۲۲ مرداد ۱۳۸۷، ۹:۰۷

ادب در گذر روزگاران /

مرگ مرد نامرئی / اولین غریبه در آکادمی فرانسه

مرگ مرد نامرئی / اولین غریبه در آکادمی فرانسه

خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و ادب: فردا 23 مرداد 1387 خورشیدی و سیزدهمین روز از ماه آگوست 2008 میلادی است.

مرگ مرد نامرئی

در نوشته های تاریخی، نام هربرت جورج ولز و ژول ورن را به عنوان پدران گونه ادبی علمی در کنار یکدیگر می نویسند اما امروزه در جهان ادبیات نام اچ. ی. ولز در میان دیگر نام های ادبیات علمی - تخیلی جایگاهی بالاتر و برتر از حد یک نویسنده داستان های سرگرم کننده دارد.

آثار او به خاطر وجوه فلسفی و نگاه ویژه اندیشمندانه در آنها کیفیتی ممتاز از دیگر نویسندگان این گونه ادبی کسب کرده و از این منظر به حق آثار معدودی که او در فاصله سال های 1895 تا 1901 منتشر کرده در میان آثار جاویدان ادبی تاریخ قرار دارند.

ولز در 21 سپتامبر سال 1866 در خانواده ای متوسط الحال در ایالت کنت انگلستان به دنیا آمد. پدر و مادر او فروشگاه خواروبار کوچکی را اداره می کردند و توان مالی خوبی برای فراهم کردن امکانات تحصیلات فرزندان و تربیت شایسته آنها نداشتند. یک اتفاق ساده و مضحک برای ولز در هفت سالگی و بستری شدنش در خانه به علت شکستگی پا، ساده ترین راه را برای گذران وقت این طفل بیمار پیش پای پدرش گذاشت و کتاب هایی که او برای هربرت خردسال از کتابخانه عمومی امانت می گرفت زندگی او را عوض کرد.

پدر ولز با دیدن علاقه و حرص او در مطالعه، فکر نوشتن را هم به سر پسرش انداخت و یک سال بعد او را به آکادمی خصوصی مورلی فرستاد. ولز تا سال 1877 در این آکادمی به تحصیل پرداخت و با بروز بحران مالی پدرش تا سال 1883 را به انجام کارهای یدی و کمک به مخارج خانواده اش گذراند. با اخراج از آخرین محل کارش، ولز به عنوان کمک مربی در مدرسه میدهرست به کار مشغول شد و بعد از مدتی با کسب بورسیه تحصیلی راهی لندن شد تا در رشته زیست شناسی ثبت نام کند.
او سال ها بعد همان مدرسه عالی که در لندن به آن وارد شده بود را گسترش داد و با عنوان کالج سلطنتی علوم خود اولین مدیر آن شد. ذهن انباشته از معلومات ولز در تمام این سال ها که او راهش را به سوی جایگاه علمی رفیعش می پیمود، خارج از مقتضیات شغلی معمول او را وامی داشت که در اوقات فراغت و بیکاری به نوشتن و پیاده کردن افکارش بر روی کاغذ بپردازد. این خودنگاره ها به سرعت شکل داستان و قصه های ساده ای را گرفتند که چاپ اولین مورد آنها در سال 1901 اتفاق مهمی در زندگی ولز به شمار می آمد.

ولز اغلب رمان های بزرگ و مشهور خود همچون مرد نامرئی، جنگ دنیاها و ماشین زمان را پیش از سال 1901 نوشته بود و با چاپ و موفقیت اولین رمانش جرات و حوصله فراهم کردن مابقی را به دست آورد و با این حرکت از یک دانشمند فعال و یک استاد دانشگاه که دستی هم در سیاست داشت به جایگاه یک نویسنده شایسته احترامی دوچندان صعود کرد.

او تا زمان مرگ بیش از 20 قصه کوتاه و رمان نوشت و درنهایت در چنین روزی به سال 1946 در لندن به مرض سرطان کبد درگذشت.

تاریخ مختصر شورش

عمده شهرت آلکساندروس پاناگولیوس، شاعر و نویسنده معترض یونانی نه به خاطر دفاتر شعر و قصه های کوتاه که به خاطر حرکت جنون آمیز و اقدام گستاخانه او برای ترور و کشتن ژرژ پاپادوپولوس دیکتاتور یونانی در زمان حکومت سرهنگ ها در این کشور است.

