به گزارش خبرگزاری مهر، نتایج سه سال آزمایش بالینی واکسن جدید ایدز بر روی 16 هزار داوطلب روز پنجشنبه در رسانه های بزرگ دنیا اعلام شد. این نتایج نشان می دهد که این واکسن قادر است 31 درصد احتمال ابتلا به ویروس HIV را کاهش دهد.
اکنون فرناندو ایوتی عضو کمیسیون بیماریهای نادر و بنیانگذار انجمن ملی مبارزه با ایدز ایتالیا که تاکنون چهار جایزه بین المللی را در عرضه های ایمنی شناسی دریافت کرده است در گفتگو با روزنامه لاستمپا به سئوالات این روزنامه در خصوص تردیدهایی که در مورد این نتایج وجود دارد توضیح داد:
* پروفسور، شما این نتایج را چگونه ارزیابی می کنید؟
- ارزیابی من بسیار پایین است. هیچ واکسنی نباید ایمنی و مصونیت کمتر از 50 درصد را تضمین کند. به طوری که واکسن وبا ایمنی بالای 55 درصد را تضمین می کند درحالی که این رقم برای واکسنهای ضد تب زرد، دیفتری و آنفلوآنزا بیش از 60 درصد و برای فلج اطفال حتی 95 درصد است.
* به هر حال این آزمایش بر روی بیش از هشت هزار نفر آزمایش شونده و بیش از هشت هزار نفر گروه کنترل انجام شد. بنابراین نتایج به دست آمده نمی توانند حائز اهمیت باشند؟
- در حقیقت تعداد شرکت کنندگان بسیار محدود است. از میان افراد واکسینه شده 52 نفر بیمار شدند در حالی که آلودگیهای جدید ثبت شده در گروه کنترل که تنها پلاسیبو مصرف می کردند 74 مورد است. بنابراین اختلاف میان موارد آلوده شده در دو گروه بسیار کم است و این نشان می دهد که برای صحبت از یک موفقیت واقعی باید با احتیاط بیشتری کرد.
* چرا حتی خاصیت ترکیبی این واکسن متقاعد کننده نیست؟
- پروژه این واکسیناسیون آن طور که در آغاز برنامه ریزی شده بود پایان نیافت. در سال 2003 این پروژه با برنامه ای برپایه واکسن "ایدزواکس" آغاز شد اما سه سال بعد مشاهده شد که این واکسن هیچ مصونیتی انجام نمی دهد و بنابراین از آن زمان واکسن دوم با عنوان "آلواک" نیز بدان افزوده شد. بنابراین روندی که از این پروژه طی شد منطبق با پیش بینیهای اولیه نیست.
* آیا می توان علاوه بر تردیدهایی که در مورد خود این واکسن ترکیبی وجود دارد نسبت به نمونه های مختلف خود ویروس نیز تردید داشت؟
- بله. در تایلند نمونه های مختلفی از ویروس HIV نسبت به ویروسهای رایج وجود دارند به طوری که در این کشور نمونه های B و E ویروس HIV وجود دارند، درحالی که در اروپا، آمریکا و آفریقا نمونه های A و C رایج هستند. در حقیقت این مهمترین دلیل برای تردید نسبت به نتایج آزمایش است. بنابراین آزمایشات بالینی از ابتدا در منطقه نامناسبی انجام شده است.
* نتیجه کلی شما چیست؟ آیا این واکسن می تواند به عرضه تجاری برسد؟
- معتقدم واکسنی که حدود 30 درصد ایمنی را تضمین می کند بتواند به عرضه تجاری برسد. بنابراین فکر می کنم این چیزی است که از دیدگاه علمی اهمیت دارد اما از نظر استفاده باید در مورد آن تامل کرد. به هر حال نباید فراموش کنیم که تاکنون بیش از 100 میلیون دلار برای این واکسن هزینه شده است و این تصمیم گیری در مورد ادامه آزمایشات و یا متوقف کردن آن را دشوار خواهد کرد.
نظر شما