۱۷ اردیبهشت ۱۳۸۳، ۸:۳۱

امروز در تاريخ

خبرگزاري "مهر": امروز پنج شنبه هفدهم ارديبهشت سال 1383 هجري شمسي مقارن است با شانزدهم ربيع الاول سال 1425 هجري قمري و برابراست با ششم مه سال 2004 ميلادي .

 درگذشت مهرداد اوستا :

در چنين روزي در سال  1370 ه ش مهرداد اوستا شاعر و قصيده سراي برجسته ايراني ديده از  جهان فروبست . محمد رضا رحماني مشهور به  مهرداد اوستا در بيستم بهمن سال 1308 ه ش در بروجرد ديده به جهان گشود . وي پس از طي تحصيلات ابتدايي وارد دانشكده  معقول و منقول شد و در همين دانشكده  كارشناسي ارشد خود را در رشته  فلسفه ي تحليلي در يافت كرد .
او از سال 1332 كار جدي در حوزه ادبيات را آغاز كرد و به انتشار كتب ادبي و تصحيح برخي از كتب قديمي پرداخت . وي از  برجسته ترين قصيده سرايان ايراني است كه توانست با نگاهي نوگرايانه  قالب قصيده را به شعر جديدپيوند بزند . از او آثار بسياري به جاي مانده است كه از ميان آنها مي توان به تصحيح برخي از دواوين گذشتگان ،  شراب خانگي ترس محتسب خورده  مجموعه اشعار "از كاروان رفته"؛ عقل و اشراق؛  امام حماسه اي ديگر ،   تيرانا و... اشاره كرد . وي بر اثر سكته قلبي در هفدهم ارديبهشت سال 1370 ه ش در گذشت .

در گذشت بديع الزمان فروزانفر

در چنين روزي در سال 1349 ه ش بديع الزمان فروزانفر نويسنده مشهور ايراني در گذشت .  محمد حسين ، بديع الزمان فروزانفر ،در بشرويه متولد گرديد ، مقدمات علوم را در زادگاه خويش فرا گرفت و آنگاه براي تحقيق و تتبع در شعر و ادب و منطق و حكمت به مشهد رفت و در محضر اديب نيشابوري معلومات خويش را تكميل كرد .وي بعدها  به تهران مسافرت كرد و 
وچندي بعد  بتدريس در دانشكده  حقوق و دارالمعلمين مركزي گماشته شد . در همين دوره   كرسي ادبيات فارسي دانشگاه تهران بوي محول شد  .فروزانفر از اعضاي پيوسته فرهنگستان ايران بود .از آثار مهم او ميتوان : « تصحيح معارف بهاء ولد » ، « تصحيح فيه مافيه » ، « سخن وسخنوران » ، « مآ خذ قصص مثنوي » و « تصحيح ديوان شمس تبريزي » را نام برد . ( به نقل از آي كتاب دات كام ) 
  
در گذشت عالم جليل القدر فاضل توني :

در چنين روزي در سال 1071 ه ق عالم جيل القدر     ملا عبدالله فاضل توني بشروي دار فاني را وداع گفت . او «وافيه » را در علم اصول به رشته تحريردر آورده است . وي  از جمله شاگردان  ميرزا هاشم اشكوري  بود .

رحلت حاج آقات حسين قمي :
در چنين روزي در سال 1366 ه ق حاج آقا حسين قمي از فضلاي حوزه لميه قم دار فاني را وداع گفت . از آن عالم رباني آثار گرانسنگي در حوزه هاي مختلف علوم اسلامي به جاي مانده   است .

در گذشت آيت الله مدرس يزدي :
در چنين روزي در سال 1391 ه ق آيت الله حاج ميرزا احمد مدرس يزدي دار فاني را وداع گفت . ايشان مدت مديدي را به عنوان مدرس در حوزه علميه مشهد به تدريس  علوم اسلامي مشغول بودند .

در گذشت آيت اله سيد روح الله خاتمي :
در چنين روزي در سال 1409 ه ق آيت الله سيد روح الله خاتمي نماينده ولي فقيه و امام جمعه يزد به ديار حق شتافت . از آن عالم فرهيخته آثاري چند در حوزه هاي مختلف علوم اسلامي به جاي مانده است .

بمبمران زندان دوله تو :
در چنين روزي در سال 1360 ه ش رژيم بعث عراق با همدستي حزب منحله دموكرات زندان دوله تو را بمباران كرد . دموكراتها، كه درگير مشكلات اقتصادي و سياسي شده بودند ، تصميم گرفتند  منطقه را ترك كنند و به آن سوي مرز بروند. براي از بين بردن زندانيان قرار بر اين نهادند كه هواپيماهاي عراق زندان دوله تو را بمباران و زندانيان را قتل عام كنند. در اين بمباران بيش از170تن ازبرادران كرد سپاه و جهاد سازندگي ، به درجه شهادت نايل آمدند .
 
 اعلام انحلال  حزب توده :

در چنين روزي در سال 1362 ه ش دادستاني تهراني حزب توده را در كشور منحل اعلام كرد . پس از اعلام انحلال حزب توده در ايران ، اعضاي آن دستگيرشدند .  حزب توده به عنوان  حزبي   كه انديشه هاي كمونيستي شوروي سابق را در كشور
 منتشر مي ساخت  از سالها قبل مشغول به فعاليت بود . اين حزب پس از تبعيد رضا خان تاسيس شده بود  .

كشف عامل بيماري سل  :


در چنين روزي در سال 1882 ميلادي رابرت كخ زيست شناس مشهور آلماني  ، ميكروب  سل را كشف كرد . با اين كشف جان بسياري از انسان ها از خطر مرگ حتمي رهايي يافت .

در گذشت موريس مترلينگ  :
در چنين روزي در سال  1949 ميلادي موريس "مترلينگ "نويسنده و ،فيلسوف مشهور بلژيكي در گذشت . 
عقل و سرنوشت  ،  موناوانا  و  پرنده آبي و مرگ "عناوين مهمترين آثار اويند . وي در سال 1911 ميلادي جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد . او در پايان عمر به مرض جنون دچار شده بود . 

 در گذشت تاگور :
در چنين روزي در سال 1861 ميلادي رابيند رانات تاگور يكي از برجسته ترين شاعران و فلاسفه هند به دنيا آمد . او در طول عمر خويش به خلق آثار بسياري در حوزه ادبيات همت گمارد كه از ميان آنها مي توان به حدود 50 درام ، يكصد كتاب شعر و چهل كتاب داستان و فلسفه اشاره كرد . قرباني ، باغباني ، ميهن و جهان ، فراري ، ماه جوان و...از جمله آثار آن فيلسوف و نويسنده مشهور است . وي به سال 1913 جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد . شعري را از او مي خوانيم :

آنان  كه  فانوسشان  را
بر  پشت  مي برند،
سايه هاشان پيش  پايشان  مي افتد

ماه
روشني اش را
مي  پراكند
و  لكه  هاي  سياهش  را  براي  خود  نگه  مي  دارد

كاريز  خوش  دارد  خيال  كند
كه  رودها
تنها براي  اين  هستند
كه  به  او  آب  برسانند

خدا
نه  براي  خورشيد
و  نه  براي  زمين
بلكه  براي  گل  هايي  كه برايمان مي  فرستد،
چشم  به  راه  پاسخ  است

 معا هده كوتاهيه :
در چنين روزي در سال  1833 معاهده  كوتاهيه "در  تركيه منعقد گرديد . اين معاهده ميان  امپراتور  عثماني و  محمدعلي پاشا حاكم مصر به امضا رسيد .به موجب اين معاهده ،حكومت سوريه به مصر سپرده شد . 

روز اسناد ملي :


همه ساله چنين روزي به عنوان روز اسناد ملي در ايران گرامي داشته مي شود .  به گفته  معاون سازمان اسناد و كتابخانه ملي ،  در سازمان اسناد تهران و 6 منطقه در نقاط مختلف كشور ،  بيش از 200 ميليون اثر تاريخي در زمينه هاي مختلف سياسي ، اجتماعي ، فرهنگي ، تاريخي ، فني ، هنري  و ...  وجود دارد .معاون سازمان اسناد و كتابخانه ملي در مورد منابع گردآوري  اسناد تاريخي گفت : گذشت 40 سال از هر سند و مدركي ، آن رابه سند تاريخي تبديل كرده و بطور طبيعي سازمان مالك آن خواهد بود .وي تصريح كرد : بايگاني دستگاههاي دولتي اصلي ترين منبع بوده و خاندان قديمي واصيل ، همچنين ياد و خاطره  اشخاص         مختلف از منابع دسترسي سازمان به  اسناد ، مدارك و شواهد تاريخي است .دكتر كياني ضمن تقدير از توجه و دلسوزي خانواده هاي قديمي در مورد اسناد گذشتگان گفت : تاكنون بيش از 80 هزار سند بسيار با ارزش تاريخي از طرف اين خانواده ها به سازمان هديه شده كه  نشان از درك فرهنگي بالاي ايرانيان دارد . 

کد خبر 76190

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha