طبق قانون اساسی لبنان انتخابات پارلمانی این کشور هر چهارسال یک بار برگزار می شود و آخرین انتخابات پارلمانی بعد از ترور رفیق حریری نخست وزیر سابق لبنان انجام شد و معادله قدرت با پیروزی مخالفان حضور سوریه و تصاحب اکثر کرسیهای پارلمان توسط آنها شاهد تغییرات بسیاری بود. دراین رابطه خبرگزاری مهر گفتگویی را با دکتر "ساسین عساف" استاد دانشگاه لبنان درباره مسائل مربوط به انتخابات انجام داده است.
مهر: لبنانیها برای انتخاب نمایندگان مورد نظرشان با چه چالش هایی روبرو خواهند شد؟
ساسین عساف : اولا ما باید نظام انتخاباتی و یا آنچه که از آن به عنوان سیستم انتخابات پارلمانی لبنان نام برده می شود را به دقت مورد بررسی قرار دهیم تا چالش های انتخاباتی فرا روی لبنانیها را بهتر بشناسیم. سیستم انتخابات پارلمانی لبنان تا حدی تابع نظامی قدیمی است که درآن، نه تنها حقوق اقلیت ها ساکن درمناطق مختلف کاملا رعایت نشده و همه ازحقوق یکسان برخوردار نیستند بلکه حتی دراین سیستم اصل مساوات درمیان گروههای سیاسی نیز رعایت نشده است؛ چون تدوین قانون انتخابات به دهه 60 برمی گردد وازقدیم تا به امروز اداره این کشورعربی تنها ازطریق چانه زنی های سیاسی واجتماعی و دموکراتیک صورت گرفته است. بنابراین این سیستم تا حد زیادی برای فراهم کردن تسهیلات لازم برای لبنانیها جهت انتخاب نمایندگان مورد نظرشان درمجلس مناسب نیست و باید یک قانون انتخابات جدید تدوین وحقوق همه اقلیت ها درآن رعایت گردد.
* انتخابات پارلمانی لبنان تحت تاثیرچه عواملی قرارگرفته است؟
- درحال حاضربه نظرمی رسد انتخابات پارلمانی لبنان ماهیت جدیدی به خود گرفته است، بطوری که یک سلسله عوامل داخلی و خارجی منطقه ای و فرا منطقه ای خطرناک برآن سایه افکنده است وآن تعصبات طائفه ای، مذهبی و زد و بندهای داخلی و خارجی و منازعات درونی است که اینها تاثیرات منفی برنتایج انتخابات پارلمانی لبنان خواهد گذاشت. با این وجود رقابت شدیدی میان دو گروه موسوم به طیف 14 مارس و8 مارس وجود دارد اما به نظرمی رسد برخی گروهها بسبب شکاف عمیق درمعرض فروپاشی قرار گرفته اند بویژه طیف 14 مارس که قبل از بدست آوردن سهم نمایندگان خود درانتخابات پارلمانی مجلس اکنون درمعرض فروپاشی قرار دارد .
برخی اخبار که ازگوشه و کنار شنیده می شود حاکی از آن است که یک گروه ازنمایندگان میانه رو تشکیل شده که از نظرسیاسی تلاش می کنند تا موضع گیری جدیدی نزدیک به موضع همه گروهها اتخاذ کنند، اما عامل منفی دیگری که انتخابات پارلمانی را به چالش کشیده است، پدیده پول های انتخاباتی است؛ بدین معنا که برخی گروههای سیاسی به خاطر پول های انتخاباتی موضع گیری می کنند زیرا همانطوری که ما نیزدر روزنامه ها خوانده ایم وازسخنان برخی طرفهای سیاسی شنیده می شود و از زبان دیگران نیزفاش شده به نظر می رسد پولهای زیادی برای خریدن آرای مردم بکارگرفته شده است و این امر نه تنها افکار عمومی را فاسد می کند بلکه سلامت انتخاب نمایندگان وصحت انتخابات و موثر بودن این فرایند دموکراتیک را مخدوش می سازد.
* میزان دخالت های غربیها در انتخابات لبنان تاکنون چقدربوده است؟
- مسئله دیگر دخالت های خارجی در خارج از مرزهای لبنان است که باعث شکل گیری لوایح و لیست های جدید انتخاباتی شده که آن مورد رضایت مردم لبنان نیست اما اکنون باید شرط بندی را بر روی آگاهی عمومی مردم و نیز میزان توانایی شان درانتخاب سالم و درست گزینه های انتخاباتی انجام داد.
اما اگرما بخواهیم فرایند انتخابات پارلمانی را دقیقا مورد ارزیابی قرار دهیم باید بی طرفانه برخی جوانب مثبت آن را بشمردیم البته جوانب مثبت دراین انتخابات زیاد است؛ اولین آن جدا شدن نظام دموکراتیک در لبنان از غیردموکراتیک بودن ونیزکاهش یافتن بازی دموکراتیک است . با وجود تمام موانع و مشکلاتی را که بدان اشاره کردم؛ اما نظام دموکراتیک در لبنان باقی می ماند والبته نیاز است این نظام توسعه و گسترش یابد اما همه باید به این پدیده دموکراتیک پایبند باشند چون ما در کشوری زندگی می کنیم که دائما درحال تغییر وتحول است و قدرت سیاسی درگردش است و این یکی از جوانب مثبت است.