او در چنین روزی به سال 1968، عاصی و به تنگ آمده از حکومت آهنین و محدودیت های خردکننده حکومت دیکتاتوری سرهنگ ها، در اقدامی که خود آن را طرح ریزی کرده بود برای قتل پاپادوپولوس اقدام کرد. او در اولین مراحل کار دستگیر شد و اقدام او در جهان چهره ای نمادین یافت. دادگاه نظامی در سوم نوامبر همان سال رای به اعدام او داد اما زیر فشارهای بین المللی مجبور به نقض رای شد. انتقال او به زندانی در بوجیاتی و شکنجه مداوم در آنجا در نهایت با فرارهای متعدد پاناگولیوس و دستگیری های پی درپی به سال 1973 رسید. یک سال بعد حکومت سرهنگها سقوط کرد و پاناگولیوس در پارلمان یونان به مقام عضویت شورای مرکز رسید اما یک حادثه رانندگی به سال 1976 فرصت پیاده کردن نقشه های بزرگ اصلاح فرهنگی را به او نداد.

قصه های ژاپنی به زبان فرانسوی

اگرچه املی نوتومب متولد 13آگوست 1967 اصالتا بلژیکی است اما او هم مانند اغلب مردم این کشور، فرانسوی را زبان مادری خود شناخته و به عنوان یک چهره ابی فرانسوی زبان شناخته می شود.

نوتومب از همه جهت یک پدیده چندین ملیتی است. او در ژاپن از پدر و مادری سیاستمدار متولد شده و تا پنج سالگی را در توکیو گذرانده و بعدتر به اقتضای شغل والدینش تا 18 سالگی زندگی در چین، نیویورک، بنگلادش، برمه و لائوس را تجربه کرد. اولین رمان او با نام "پرهیز قاتل" به سال 1992 منتشر شد و او از آن زمان تا به حال به طور متوسط سالی یک رمان روانه بازار نشر می کند.

"ترس و لرز" معروف ترین رمان اوست که به احترام کیر که گارد نوشته شده و چندین جایزه معتبر ادبی را چون جایزه کتاب سال فرانسه نصیب او کرده است. او پس از 18 سالگی و استقلال از خانواده به ژاپن بازگشت و تمام آثار برجسته خود را در این کشور نوشت.

اولین غریبه در آکادمی

جولین گرین نویسنده مشهور فرانسوی و خالق شاهکاری چون "لویاتان" اصالتا آمریکایی بود. او در ششم سپتامبر سال 1900 در شهر پاریس و از پدر و مادری امریکایی به دنیا آمد. در 16سالگی به عنوان راننده داوطلب آمبولانس به جنگ رفت و پس از اتمام جنگ در فاصله سال های 1918 تا 1922 در دانشگاه ویرجینیای آمریکا به تحصیل در رشته ادبیات مشغول بود. شروع جنگ جهانی دوباره او را فرانسه کشاند اما اشغال و تسلیم خاک فرانسه به آلمان نازی باعث رجعت او در سال 1942 به آمریکا شد. در آنجا در کنار بزرگانی چون آندره برتون و یول براینر بخش فرانسوی رادیو صدای آمریکا را فعال کرد و اولین آثار موفقش را در همین سال ها به چاپ رساند و خود آنها را به زبان انگلیسی ترجمه کرد.

پس از جنگ جهانی دوم و خروج آلمان از فرانسه، گرین به این کشور بازگشت و با دعوت به آکادمی فرانسه، نام خود را به عنوان اولین غیرفرانسوی آکادمی در تاریخ ثبت کرد. او در زمان حیات خود حداقل 50 داستان کوتاه و بلند نوشت که از میان آنها رمان های "پاریس" و "لویاتان" از دیگران مشهورترند.

مدتی پیش از مرگ او در 13آگوست سال 1998 ژرژ پمپیدو رئیس جمهور وقت فرانسه شهروندی این کشور را به او تفویض کرد که گرین برای رعایت احترام به وصیت مادرش این پیشنهاد را نپذیرفت.

کد خبر 731407

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha