به گزارش خبرنگار مهر، نقش برجسته شاهپورساسانی در داراب یکی از مهمترین وبحث برانگیزترین نقش برجسته های دوران ساسانیان محسوب می شود، این نقش برجسته که در دامنه جنوبی کوه مشهور به پهنا در چهار کیلومتری جنوب شهرداراب قراردارد صحنه پیروزی مهم شاهپور اول پادشاه ساسانی برسه تن از امپراطوران روم را نشان می دهد وازنظر مححقان ومورخان یکی از اسناد مهم تاریخی اوایل دوران ساسانیان محسوب میشود.
دراین نقش برجسته پیروزی شاهپور اول برگردیانوس، والریانوس وانتصاب فیلیپ عرب به امپراطوری روم به تصویرکشیده شده است.
درمیان نقش تصویر پادشاه ساسانی سوار براسب تزئین شده درحالیکه لوح پیروزی در دست دارد ودست دیگر را به علامت بخشش بر سرامپراطور روم قرارداده دیده می شود درمقابل او تصویروالریانوس امپراطورروم درحالیکه از پادشاه ایران طلب بخشش می كند.
همچنين تصوير فیلیپ عرب جانشین او و سپاهیان شکست خورده روم همراه با کالسکه غنائم قراردارند پشت سر پادشاه تصویر شاهزادگاه درباریان ازجمله ولیعهد هرمز و ...به شکلی آراسته ومنظم نقش شده است.
تصوير زیراسب پادشاه تصویرگردیانوس امپراطورشکست خورده روم دیده می شود زمان تقریبی این نقش 265میلادی است.
دبیرانجمن دوستداران میراث فرهنگی شهرستان داراب وعضوهیئت علمی دانشگاه رشته تحصیلی دکترای تاریخ ایران اسلامي در خصوص اين نقش برجسته به خبرنگار مهر گفت: نقش برجسته شاپور يكي از مهمترين نقش برجسته هاي دوره ساساني در كشور به شمار مي رود كه قدمت آن به هزار و 800 سال قبل برمي گردد.
محمدباقرمهاجر با بيان اينكه اين نقش برجسته تخريب شده، بيان كرد: نقشه برجسته شاپور ساساني به دليل اينكه راه دسترسي به آن خاكي است و جاده مناسبي نداشته و حتي زمستانها اين جاده دچار آبگرفتگي مي شود كمتر مورد توجه قرار گرفته است.
وي ادامه داد: يكي ديگر از مشكلات اين نقش برجسته مربوط به حفاظت از آن است و تاكنون اقدام مناسبي براي مشخص شدن حريم آن و يا حتي فنس كشي و حفاظت از نقش برجسته انجام نشده است.
دبیرانجمن دوستداران میراث فرهنگی شهرستان داراب در ادامه سخنان خود به پاره اي ديگر از مشكلات اين نقش برجسته اشاره كرد و اظهار داشت: به دليل عدم حفاظت از اين نقش برجسته افرادي اقدام به نوشتن مطالبي بر روي اين نقش برجسته با رنگ و اسپري كرده كه اين امر منجر به خراب شدن تصوير آن شده است.
وي افزود: اين نقش برجسته نيز بايد مانند نقش برجسته ها از جمله نقش رستم كه در دل كوه است و براي آن سيم خاردار كشيده تا دسترسي به نقشر برجسته ها راحت نباشد بايد مورد توجه قرار گيرد و نسبت به كشيدن سيم خاردار براي آن اقدام كرد.
مهاجر با اشاره به اينكه نقش برجسته شاپور حتي از داشتن نگهبان نيز محروم است، گفت: يكي ديگر از مشكلات اين نقش برجسته به عدم وجود نگهبان مربوط مي شود به همين دليل افراد به راحتي مي توانند نسبت به تخريب آن اقدام كنند زيرا نبودن نگهبان و عدم فنس كشي امكان دسترسي به اين نقش برجسته ساساني را آسان كرده است.
دبیرانجمن دوستداران میراث فرهنگی شهرستان داراب با اشاره به رويش گياهان در اين نقش برجسته اظهار داشت: با توجه به اينكه نقش برجسته شاپور در دل كوه قرار دارد همواره شاهد رويش گياهان و علفزارها و عبور ان زا بين نقش برجسته هستيم كه اين امر تخريب آن را به همراه داشته است.
مهاجر ادامه داد: طي چند مدت اخير دوستداران میراث فرهنگی شهرستان داراب نسبت به از بين بردن اين گياهان اقدام كرده اما بازهم شاهد رويش آن در دل نقش برجسته و عبور از لابه لاي آن هستيم.
وي تاكيد كرد: در اين راستا ضروري است كه هرچه سريعتر نسبت به حفاظت و نگهداري از اين نقش برجسته اقدام شود زيرا نقش برجسته شاپور از مهمترين نقش برجسته هاي دوره ساساني و همچنين از جمله نقش برجسته هايي است كه در فهرست آثار ملي قرار داد.
نظر شما