به گزارش خبرنگار مهر، مشاور عالی شهرداری تهران با بیان اینکه شهرداری تهران درراستای تحقق دولت الکترونیک، تکریم ارباب رجوع و اهداف کلان شهرداری ، اقدامات مختلفی را در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات انجام داده است گفت : راه اندازی دیتا سنتر شهرداری تهران به صورت مجهز که دارای مرکز ارائه سرویس در محیط اینترنت به صورت 24 ساعته است از جمله این اقدامات است که علاوه بر اینکه همه بانکهای اطلاعات شهرداری در این مراکز نگهداری می شود، مرکز پشتیبان آن در خارج از شهر ایجاد شده که اطلاعات به طور همزمان در آن ذخیره می شود .
دکتر محمد هادی ایازی با اشاره به ایجاد شبکه فیبر نوری به منظور افزایش سرعت در ارائه خدمات و کاهش سفرهای درون شهری و هزینه خدمات افزود : این شبکه 450 کیلومتر فیبر نوری دارد و همچنین ارتباطات رادیویی بیش از 450 ساختمان اصلی شهرداری را پوشش می دهد و به گونه ای طراحی شده که امکان قطع آن وجود نداشته و بی وقفه قابل بهره برداری است .
ایازی راه اندازی دفاترخدمات الکترونیکی شهر را از دیگر اقدامات موثر در این زمینه عنوان کرد و گفت : راه اندازی 70 دفتر خدمات الکترونیکی در سطح تهران موجب شد تا کلیه امور شهرسازی ، درآمد و نوسازی و غیره در آن ها انجام شده و به این ترتیب تردد شهروندان در سطح شهر تا حدود زیادی کاهش یابد .
مشاور عالی شهردار تهران با تاکید بر شفاف سازی اقدامات شهرداری خاطر نشان کرد :در این راستا پورتال شهرداری تهران با 86 ساب پورتال در جهت اطلاع رسانی و شفاف سازی اقدامات شهرداری نیز ایجاد شده است .
ایازی در ادامه گفت : به منظور کنترل و مکانیزه کردن پروژه های شهرداری در زمینه های سنجش پیشرفت فیزیکی و همچنین کنترل و مدیریت مالی آنها ، سامانه ای برای اولین بار در شهرداری ایجاد شد تا بر اساس زمان بندی پیش بینی شده ، پیشرفت پروژه ها را مشخص کند و اطلاعات مورد نیاز آن را در اختیار عوامل آن قرار دهد .
وی راه اندازی سامانه 137 و 1888 را از اقدامات موثر شهرداری در زمینه رفع نیازهای شهروندان در امور شهری دانست و افزود : این سامانه ها نیز که از طریق تلفن و اینترنت برای شهروندان راه اندازی شده است امکان نظارت بر عملکرد شهرداری را فراهم کرده است .
سخنگوی شهرداری تهران با اشاره به راه اندازی سامانه کاوشگر شهرداری اظهار کرد : این سامانه نیز در جهت ارائه سرویس و خدمات الکترونیکی به شهروندان بر پایه اطلاعات مکانی معابر آدرس در تهران تهیه شده است و از طریق پرتال اینترنتی شهرداری تهران دراختیار شهروندان گذاشته شده است .
ایازی افزود : ایجاد سامانه هوشمند مدیریت و کنترل جمع آوری و تردد خودروهای حمل زباله ، ممیزی مکانیزه شهر تهران و ایجاد سامانه قوانین و مقررات شهری و همچنین سامانه بازدیدهای یکپارچه نیز از دیگر اقدامات انجام شده در این زمینه است .
مشاورعالی شهردار تهران درادامه اظهار کرد: سامانه طرح ترافیک با توجه به نیاز شهروندان برای تهیه آرم طرح ترافیک تهیه شد تا شهروندان از طریق وب بتوانند درخواست خود را تکمیل کنند و همچنین سامانه آرشیو الکترونیکی نیز به منظور کاهش حجم پرونده های شهرسازی و نوسازی راه اندازی شده است تا ماموران بازدید بدون حمل لاشه پرونده ها و از طریق سیستم بتوانند به اسکن پرونده ها دسترسی داشته باشند .
وی با اشاره به راه اندازی سامانه یکپارچه شهرسازی و سامانه یکپارچه مالی شهرداری تهران خاطر نشان کرد : همچنین بر اساس استاندارد ایزو27001 سامانه مدیریت امنیت در شبکه شهرداری در حال اجراست و سرویسها ، بانکهای اطلاعاتی ، کنترل دسترسی به سامانه ها بر اساس محدودیت های تعریف شده و به صورت متمرکز از طریق این سیستم کنترل می شود .
به گفته ایازی ایجاد سامانه طرح تفضیلی نیز از دیگر اقدامات شهرداری در این زمینه است که بر اساس معیارها و ضوابط کلی طرح جامع شهر به تعیین مشخصات دقیق عناصر و عومال مختلف شهری می پردازد و همچنین مطابق این طرح ، نقشه ها و مشخصات مربوط به مالکیت بر اساس مدارک ثبتی تهیه می شود.
نظر شما