۹ تیر ۱۳۸۸، ۱۳:۱۹

دستغیب در گفتگو با مهر:

کتابهای "حقوقی" منبع تحقیق شعر معاصر است

کتابهای "حقوقی" منبع تحقیق شعر معاصر است

عبدالعلی دستغیب که از سالهای دور با محمد حقوقی دوستی داشته است وی را از شاعران متجدد ادبیات معاصر دانست که کتابهای او به عنوان منبع تحقیق شعر معاصر استفاده می‌شود.

عبدالعلی دستغیب منتقد ادبی  و مترجم در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن تسلیت درگذشت  این شاعر و منتقد ادبی به خانواده ایشان و جامعه ادبی به ویژه جامعه ادبی اصفهان گفت: محمد حقوقی شاعر اصفهانی در دوران جوانی به انجمنهای ادبی اصفهان راه پیدا کرده بود و در آن دوران در قالبهای قدیمی چون غزل و قصیده شعر می‌گفت و شعرهایش در نشریات محلی چاپ می‌شد.

وی که از دوستان قدیمی حقوقی است در ادامه بیان کرد: حقوقی در سال 1337 برای ادامه تحصیل به تهران آمد و در دانشکده زبان و ادبیات فارسی مشغول به تحصیل شد و در این سالها از محضر استادانی چون بدیع‌الزمان فروزانفر و سعید نفیسی درس گرفت. او پس از فارغ‌التحصیلی به اصفهان مراجعت کرد و چندین سال در شهر خودش به تدریس مشغول بود ولی آنچه باعث متحول شدن او شد آمدنش به تهران و آشنایی با شاملو، اخوان و نادرپور بود که این آشنایی در شیوه کار وی بسیار موثر بود.

دستغیب افزود: در همان دوره(اواخر دهه 30) ایشان با تاثیر از توللی و نادرپور و اخوان اشعاری موزون می‌سرود و چاپ می‌کرد و سپس با رفتن به اصفهان با کمک دوستانش از جمله گلشیری و کلباسی و ابوالحسن نجفی انجمنی ادبی تشکیل دادند و مجله "جنگ اصفهان" را چاپ می‌کردند. حضور در کنار نجفی و میرعلایی که اولی زبان فرانسه را خوب می‌دانست و دومی انگلیسی را در روحیه و سبک حقوقی تغییراتی ایجاد کرد.

این منتقد ادبی درباره تغییرات سبک حقوقی تحت تاثیر آشنایی بیشتر با ادبیات غرب گفت: حقوقی تحت این تاثیر با ادبیات و نظریات ادبی جدید فرمالیستی و ساختارگرایانه آشنا شد و در همان دوران مقاله‌ای از او در مجله "آرش" چاپ شد که در این مقاله او نظریه‌ تازه‌ای درباره شعر نو و اصولا درباره شعر ارائه داد .اوتا پایان عمرش هم این نظریه ساختارگرایانه را حفظ کرد.

وی تصریح کرد: در شکل‌گیری نظریه  شعری حقوقی انجمن ادبی اصفهان خیلی موثر بود و سپس آشنایی با شاملو  تو را به ماهیت شعر هدایت کرد که ماحصل آن این شد که او مجموعه کتابهایی به نام "شعر نو از آغاز تا امروز" و دو کتاب درباره شعر و نثر معاصر نوشت و مجموعه مقالاتی هم چاپ کرد. 

این مترجم ادامه داد: محمد حقوقی نگاه نویی به تاریخ ادبیات معاصر دارد و کتاب ایشان مورد مراجعه است و غالبا از اسناد تحقیق شعر معاصر محسوب می‌شود. کار دیگر حقوقی این بود که تعدادی از اشعاری که در دهه 30 و 40 سروده بود چاپ کرد که در این اشعار مثنوی و غزل هم وجود دارد.

وی در توضیح بیشتر درباره فعالیتهای ادبی حقوقی بیان کرد: اواخر دهه 50 حقوقی به جنبش آوانگاردیسم شعر نو پیوست و شعرهایی چاپ کرد که بیشتر فرم‌سازی هستند و نشان می‌دهد او سرگرم آزمایش فرم بوده است و جنبه محتوایی آنها خیلی قوی نیستند، خصوصی و محدودند و بیشتر به ترجمه می‌مانند.

دستغیب با تاکید بر اینکه حقوقی از شاعران متجدد ادبیات معاصر است درباره شخصیت این شاعر فقید گفت: او شخصی مطلع بود و ادبیات قدیم را خوب خوانده بود و به ادبیات جدید دنیا آشنایی نسبی داشت . آشنایی با نجفی و شاملو  هم در وی تحول قابل توجهی ایجاد کرده بود. 

این منتقد ادبی حقوقی را فردی فروتن دانست و تاکید کرد: مرحوم حقوقی بسیار فروتن و دلنشین بود و فردی بذله‌گو بود که صحبتهایش با لهجه اصفهانی بسیار دلنشین بود و به نظر من صحبت کردنش از نوشته‌هایش شیرین‌تر بود. او هرگز وارد غوغاها و دسته‌بندیها نمی‌شد و اگر هم انتقاد می کرد از روی نظر کارشناسی بود نه از روی دشمنی و از این منظر فرد کمیابی بود.

وی در پایان گفت: من با ایشان دوستی دیرینه داشتم و در دوران دانشجویی یکسال هم با او و منوچهر آتشی همخانه بودیم و به همین دلیل شناخت خوبی از شخصیت او داشتم. حقوقی با دوستانش رابطه صمیمانه‌ای داشت و همه دوستش داشتند. من از اینجا از مسئولان فرهنگی کشور می‌خواهم حالا پس از درگذشتش اقدامات مفیدی انجام دهند و از نشر آثارش و بازماندگان او حمایت کنند.

کد خبر 904963

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha