دکتر محمد واسعی در پاسخ به خبرنگار مهر در زمینه تعامل با وزارت علوم در زمینه رسیدگی به تخلفات پژوهشی افزود: می توانیم در زمینه هایی که امکان همگونی وجود دارد با یکدیگر همکاری کنیم البته در این میان باید توجه داشت که در مسائل پزشکی امکان همگونی صددرصدی وجود ندارد.
وی در خصوص مصادیق تخلفات پژوهش گفت: در کمیته کشوری اخلاق در پژوهش پزشکی مصادیق تخلفات بررسی نمی شود بلکه تنها موارد ارجاعی به این کمیته مورد بررسی قرار می گیرد. این کمیته از کمیته های اخلاق پژوهش دانشگاههای علوم پزشکی آمار مربوط به تخلفات را دریافت می کند.
واسعی با ناچیز توصیف کردن میزان تخلفات پژوهشی در دانشگاههای علوم پزشکی گفت: این موارد بسیار کم بوده است و وزارت بهداشت به دلیل اینکه حتی یک مورد را هم در این زمینه زیاد می داند، مصادیق را در دستورالعمل رسیدگی به تخلفات پژوهشی در علوم پزشکی تعیین خواهد کرد.
وی اضافه کرد: پس از اعلام مصادیق تخلف، روند رسیدگی به آن در دانشگاههای علوم پزشکی تعیین می شود و این موضوع که در نهایت به کدام محل قانونی برای رسیدگی ارجاع خواهد شد، در این دستورالعمل مشخص می شود.
معاون تحقیقات و فناوری تاکید کرد: اهمیت این موضوع موجب شده که وزارت بهداشت موضوع رسیدگی به تخلفات پژوهشی در علوم پزشکی در دستور کار خود قرار دهد.
وی با اشاره به ایجاد کمیته های اخلاق در پژوهش در کلیه دانشگاههای علوم پزشکی کشور گفت: بازخورد این کمیته ها به معاونت تحقیقات و فناوری و کمیته کشوری اخلاق در پژوهش اعلام می شود و در حال حاضر دانشگاههای تیپ یک کاملاً بر طرحهای پژوهشی خود مطابق با اخلاق نظارت دارند و در مورد دانشگاههای تیپ دو و سه نیز وزارت بهداشت بیش از پیش نظارت می کند.
واسعی اضافه کرد: طرحهای پژوهشی که دارای نکات مورد توجه اخلاقی هستند پیش از اینکه هرگونه اتفاقی در این زمینه رخ دهد باید تاییدیه کمیته اخلاق را بگیرد و برای ثبت در مرکز کارآزمایی بالینی نیز باید این تاییدیه کمیته اخلاق را داشته باشند. به این ترتیب طرح می تواند کار پژوهشی خود را ادامه دهد.
وی در خصوص نهایی شدن دستورالعمل رسیدگی به تخلفات پژوهشی در علوم پزشکی ابراز امیدواری کرد پس از نهایی شدن آن و ارائه به دانشگاهها در ماه های آینده به تصویب نهایی برسد و گفت: تصویب این موضوع بر اساس اختیارات دانشگاه های علوم پزشکی است که پیش از این سوی مجلس به دانشگاهها داده شده است.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در پاسخ به مهر در خصوص راهکارهای نشریات علوم پزشکی برای پیشگیری از تخلف سرقت ادبی گفت: رعایت کد اخلاقی در نشر مقالات موضوعی است که در وزارت بهداشت پیگیری می شود که در این کدها مشخص شده است که سردبیران برای نشر مقالات باید چه نکاتی را رعایت کنند.
وی اضافه کرد: در کنار این موضوع این مسئله مورد اهمیت است حد و مرز ناشر، محقق و دانشگاه مشخص شود . پروسه ای برای یک مرکز تحقیقاتی مطرح شده است که در آن حق نویسندگی مشخص می شود.
نظر شما