۱۰ آذر ۱۳۸۷، ۱۴:۵۱

نظم ده اعلام کرد:

قانون جامع حمایت از معلولان باید اصلاح شود/ دستور استخدام نابینایان در وزارت رفاه اجرایی نشده است

قانون جامع حمایت از معلولان باید اصلاح شود/ دستور استخدام نابینایان در وزارت رفاه اجرایی نشده است

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی گفت: ماده 16 قانون جامع حمایت از حقوق معلولان مبنی بر اینکه دستگاهها در صورت تامین اعتبار موظف به اجرای قانون جامع هستند محل گریزی برای دستگاهها گذاشته است به همین دلیل برای اجرایی شدن باید اصلاحاتی در این قانون صورت گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر کاظم نظم ده در نشست خبری به مناسبت روز جهانی معلولان (12 آذر) افزود: بر اساس آمارهای جهانی 10 درصد جمعیت هر کشوری را معلولان دارای معلولیت شدید، متوسط و خفیف تشکیل می دهند اما در کشور ما معلولان خفیف جزو آمار معلولیتها محاسبه نمی شوند.

وی اظهار داشت : بر همین اساس 6/3 درصد جمعیت کشورمان را افراد دارای معلولیت شدید، خیلی شدید و متوسط تشکیل می دهند.

وی از شناسایی یک میلیون و 200 هزار معلول خبر داد و گفت: 650 هزار نفر از آنان تحت پوشش سازمان بهزیستی بوده و از خدمات توانبخشی بهره مند می شوند و همچنین 227 هزار نفر نیز کمک هزینه نگهداری دریافت می کنند.

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی گفت: حداقل میزان مستمری پرداختی به معلولان 32 هزار تومان و حداکثر آن نیز بر اساس خانوار به 62 هزار تومان می رسد که این مبلغ در سال گذشته کمتر از این مقدار بوده است.

نظم ده افزود: بیش از 9 هزار دانشجوی معلول تحت پوشش، کمک هزینه و شهریه دانشگاههای غیر دولتی خود را از بهزیستی دریافت می کنند و میزان اعتباری که به این منظور اختصاص یافته 8 میلیارد تومان است.

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی اظهار داشت: هزینه ایاب و ذهاب معلولان از یک میلیارد و 140 میلیون تومان در سال 86 به یک میلیارد و 500 میلیون تومان در سال جاری افزایش یافته است.

وی تصریح کرد: تعداد معلولان جسمی و حرکتی تحت پوشش مراکز غیر دولتی 5 بیش از5 هزار نفر است که تعداد این افراد در سال 85 بیش از 3 هزار نفر بوده است.

نظم ده گفت: همچنین  95 مرکز غیر دولتی نیز به معلولان جسمی و حرکتی خدمات ارائه می کند و در مجموع 623 واحد توان پزشکی ویژه ارائه خدمات به معلولان در کشور وجود دارد. 

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی در مورد پرداخت حق پرستاری معلولان ضایعه نخاعی افزود: به بیش از 3 هزار معلول ضایعه نخاعی ماهانه 45 تا 50 هزار تومان حق پرستاری پرداخت می شود و اعتباری که برای این امر اختصاص یافته 3 میلیارد و 500 میلیون تومان است.

نظم ده میزان اعتبار اختصاص یافته برای بیمه مکمل معلولان 6 میلیارد و 900 هزار تومان عنوان کرد و گفت: تا بهمن ماه ازاین اعتباراستفاده می کنیم و در صورت نیاز مجددا اعتباری به این موضوع اختصاص خواهیم داد.

وی تعداد افرادی که از مراکز غیر دولتی خانواده و کودک ناشنوا بهره مند شده اند را هزار و 100 نفر عنوان کرد و اظهار داشت: در سال 86 ، 72 هزار نفر نیز تحت غربالگری قرار گرفته اند. 

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی در مورد کاشت حلزون نیز گفت: طی این مدت 425 نفر تحت عمل کاشت حلزون قرار گرفتند و یکهزار نفر نیز پشت نوبت هستند که این کار با همکاری وزارت بهداشت و حساب ذخیره ارزی و همچنین کمک بهزیستی انجام می شود.

نظم ده ادامه داد: انجام کاشت حلزون نیاز به متخصصین خاصی دارد به همین علت تعداد کمی عمل حراجی کاشت حلزون انجام می شود.

وی تاکید کرد: هزینه عمل کاشت حلزون 25 میلیون تومان است که 19 میلیون تومان آن را وزارت بهداشت از طریق حساب ذخیره ارزی پرداخت می کند و 4 میلیون تومان آن را نیز سازمان بهزیستی پرداخت می کند که البته در گذشته 6 میلیون تومان توسط والدین کودکان پرداخت می شد که با حمایت بهزیستی این مشکل بر طرف شد.

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی تصریح کرد: چنانچه عمل کاشت حلزون قبل از سن 2 سالگی صورت گیرد کودک می توان همانند فرد عادی به زندگی خود ادامه دهد به طوری که 90 درصد کودکانی که تا کنون کاشت حلزون را انجام داده اند در مدارس عادی درس می خوانند.

نظم ده در مورد اعتبارات وسایل کمک توانبخشی گفت: در سال گذشته اعتبار ما در این زمینه بیش از 5 میلیارد تومان بود که نیمی از آن از بند ب تبصره 15 وزارت رفاه پرداخت می شد و نیمی دیگر را بهزیستی پرداخت می کرد اما در سال جاری وزارت رفاه اعتباری بدین منظور اختصاص نداد و اعتبار وسایل کمک توانبخشی به حدود نیمی از اعتبارات سال گذشته تقلیل یافته است که امیدواریم وزارت رفاه با توجه به نیاز معلولان این مشکل را بر طرف کند.

وی تعداد معلولان ذهنی تحت پوشش در مراکز توانبخشی و نگهداری غیر دولتی را 39 هزار و 316 نفر عنوان کرد و گفت: در کل کشور 646 مرکز به کودکان دارای معلولیت ذهنی خدمات ارائه می دهد.

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی در ارتباط با مراکز نگهداری سالمندان نیز گفت: بر اساس آمارها تا پایان سال گذشته 223 مرکز غیر دولتی به 15 هزار و 512سالمند خدمات ارائه می کرد.

وی ادامه داد: هزار و 854 سالمند در حال حاضر از خدمات در منزل بهره مند می شوند که در سال گذشته تعداد این افراد 760 نفر بوده است.

نظم ده افزود: توانمند سازی سالمندان در شبکه بهزیستی شهری و روستایی طرحی بود که برای اولین بار بهزیستی آن را اجرا می کند که در سال جاری قصد داریم در تمامی استانهای کشور این طرح را به مرحله اجرا در آوریم.

وی در مورد نگهداری بیماران روانی مزمن نیز گفت: 75 هزار نفر بیماری روانی مزمن در جامعه شناسایی شده است که در حال حاضر 45 هزار نفر آنها تحت پوشش سازمان بهزیستی بوده و از خدمات مراکز بهره مند می شوند.

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی بیان کرد: بر اساس مصوبه دولت شناسایی 21 هزار بیماری روانی مزمن پیش بینی شده بود و برهمین اساس تا پایان برنامه چهارم توسعه باید 75 درصد این بیماران تحت پوشش قراربگیرند که با توجه به این امر ما توانسته ایم تمامی این مصوبه را محقق کنیم اما این آمار اشتباه است و آمار واقعی نشان می دهد که 210 هزار بیمار روانی در جامعه زندگی می کنند. بنابراین ما پیشنهاد داده ایم که این مصوبه اصلاح شود.

نظم ده در مورد اقدامات ستاد توانبخشی مبتنی  بر جامعه ( CBR) نیز گفت: تاکنون بیش از 58 هزار نفر از خدمات این ستاد بهره مند شده اند و تعداد معلولان شناسایی شده نیز به 120 هزار نفر می رسد.

