داود عابدی در گفتگو با خبرنگار مهر در اراک افزود: مهمترین هدف ایجاد این شرکتهای خدماتی، کسب رضایتمندی مشترکان منطقه، ارتباط آسان مردم با دفاتر خدمات برق برای دریافت خدمات، ارائه خدمات مناسب و توزیع انرژی مطمئن و پایدار است.
وی با اشاره به اینکه 22 دفتر خدمات برق با هدف بالا بردن سطح خدمات طی سال گذشته در این استان ایجاد شده است، خاطر نشان کرد: هشت دفتر خدمات برق در سطح استان وجود داشت که با این تعداد در سال گذشته به 30 دفتر افزایش یافته است.
عابدی در ادامه با بیان اینکه در مجموع به 298 مشترک بر اثر حوادث و وقایع مختلف در سال گذشته خسارت وارد شده است، اظهار داشت: از این تعداد تنها به 202 مشترک خسارت دیده از سوی کارگزار بیمه و با تایید و بررسی پرونده آنها توسط واحد بهره برداری خسارت پرداخت شده است.
وی تصریح کرد: مبلغی بالغ بر 14 میلیون و 500 هزار تومان از سوی بیمه به خسارت دیدگان برق پرداخت شده که بیشتر این مبلغ در امور برق اراک هزینه شده است.
عابدی افزود: از 298 مشترک خسارت دیده 222 مورد به امور برق اراک، 29 مورد به امور برق نواحی شمال، 28 مورد به امور برق جنوب و 26 مورد به امورهای برق نواحی مرکز و جنوب غرب بوده است.
وی تعداد مشترکان برق استان را 478 هزار مشترک عنوان کرد و گفت: از این تعداد 405 هزار مشترک خانگی، 14 هزار مشترک عمومی و معابر، چهار هزار مشترک کشاورزی، پنج هزار مشترک صنعتی و 44 هزار مشترک تجاری هستند.
نظر شما