به گزارش خبرگزاری مهر، محققان دانشگاه بریستول قصد دارند از سیستم بینایی خانواده خرچنگها در ساخت دستگاههای ذخیره اطلاعات مثل دی. وی. دی و سی. دی که بسیار موثرتر از نمونه های فعلی هستند تقلید کنند.
به گفته این محققان، سیستم بینایی خانواده خرچنگها پیچیده ترین دستگاه بینایی در طبیعت است.
این اولین بار نیست که فناوری از طبیعت الهام می گیرد. برای مثال در 1979 از چشم مرکب خرچنگ دریایی برای طراحی و ساخت نشانگرهای جدید پرتوهای ایکس در یک تلسکوپ الهام گرفته شد.
در این تحقیقات جدید، محققان از چشم میگو الهام گرفتند. چشم میگو توانایی دیدن 11 رنگ را دارد (در مقابل 3 رنگ در چشم انسان) و قادر است اشکال مختلف نور قطبی شده را تشخیص دهد. در چشم میگو سلولهایی وجود دارند که بسیار حساس به نور هستند و می توانند وقتی که یک موج نور از مقابل آنها عبور می کند نور قطبی شده را بچرخانند.
این بدان معنی است که چشم میگو می تواند نور قطبی شده خطی را به نور قطبی شده مدور و برعکس تبدیل کند.
براساس گزارش نیچر فتونیک، تقلید از این مکانیزم چشم میگو به دانشمندان اجازه می دهد که در ساخت دی. وی. دی و سی. دی بر روی طیف رنگهای مختلف از ماوراء بنفش تا فراسرخ کار کنند و دقت و توانایی عملکردی این دستگاهها را افزایش دهند.
این دانشمندان در این خصوص اظهار داشتند: "شناخت مکانیزمهای طبیعی به ما اجازه می دهد که در آینده دستگاههای نوری بهتری را توسعه دهیم. ما در اولین مرحله با الهام از چشم میگو به دنبال طراحی و مدلسازی کریستالهای مایع به روشی شیمیایی هستیم."
نظر شما