به گزارش خبرنگار مهر، زمین لرزه سال 82 بم که 50 هزار کشته و 30 هزار زخمی برجای گذاشت، زخمی کندهاست که علاوهبر اینکه در خاطر مردم این شهر مانده است و جمعیت قبرستان این شهر را در طول یک روز بیشتر از جمعیت شهر کرد، زمین لرزههای خاموشی را نیز در روحیه مردم این شهر برجای گذاشت.
هر یک از خانوادههای بمی چندین نفر از اعضای خانواده خود را از دست دادند و همچنان داغ نبود این افراد مردم شهر را میآزارد.
در جریان این زمین لرزه هزاران نفر زخمی شدند که همچنان با مشکلات خود دست به گریبان هستند اما بیشترین فشار در این میان بر دوش معلولان ناشی از زمین لرزه به جای مانده است.
طبق آمار زمین لرزه بم سه هزار معلول بر جای گذاشت که متاسفانه تعدادی از این افراد برای همیشه زمینگیر و دچار قطع نخاع و سکون تا آخرین روز عمرشان شدند.
این افراد همچنان مهمترین عوارض جسمانی زمین لرزه را بر بدن خود به یادگار دارند و ادامه زندگی این فشر نیازمند حمایتهای خاص دولتی است.
معلولان بم قشری که فراموش شدند
هر چند سازمانهای مردم نهاد در روزهای ابتدایی زمین لرزه سعی در خدمات رسانی به این قشر کردند اما رفته رفته این افراد به فراموشی سپرده شده اند.
با وجود گذشت سالها از زمین لرزه بم و اعلام پایان بازسازی این شهر اما همچنان بسیاری از کوچههای بم خاکی هستند و همچنین کانکسها در این شهر خودنمایی میکنند.
وجود شهرک حاشیهای و البته کانکسی شهر بم در حالی به مهمترین نماد کانکس نشینی این بم تبدیل شده که هنوز تعدادی از مردم بم نیز در کانکس زندگی میکنند که از آن جمله میتوان به زندگی تعداد قابل توجهی از معلولان در این شهر در کانکس اشاره کرد.
در این میان باید به مشکلات عدیدهای که برای معلولان بمی به خصوص قطع نخاعیها وجود دارد اشاره کرد که شامل پرداخت هزینههای هنگفت برای درمان و ادامه زندگی این افراد است.
از سوی دیگر سرپرست خانوار بودن بسیاری از این افراد مشکلات مالی این خانوادههای این افراد را نیز افزایش داده است.
244 معلول قطع نخاعی در بم/ معلولان نیاز به حمایت جدی دارند
244 نفر معلول قطع نخاع بم به حمایت ویژه نیاز دارند در این میان از اهمیت توجه به هزاران کودک بیسرپرست و زنان سرپرست خانوار و کهنسالانی که به حمایت جدی نیاز دارند نیز باید توجه داشت.
هر چند مردم بم مهمترین مشکل خود را بازپرداخت اقساط وامهای خود میدانند و به این ترتیب مردم بم به نوعی یکی از مقروضترین مردم ایران محسوب میشود اما زمین لرزه خاموش، حقیقی بم معضلات روحی و روانی ناشی از زمینلرزه است که همچنان هزاران بازمانده زمین لرزه بم را به خود مشغول کرده اند.
محمد یکی از معلولان بمی در گفتگو با مهر اظهارداشت: در زمین لرزه بم دچار سانحه شدم مانند بیش از 200 نفر دیگری که دچار معلولیت شدید شدیم و به همین دلیل دیگر توان امرار معاش ندارم.
وی افزود: پس از زمین لرزه بسیاری از مردم با دریافت تسهیلات مختلف موفق به ساخت مسکن شدند و هم اکنون نیز در خانههای خود زندگی میکنند اما معلولیت و از دست دادن کار، موجب شده بسیاری از معلولان با مشکلات مختلفی دست به گریبان شوند.
