۲۴ مهر ۱۳۸۷، ۹:۴۶

گزارش خبری مهر/

خطر انقراض نسل اسب ایرانی

خطر انقراض نسل اسب ایرانی

گرگان - خبرگزاری مهر: اسب در فرهنگ مردم ایران جایگاه ویژه‌ای داشته ‌است اما عدم برنامه ریزی مناسب برای حفظ و نگهداری اسب ایرانی که باهوش ترین اسب اصیل جهان است این گونه با ارزش را با خطر انقراض مواجه کرده است.

به گزارش خبرنگارمهر در گرگان، نبود برنامه ریزی جامع و متولی خاص موجب شده که تاکنون نسل این گونه مهم و اصیل اسب در معرض خطر انقراض قرار گیرد این در حالیست که باید هرچه سریعتر بر روی گونه‌های‌ اصیل اسب و گونه های دیگر اسب ایرانی مانند "خزر" نیز سرمایه‌گذاری کرد.

به باور این کارشناسان، متاسفانه در حفاظت از این نژادهای اصیل اسب در کشور کم‌ کاری شده و نسل برخی از اسب‌های اصیل ایرانی رو به کاهش و انقراض است و تاکنون برنامه خاصی برای احیا و نگهداری اسب ‌های اصیل از جمله ترکمن ارائه نشده و اسبهای ایرانی بدون برنامه علمی و تحقیقاتی رایج در دنیا، به حال خود رها شده‌اند.

یک کارشناس اسب‌ های اصیل در گرگان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: اسب‌های اصیل بدون برنامه‌های علمی و تحقیقاتی ازجمله ژنوتایپینگ، خط خونی و شجره که در دنیا رواج دارد، به حال خود رها شده‌اند.

سهیل واقف افزود: اکنون وضعیت برخی از نژادها از جمله اسب اصیل ترکمن، کرد و اسبچه خزر در وضعیت انقراض قرار دارد و این مشکلات نتیجه نداشتن متولی است.

وی اظهار داشت: به دلیل نداشتن متولی، بیشتر فعالیت‌هایی که اکنون انجام می‌گیرد شخصی است، حال اینکه این حمایتها باید با حمایت جهاد کشاورزی و فدراسیون سوارکاری تداوم یابد.

وی درباره  احتمال انقراض اسب‌های اصیل ایرانی یادآور شد: این خطر با شرایط کنونی کاملا محسوس است به نحوی که اسبچه خزر و اسب ترکمن از نژادهای در خطر انقراض اسب‌های اصیل ایرانی است که برای صیانت آن به برنامه جامع نیاز است.

واقف، شمار اسبچه خزر شناسایی شده را چیزی حدود 200 راس اعلام و تصریح کرد: با تدوین برنامه‌هایی در زمینه انتقال جنین و اسپرم‌گیری امیدورایم این مشکل حل شود.

مسئول هیئت سوارکاری گلستان نیز گفت: اسب اصیل ترکمن متولی ندارد و نبود متولی خاص، نسل این اسب اصیل ایرانی را در معرض خطر قرار داده است.

هوشنگ اژدری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه اسب اصیل ترکمن بسیار باهوش بوده و اسب خاص رشته ورزشی سوارکاری است.افزود: اسبهایی نظیر نژاد قره باغ و عرب نیز وجود دارند ولی بهترین اسب برای سوارکاری اسب ترکمن است و برای حفظ گونه اسب اصیل ترکمن تهیه شناسنامه و شجره نامه آن امری الزامی است.

به گفته اژدری، اکنون اگر اسبی بهترین اسب ترکمن نیز باشد به دلیل مشخص نبودن والدین آن نمی توانیم برای آن شناسنامه تهیه کنیم در حالیکه برای توسعه رشته سوارکارای ایران در جهان سرمایه گذاری و شناسنامه دارشدن اسب اصیل ترکمن ضرروتی اجتناب ناپذیر است.