همچنین مسائل دیگری نیز هست که می تواند انتخابات را به نتیجه جدید ومطلوب برساند وخون جدیدی را در رگهای حیات سیاسی بدمد که حائز اهمیت می باشد. با این حال اگر گروه اپوزیسیون درانتخابات پیروز شود باید دولت وفاق ملی تشکیل گردد زیرا این گروه از4 سال قبل دراین مسیر تلاش نموده است، بنابراین اکنون درصورت پیروز شدن گروه معارض باید درجایگاه خود و یا مسیر طبیعی خود حرکت کند. نکته مثبت دیگراینکه همه لبنانیها به این امراطمینان دارند که نتایج انتخابات به سود هرگروهی که باشد این کشوراداره نمی شود مگر با توافق گروهها ودر صورت تشکیل حکومت باید دولت اتحاد ملی باشد که همه درآن مشارکت داشته باشند.
* آمریکا و رژیم صهیونیستی درانتخابات لبنان چه اهدافی را دنبال می کنند؟
- البته آمریکا طرحهای گسترده ای را درلبنان مد نظردارد وبه لبنان به عنوان حیات خلوتی برای تسویه حساب با طرفهای منطقه ای بخصوص سوریه و ایران ونیز قدرت های بازدارنده درجهان اسلام وجهان عرب نگاه می کند واین سیاست کاملا روشن است. رژیم اسرائیل هم جز برای تخریب و شرارت درلبنان ظاهرنشده است به این ترتیب که هرگونه تفاهم میان لبنانیها را برای خود زیان آورمی بیند. درحالی که هرگونه تفاهم داخلی میان لبنانیها نیزبه سود مقاومت اسلامی است مقاومتی که مخالف با اشغالگری وسیاست های تجاوزکارانه رژیم اسرائیل درمنطقه است.
* پیروزی مقاومت اسلامی لبنان درانتخابات چه تاثیری درآینده لبنان دارد؟
- درصورت پیروزی مقاومت درانتخابات پارلمانی، حمایت بیشتراین طیف درخط سیاست به منظورمقابله با سیاست های آمریکا و رژیم اسرائیل درمنطقه بدست خواهد آورد و بدین خاطر تل آویو و واشنگتن درتلاشند تا با بکارگیری ازتمام وسائل واهرم های فشار اوضاع را آشفته سازند وبه اصطلاح از آب گل آلود ماهی بگیرند تا اینکه ازاین طریق سریعتربه سهم انتخاباتی برسند اما تا این لحظه به نظر می رسد اوضاع به گونه ای پیش رفته که به سودشان نبوده است.اینکه لبنان باردیگر درمعرض دخالت های آشکارو پنهان آمریکا و رژیم اسرائیل قراربگیرد، هرگزعجیب نیست زیرا هدف سیاسی صهیونیستها و آمریکا درلبنان ازبین بردن مقاومت اسلامی ونابودی پایگاه مخالفان با سیاست هایشان درمنطقه است. البته ما درمی یابیم که آنها صحنه سیاسی لبنان را فضای مناسب و گسترده ای برای دست زدن به هرگونه اقدام دربرابرکشورهای مستقل منطقه می دانند بویژه برای تحت فشارقراردادن سوریه.هرچند که گفتگوهای مقامات آمریکایی و سوریها هرازچند گاهی شروع می شود اما این امرتاکنون باعث نشده تا دولت آمریکا دست ازسیاست تحریم ها وفشارها بردمشق بردارد زیرا واشنگتن می خواهد طرف سوری را وادار به تسلیم شدن دربرابرخواسته ها وشروط اسرائیل کند.
* درمیان گروههای شرکت کننده درانتخابات لبنان کدام گروه شانس بیشتری برای پیروزی دارد؟
-البته پاسخ به این سوال بسیاردشواراست زیرا رقابت انتخابات پارلمانی درلبنان عملا معرکه ای واقعا سخت است. بنابراین هرگونه گمانه زنی و یا پیش گویی درزمینه انتخابات خیلی دشوار است . شاید گروهی کمتر و یا بیشتر از 50 و یا 60 کرسی و یا از نیمی ازکرسیهای مجلس را بدست آورد اما طبق یک نظرسنجی، گروه معارض یعنی 8 مارس با اکثریت آرا پیروز خواهد شد.
لازم به ذکر است که تاکنون 270 نفر برای نامزدی مجلس لبنان به منظور شرکت در مبارزه انتخاباتی نامنویسی کردند وتعداد نمایندگان مجلس لبنان 128نفر است.
نظر شما