وی با  اشاره به تعداد معلولان جذامی تاکید کرد: بر اساس آمار سال 86 ، 3 هزار و 417 نفراز افرادی جزامی از خدمات بهزیستی بهره مند شده اند.

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی در خصوص نظارت سازمان برعملکرد دستگاههای مرتبط با امور معلولان گفت: ابتدا باید جایگاه تشکیلاتی سازمان مد نظر قرار گیرد. بهزیستی در حد یک سازمان است بنابراین نمی تواند از یک وزارتخانه یا دستگاه دیگری بازخواست کند رئیس سازمان بهزیستی اگر مشکلی وجود دارد باید آن را به وزارت رفاه منتقل کند.

وی گفت: برای رسیدن به اهداف خود پیشنهاد تشکیل شورای عالی معلولین را مطرح کردیم اما متاسفانه در دولت تصویب نشد.

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه قسمتی از قانون جامع حمایت از حقوق معلولان باید اصلاح شود گفت: به طور مثال دستگاهها موظفند برای ارائه خدمات ورزشی به معلولان50 درصد تخفیف دهند اما بر اساس ماده 16 قانون جامع معلولان تا زمانی که تامین اعتبار نشود این امر امکانپذیر نیست به همین دلیل خیلی از موارد مندرج در قانون جامعه حمایت از حقوق معلولان با استناد ماده 16 بین زمین و آسمان قرار گرفته است که باید با اصلاح این مشکلات بر طرف شود.

نظم ده تصریح کرد: بر این اساس خود قانون جامع حمایت از حقوق معلولان محل گریزی برای دستگاهها گذاشته است و در این شرایط چگونه می توانیم از دستگاهی به دلیل عدم همکاری برای ارائه خدمات به معلولان که در قانون جامع نیز ذکر شده شکایت کنیم. 

وی گفت: در خصوص تشکیل صندوق حمایت از فرصتهای شغلی نیز در قانون آمده که دستگاهها مجاز به همکاری هستند و به همین دلیل دستگاهها که به نوعی آزادی عملشان در صورت اجرای این قانون گرفته می شود عنوان می کند که در قانون الزام نیامده و با همین "مجاز بودن" همکاری نمی کنند.

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی یاد آور شد: تمام این موارد نشان می دهد که باید در قانون اصلاحاتی صورت گیرد و همچنین ماده 16 نیز اصلاح شود.

نظم ده در مورد اشتغال معلولان نیز گفت: در حال حاضر هزار نفر از معلولان در سازمان بهزیستی مشغول به کار هستند که بر اساس قانون 3 درصد استخدامی معلولان دستگاههای دیگر در این زمینه به طور دقیق عمل نکرده اند یعنی در استخدامهای خود 3 درصد را مد نظر قرار نداده اند.

وی ادامه داد: اشتغال معلولان بر عهده بهزیستی نیست و بهزیستی نمی تواند شغلی برای معلولین ایجاد کند. بهزیستی تنها کاری که می تواند در این زمینه انجام دهد این است که در صورت اشتغال معلول در کارگاهها بیمه کارفرمایی آنان را پرداخت کند و تسهیلات بانکی با بهره پایین در اختیار کارفرما قرار دهند.

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی در مورد اشتغال 2 هزار نابینا نیز گفت: سال گذشته بر اساس دستور رئیس جمهور قرار شد وزارت رفاه زمینه استخدام نابینایان را در شرکتهای تابعه این وزارتخانه فراهم کند و بهزیستی نیز طی این مدت پیگیریهای زیادی را انجام داده اما متاسفانه این موضوع اجرایی نشده است.

وی در پایان در خصوص دلایل عدم استخدام 2 هزار نابینا گفت: شاید فرصت استخدام در شرکتهای تابعه وجود ندارد و یا اینکه از توانمندیهای معلولان آگاهی ندارند.

کد خبر 792360

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha