۲۰ شهریور ۱۳۸۸، ۱۲:۱۲

در گفتگو با مهر اعلام شد:

برگزاری مرحله نهایی مسابقات خودروهای برقی در هفته آخر مهر ماه

برگزاری مرحله نهایی مسابقات خودروهای برقی در هفته آخر مهر ماه

مدیر برگزاری مسابقات خودروهای برقی گفت: مرحله نهایی دومین مسابقات خودروهای برقی که شامل آزمونهای عملی است در هفته آخر مهرماه در محل نمایشگاه بین المللی برگزار می شود.

سهیل کیانی پور در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه مسابقه ملی طراحی ماشینهای الکتریکی به همت پژوهشکده شهید رضایی دانشگاه صنعتی شریف از بهمن ماه سال 85 در سطح دانشگاههای کشور برگزار شد، گفت: موضوع این مسابقات طراحی و ساخت خودروی الکتریکی است که علاوه بر جذابیت­ های علمی می تواند پاسخگوی برخی از مشکلات کشورمان باشد.

وی با اشاره به استفاده از انرژیهای جایگزین و پاک در چشم انداز صنایع خودروسازی دنیا و معضل افزایش روزافزون مصرف سوختهای فسیلی افزود: به دلایل مطرح شده دومین دور این مسابقات را از مهر ماه 87 آغاز کردیم.

کیانی پور با تاکید بر اینکه طرح این مسابقه یک طرح چهار ساله است، اظهار داشت: هدف نهایی این مسابقه ساخت خودروهای چهارنفره هیبریدی است که در دوره اول، ساخت خودروهای تک سرنشین برقی هدف بود و در دومین دوره این مسابقات به ساخت خودروهای دو نفره برقی ارتقا یافت. 
 
مدیر برگزاری مسابقه خودروهای برقی به نحوه برگزاری این رقابتها اشاره کرد و ادامه داد: این مسابقه در سه مرحله طراحی مفهومی، طراحی اجزا و ساخت و آزمایش خودرو برگزار می شود. دومین دوره نیز همانند دوره اول در زمینه طراحی وسایل نقلیه­ و با موضوع طراحی و ساخت یک خودوری الکتریکی دو نفره است.

وی به بیان مشخصات خودروهای شرکت کننده در این مسابقات پرداخت و خاطرنشان کرد: طبق مقررات مسابقه تنها منبع تغذیه خودروها باید باتری الکتروشیمیایی باشد و از موتور الکتریکی استفاده شود. ضمن آنکه با یک بار شارژ کامل باتریها، حداقل 80 کیلومتر را بپیماید.

کیانی پور اضافه کرد: خودروها باید قابلیت رانندگی در شب را داشته باشند. شیب دو درصد را با سرعت حداقل 35 کیلومتر در ساعت بپیمایند. قابلیت حرکت در هر دو جهت یعنی به جلو و عقب (داشتن دنده عقب) را داشته باشد و همچنین مانور پذیری برای حرکت در پیچ با شعاع 10 متر و با سرعت حداقل 10 کیلومتر بر ساعت را دارا باشند.

وی شتاب ترمزی خودرو بر روی سطح آسفالت خشک را حداقل پنج متر بر مجذور ثانیه ذکر کرد و یادآور شد: خودرو باید قابلیت پارک میان دو مانع با فاصله حداکثر پنج متر و عرض 150 سانتیمتر را داشته باشد.

کیانی پور ادامه داد: خودروهای ساخته شده در روز آزمون عملی که مرحله نهایی این مسابقه است با یکدیگر به رقابت می پردازند. در این مرحله پیش بینی می شود که 25 تا 30 تیم از دانشگاههایی چون صنعتی شریف، خواجه نصیر، کاشان، امیر کبیر، فردوسی مشهد، آزاد تهران جنوب و مرکزی، آزاد قزوین و دانشگاه بین المللی امام خمینی شرکت خواهند داشت.

کد خبر 944563

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha