۲۳ تیر ۱۳۸۷، ۸:۵۷

اعتکاف؛ بستری برای بازگشت به خویشتن

اعتکاف؛ بستری برای بازگشت به خویشتن

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: اعتکاف فرصت و بستری مغتنم و ارزشمند برای بازگشت به خویشتن، توبه و استغفار از گناهان و اتصال به خالق هستی است که مختص اسلام نیست .

اعتکاف مخصوص دین اسلام نیست ‏بلکه در دیگر ادیان الهى دیگر نیز وجود داشته و در اسلام استمرار یافته، اگرچه ممکن است در شرع مقدس اسلام برخی خصوصیات و احکام و شرایط آن تغییر کرده باشد.

مرحوم علامه مجلسى در بحارالانوار به نقل از طبرسى آورده است "حضرت سلیمان در مسجد بیت المقدس به مدت یک سال و دو سال، یک ماه و دو ماه و کمتر و بیشتر اعتکاف مى‏کرد و آب و غذا براى آن حضرت فراهم مى‏شد و او در همان جا به عبادت مى‏پرداخت."

برخى از آیات قرآن نیز دال بر این است که اعتکاف در ادیان الهى گذشته وجود داشته است: "... و عهدنا الى ابراهیم و اسماعیل ان طهرا بیتى للطائفین والعاکفین والرکع السجود( بقره/ ‏125)؛ به حضرت ابراهیم و اسماعیل (ع) سفارش نمودیم تا خانه‏ام را براى طواف کنندگان، معتکفان و نمازگزاران تطهیر کنند."

از این آیه استفاده مى‏شود که در زمان حضرت ابراهیم و اسماعیل عبادتى به نام اعتکاف وجود داشته است.

حضرت مریم (س) آنگاه که به افتخار ملاقات با فرشته الهى نائل آمد، از مردم فاصله گرفت و در خلوت به سر برد تا در مکانى خالى و فارغ از هر گونه دغدغه به راز و نیاز با خداى خود بپردازد و چیزى او را از یاد محبوب غافل نکند.

به همین جهت طرف شرق بیت المقدس را که شاید محلى آرامتر و یا از نظر تابش آفتاب پاک ‏تر و مناسبتر بود انتخاب کرد.

علامه طباطبائى در المیزان آورده است: هدف حضرت مریم (س) برای دوری از مردم، بریدن از آنان و روى آوردن به سنت اعتکاف بوده است.

از زمانى که پیامبراسلام اعتکاف را به مسلمانان آموزش داد، این سنت اسلامى در میان مسلمانان رواج پیدا کرد.

اعتکاف در کشور ایران تاریخچه‏اى پرفراز و نشیب دارد در هر عصرى که عالمان برجسته دینى به اعتکاف اهتمام ورزیده‏اند، مردم مسلمان نیز از آنان پیروى کرده و به اعتکاف بها داده‏اند.

در عصر صفوى، به واسطه تلاشهاى دو عالم بزرگ آن زمان، مرحوم شیخ بهایى و شیخ لطف الله میسى عاملى اصفهانى، اعتکاف در شهرهاى ایران به ویژه قزوین و اصفهان شکوه خاصی یافت .

امروز در سراسر کشور مراسم اعتکاف با شور و شکوه و استقبال روزافزون مسلمانان خداجوی از 13 تا 15 رجب برگزار و اقشار مختلف مردم این روزهای خاص را فرصتی مغتنم برای پالایش درونی، تجدید میثاق با خالق هستی و نزدیکی بیش از پیش به معبود می دانند .

کد خبر 715261

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha