاد اوباما برای آغاز مذاکرات بدون پیش شرط موافقم، هر چند فکر می کنم که تعلیق غنی سازی در مرحله ای در طول مذاکرات همچنان باید اجرا شود. فکر نمی کنم که هیچ دولت آمریکایی بتواند با مذاکره در صورتی که ایران فعالانه در حال گسترش برنامه غنی سازی خود است، موافقت کند. "
کارشناس انجمن کنترل تسلیحات آمریکا بدون توجه به اقدامهای ایران طی سالهای گذشته مبنی بر تعلیق داوطلبانه فعالیتهای هسته ای که غرب از آن استفاده ای نکرد، مدعی شد:" بنابراین اگر ایران با تعلیق داوطلبانه غنی سازی در طول مذاکرات به عنوان یک اقدام اعتمادسازی و نشانه حسن نیت موافقت کند، اوضاع تا حد زیادی آرام خواهد شد."
نظر شما