به گزارش خبرنگار مهر، حسین پارسایی مدیرکل هنرهای نمایشی در نشستی سهشنبه 6 مردادماه در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر برگزار شد با اشاره به بررسی آییننامه پیشنهادی خانه تئاتر توسط مرکز هنرهای نمایشی از چهار سال پیش گفت: این آییننامه به طور کامل کارشناسی شده و هیچ نظر دولتی در شکلگیری آن اعمال نشده و تنها برای انطباق با ضوابط قانونی و بودجه موجود برای تئاتر در آن نظارت مرکز وجود داشته است.
وی درباره تعیین کف دستمزد کارگردانها گفت: کارگردان سکاندار تولید یک اثر نمایشی است که در کنار خود گروه کارگردانی را نیز به همراه دارد. اگر میزان کف دستمزد کارگردان بالاتر میرفت باید دستمزد گروه کارگردانی نیز افزایش پیدا میکرد که این قیمت چند برابر دستمزد سایر گرایشها میشد. لذا باید به رقمی میرسیدیم که متناسب با بودجه تخصیص یافته به تئاتر تهران باشد.
مدیر مرکز هنرهای نمایشی درباره کسر مالیات پنج درصدی هنرمندان خاطرنشان کرد: در حال حاضر مجری طرح انجمن هنرهای نمایشی ایران است. انجمن مکاتباتی بابت معافیت مالیاتی به ادارهکل مالیات انجام داده که در صورت معافیت مالیاتی انجمن هنرمندان نیز معاف میشوند. در غیر این صورت کسر مالیات از گروهها با توافق گروه با انجمن هنرهای نمایشی ایران صورت خواهد گرفت.
پارسایی با اشاره به مصوب شدن این آییننامه توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: این آییننامه به تأیید معاونت هنری ارشاد رسیده و هیچ تشکیلاتی از جنس مرکز و معاونت هنری نمیتوانند آن را نادیده بگیرند زیرا این آییننامه التزام اداری دارد.
وی درباره نحوه تقسیم بودجه تئاتر تهران برای شکلگیری آییننامه حقوق تولید کنندگان تئاتر گفت: این وظیفه شورای ساخت است که بودجه دو میلیارد و چهارصد هزار تومانی را برای تولید 60 اثر نمایشی در طول سال با میانگین 40 میلیون تومان تقسیم کند. همچنین شورای ساخت فرمی را طراحی کرده که در اختیار هنرمندان قرار میگیرد و به این صورت هر هنرمندی دارای یک شناسنامه حرفهای در شورای ساخت خواهد بود. به احتمال زیاد این امر تا شش ماه آینده انجام میشود.
مدیرکل هنرهای نمایشی خاطرنشان کرد: بعد از شکلگیری کامل آییننامه تمام صنوف خانه تئاتر، آییننامه حقوق تولید کنندگان تئاتر شهرستان تدوین میشود که به طور حتم ارقام آن با ارقام آییننامه تهران متفاوت خواهد بود.
ایرج راد مدیرعامل خانه تئاتر نیز در این نشست درباره شکل گیری آییننامه حقوق تولید کنندگان تئاتر گفت: 6 سال است که خانه تئاتر پیگیر قرارداد تیپ است، چیزی که صنوف تئاتر خواستار آن هستند در قانون اساسی نیز وجود دارد یعنی هر کسی که کار میکند حق داشتن قرارداد را دارد. اما علیرغم پیگیریهای انجام شده حتی از طریق کمیسیون فرهنگی مجلس این امر به نتیجه نرسید تا اینکه خوشبختانه امسال شاهد نتیجه گرفتن آن هستیم. البته مبالغ تعیین شده مورد نظر ما و مرکز هنرهای نمایشی نیست بلکه با واقعیتهای موجود تئاتر تعیین شده است. ما باید به دنبال این باشیم که بودجه تئاتر را افزایش دهیم.
وی درباره کمیت درجه بندیهای تعیین شده و نحوه نگاه کیفیتی در برخی موارد به آنها افزود: درباره یک اثر هنری و کیفیت و ارزشهای آن خیلی سخت است که قدر و معیاری را در نظر گرفت یا روی تواناییهای شخص این درجه بندیها شکل گیرد. جایگاه ویژهای علاوه بر درجه بندی ششگانه وجود دارد و آن درجه ارشد است. همچنین پیشبینی کردیم اگر کسی دارای ویژگیهای باشد بتواند از امتیازاتی برخوردار و ارتقا درجه پیدا کند.
مدیرعامل خانه تئاتر درباره کف دستمزد تعیین شده برای کارگردانها گفت: کارگردانهایی که آثار خوب تولید میکنند قادر به اجرای بیش از یک نمایش در سال نیستند. قبول دارم که شش میلیون تومان برای یک کارگردان حرفهای تئاتر در سال مبلغ ناچیزی است که قابل قبول نیست ولی با امکانات موجود تئاتر ایران قادر به اختصاص مبلغی بیش از این نبودیم.
راد با اشاره به پیگیریهای مکرر خانه تئاتر درباره کسر مالیات پنج درصد تأکید کرد: جلساتی با حضور رییس ادارهکل مالیات کشور داشتیم و مکاتباتی نیز انجام دادیم و یک سال و نیم است که به دیوان عدالت اداری شکایت کردیم ولی هنوز جوابی به ما داده نشده است. در ایران بند لام ماده 139 با تبصره 2 و ماده 104 با تبصرههایی که دارد در خیلی موارد مشخص کرده که هنرمندان مالیات نمیگیرند و حتی با صراحت اسم بازیگر و تعزیهخوان را به عنوان افرادی که از مالیات 5 درصد معاف هستند آورده است.
وی افزود: در تلویزیون و سینما بازیگران معافیت پرداخت نمیکنند ولی تئاتر همچنان مظلوم است و با بودجه بسیار کمی که دارد هنوز به نتیجه درست نرسیده است. ما در وزارت ارشاد و کمیسیون فرهنگی مجلس جای واژه هنر و جایگاه آن را نمیبینیم. در اخبار اعلام شده که وزارت ورزش شکل میگیرد در صورتیکه هنر به عنوان فعالیتی که به روح و شعور و فهم انسانها مربوط است جایگاه مناسب خود را ندارد. وجود سازمان تئاتر باعث رشد و برنامه ریزی مناسب برای این هنر نمایشی میشود.
نظر شما