درآمدی برای باز پرداخت تسهیلات مسکن نداریم
این معلول بمی گفت: برای ساخت مسکن باید از تسهیلات استفاده میکردیم اما وقتی هیچ درآمدی نداریم چگونه میتوانیم از تهسیلات بهره ببریم.
وی گفت: وامها باید بازپرداخت شوند اما ما توان باز پرداخت وامها را نداریم و زندگی را نیز به سختی و با حمایتهای سازمانهای حمایتی سپری میکنیم.
وی ادامه داد: سازمانهای حمایتی برای درمان معلولان به خصوص قطع نخاعیها حمایتهایی را انجام میدهند اما هزینهها به شدت افزایش یافته است و مشکلات معلولان هم زیاد است.
این شهروند بمی خواستار حمایت از معلولان به خصوص در زمینه ایجاد اشتغال برای معلولان شد و گفت: اگر توان مالی داشته باشیم بسیاری از مشکلات ما حل می شود.
وی با اشاره به قانون اشتغال معلولان در دستگاههای دولتی افزود: این قانون اجرا نشده است و در حد نوشته بر روی کاغذ باقی مانده است.
زهرا یکی دیگر از معلولان بمی نیز گفت: بسیاری از ما سرپرست خانوار هستیم و به دلیل نوع معلولیت حتی در هزینههای رفت و آمد هم مشکل داریم چه برسد به پرداخت وام تسهیلات.
وی تصریح کرد: پس از بازسازی هم بسیاری از معابر با توجه به حجم بالای معلولان در شهر بم برای معلولان بهسازی نشده است.
افزایش میزان ودیعه مسکن معلولان و عدم توان باز پرداخت اقساط
علی از دیگر معولان ناشی از زمین لرزه بم گفت: معلولان برای احداث مسکن باید ودیعه ای به قیمت چهار میلیون تومان پرداخت می کردند که البته این مقدار شامل افزایش شده است.
وی گفت: هم اکنون برای ساخت مسکن باید ودیعه ای به میزان 10 میلیون تومان پرداخت کنیم که این امر از توان معلولانی که توان اداره زندگی روزمره را هم ندارد بر نمی آید.
وی خوستار ارائه تسهیلات ویژه به معلولان شد و گفت: ما در کانکسهایی زندگی می کنیم که در زمین لرزه بم در اختیار مردم قرار گرفت و هم اکنون این کانکسها فرسوده شده است.
مصیبتهای زندگی در کانکس
این معلول بمی ادامه داد: با وزش باد و باران به دلیل زنگ زدگی بدنه کانکسها با مشکل ورود باد و شن به کانکس مواجه می شویم و مشکلات بسیاری برای ادامه زندگی در کانکسها داریم.
وی از مسئولان خواست از کانکسها و نحوه زندگی معلولان در این سازه های آهنی از نزدیک بازدید کنند و توان مالی معلولان را نیز برای باز پرداخت تسهیلات در نظر بگیرند و افزود: رسیدگی به مشکلات معلولان بسیار ضروری است و یکی از این مشکلات مسئله اشتغال و مسکن معلولان است.
مشکل معلولان به زودی پیگیری می شود
حسین زینالصالحین، فرماندار بم نیز در گفتگو با مهر در زمینه لرزه بم تعدادی از مردم این شهر دچار معلولیت شدهاند که یکی از سیاستهای ما حمایت از این افراد است.
وی در خصوص ادامه زندگی 200 معلول بمی در کانکس افزود: این مسئله مورد بررسی قرار گرفته است و بهزودی پیگیریهای لازم انجام می شود و سعی میکنیم مشکل این افراد را بر طرف کنیم.
زینالصالحین گفت: دلیل اصلی این مشکل افزایش نرخ مصالح ساختمانی است و به همین دلیل ودیعه مسکن نیز شامل افزایش شش میلیونی قیمت شده است.
فرماندار بم ادامه دارد: تخمین زده می شود که تعداد معلولان بم در رده جهای مختلف معلولیت سه هزار نفر باشد که از این نظر در کشور تعداد قابل توجهی را به خود اختصاص داده ایم که اکثر این افراد نیز بازماندگان زمین لرزه بم هستند.
نظر شما