یک کارشناس ارشد تکثیر و اصلاح نژاد دام و پرورش دهنده اسب در گنبد نیز گفت: خطر انقراض نسل اسب اصیل ترکمن نگران کننده است.

محمد سلطانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: این در حالیست که اسب ترکمن از جمله اسبهای اصیل و پرپیشینه کشور است و نیاز به حمایت جدی دارد.

وی بیان داشت: خطر انقراض اسب اصیل ترکمن جدی است و باید برای احیای نسل آن تدبیر اساسی از سوی صاحبنظران اندیشیده شود به نحوی که تدوین نقشه ژنتیک اسب ترکمن باید در دستور کار قرار گیرد و ایجاد بانک جامع اطلاعاتی در این زمینه الزامی است.

وی عنوان کرد: اسب اصیل ترکمن از ذخایر و ثروتهای ملی است و باید به مسابقات این رشته بها داده شود و  این مسابقات از رسانه ها پخش شود.

این کارشناس اصلاح نژاد و تکثیر دام یادآور شد: برای ساماندهی اسب اصیل ترکمن باید بخشهای مربوط نسبت به تهیه شناسنامه آن اقدام کنند همچنین برای نجات اسب اصیل ترکمن از خطر انقراض باید در زمینه تکثیر و پرورش این نژاد برنامه ریزی شود.

به گفته وی طبق آمار از مجموع 741 راس اسب شناسایی شده در گنبد، 302 راس اسب ترکمن، 76 راس اسب دو خون، یک راس اسبچه خزر و بقیه اسبها وارداتی هستند.

کارشناس دیگری از گرگان افزود: نگهدارى اسب، کارى پرهزینه است و اگر تولیدکننده از محل فروش اسب نتواند هزینه هاى خود را جبران کند، دیگر ادامه کار برایش میسر نیست بنابراین این مسئله و عدم تمایل ترکمن ها به پرورش اسب هایشان نسل اسب ترکمن را با خطر جدى مواجه کرده است.

وی اظهار داشت: متاسفانه راه براى ورود اسب هاى خارجى باز است و اکثر مردم متاسفانه داشتن یک اسب خارجى را براى خود نوعى افتخار یا پرستیژ می دانند این در حالیست که قیمت این اسب هاى وارداتى بسیار بالا و در حدود ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان است.  

وی تصریح کرد: وضعیت اسب ترکمن در ایران بسیار وخیم است و با این روال نسل اسب ترکمن تا چند سال دیگر به طور کلی از بین می رود.

به گفته اتابای، ترکمن ها نیز دیگر علاقه ای به پرورش اسب ندارند و تنها امید آنها به مسابقات کورس است ولی مسابقات هم دردی را دوا نمی کند، زیرا جوایز کورس های اسب ترکمن بسیار ناچیز و در بیشتر مواقع فقط سبوس است در حالیکه برای مسابقات اسب های خارجی جوایز کلانی در نظر گرفته می شود.

این کارشناس یادآور شد: باید برای صادرات اسب برنامه ریزی شود زیرا هر اسب صادراتی حداقل معادل 30 میلیون تومان ارز به کشور برمی گرداند که به هیچ وجه کمتر از ارزآوری انواع خودروهای صادراتی ساخت و مونتاژ داخل نیست.

به هر روی توجه به سرمایه های موجود در کشور امری ضروری است و این امر از طریق بها دادن به این سرمایه ها، تعیین متولی خاص، شناسنامه دار شدن، برنامه ریزی برای تکثیر و پرورش، جلوگیری از واردات اسب خارجی، سرمایه گذاری برای صادرات، حمایت و توجه مسئولان امر و تدوین برنامه جامع برای صیانت از گونه های اسب اصیل ترکمن امکان پذیر است و بی شک بی توجهی به این گونه های نادر خساراتی جبران ناپذیر به کشور وارد می کند. 

کد خبر 764970

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha