به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان از روز گذشته تاکنون نخستین بارندگیها پائیزی خود را تجربه کرده است این در حالیست که کرمان طی سال جاری با افت شدید بارندگی مواجه بوده است.
بسیاری از شهرهای و مناطق استان کرمان برای نخستین بار روز گذشته در سال جاری باران را تجربه کردهاند هر چند بارندگی در تابستان سال جاری نیز در برخی مناطق استان کرمان روی داد اما بارندگیهای تابستانه کرمان منجر به بروز سیلابهای شدید و خسارتهای قابل توجه شده بود اما بارندگیهای روز گذشته در کرمان خسارتی برجای نگذاشت و موجب تغذیه سفره های آب زیر زمینی شد که طی هشت ماه گذشته تنها شاهد برداشت منفی آب بودهاند.
جاری شدن رودخانه های فصلی و شکرگزاری کشاورزان
همچنین گزارشهای خبرنگاران مهر حاکی از جاری شدن رودخانه های فصلی پس از گذشت یک سال در شهرستانهای مختلف استان کرمان است.
نکته قابل توجه بارندگی در اکثر شهرهای استان کرمان می باشد با این وجود شهرهایی مانند رفسنجان و انار که طی سالهای اخیر در ردیف کم باران ترین شهرهای کشور بوده اند.
بارندگی حتی شهرهایی مانند ریگان و فهرج در شرق استان کرمان که در عمق کویر قرار گرفته اند را نیز در برگرفته است. اما متاسفانه به دلیل عدم برنامهریزی برای استحصال این آبها در موارد بسیاری در گذشته بارندگیهای کرمان موجب سیلاب می شود که کشاورزان را با سکه ای مواجه کرده که یک سویش خشکسالی و یک سویش سیل است که در گزارشی با "تلخ و شیرینهای بارندگی در کرمان/ سیلاب و خشکسالی دو روی سکه اقلیم کرمان است" به آن پرداخته شد.
بارندگی در عمق کویر لوت
نکته شگفتآور بارندگیهای روز جمعه در استان کرمان بارندگی قابل توجه در شهر شهداد در حاشیه کویر لوت و کم بارانترین نقطه استان کرمان و ایران بود.
شهر شهداد که در ایام تابستان درجه دما در آن به بیش از 50 درجه نیز می رسد و در مجاورت گندم بریان گرمترین نقطه زمین است که درجه هوایش در تابستان به 70 درجه نیز می رسد هم شاهد بارش باران بود.
طبق اعلام هواشناسی استان کرمان در شهداد هشت میلیمتر باران باریده است که در این شهر کاملا کویری رکورد محسوب میشود.
طبق پیش بینی هواشناسی استان کرمان بارندگیها از ساعاتی دیگر در استان کرمان تمام میشود و هوای سرد استان را در برمی گیرد.
سفره های آب زیر زمینی به خوبی تغذیه شد/ منوجان در صدر بارندگیها
مریم سلاجقه، کارشناس اداره کل هواشناسی استان کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: بارندگیها از روز پنجشنبه به مرور در مناطق مختلف استان کرمان آغاز شد و الگوی بارندگی به گونه ای بود که خوشبختانه کمتر در استان خسارات برجای گذاشت و برای تغذیه مجدد سفرههای آب زیر زمینی استان کرمان در سال جاری بسیار تاثیر گذار بود.
سلاجقه تصریح کرد: بیشترین میزان بارندگی در جنوب استان کرمان روی داد که در این بخش از استان نیز منوجان با 20 میلیمتر بیشترین مقدار بارش را داشت. ماهان نیز 15.8 میلیمتر و کرمان با 10 میلیمتر، فاریاب 12.5 میلیمتر بیشترین بارندگیها را تجربه کردند.
وی افزود: از جمله مناطق کویری که شاهد بارندگی بودند فهرج و ریگان در شرق استان و منطقه کویری شهداد بود که هشت میلیمتر بارندگی ثبت شد.
وی خاطرنشان کرد: از ساعات پایانی امروز بارندگیها در کرمان پایان مییابد و هم اکنون به تدریج از غرب استان شاهد کاهش ابرناکی هستیم و درنهایت ابرها از شرق استان خارج می شوند.
سلاجقه پیش بینی هوا در روز آینده را اینگونه بیان کرد که فردا آسمان کرمان کمی تا نسبتی ابری خواهد بود و وزش باد در برخی از ساعت روز از جمله پدیدههای غالب جوی در کرمان خواهد بود.
کاهش دمای هوا در ساعات آینده/ کشاورزان از بروز خسارات پیشگیری کنند
حمیده حبیبی رئیس مرکز پیش بینی هواشناسی استان کرمان نیز در گفتگو با مهر اظهارداشت: بارندگیها در استان کرمان موجب افزایش رطوبت در استان کرمان شده است و به همین دلیل کشاورزان استان کرمان باید تدابیری را رعایت کنند.
وی ادامه داد: افزایش رطوبت امکان بروز بیماریهای قارچی را افزایش داده است و کشاورزان باید با مشورت از کارشناسان کشاورزی تدابیر پیشگیرانه را برای جلوگیری از آفت زدگی انجام دهند.
حبیبی افزود: هوا نیز طی ساعات آینده سرد می شود و کشاورزان و به خصوص گلخانهداران باید سیستمهای تهویه هوا را بازرسی و دمای گلخانه ها را تنظیم کنند. وی با اشاره به اینکه نوسانات هوایی مهمترین پدیده غالب استان کرمان است خاطرنشان کرد: هوادهی محصولات گلخانهای نیز بسیار مهم است
بارندگی روز گذشته مردم کرمان را که پس از یک سال شاهد بارندگی بودند به پارکها و معابر و خیابانهای این شهر آمدند و شکر گزاری کردند به طوریکه تا ساعات نیمه شب خیابانهای کرمان مملو از خودرو بود.
آبگرفتگی جزئی نیز در برخی مناطق کرمان گزارش شد که خوشبختانه خسارتی در برنداشت. که نان دهنده برنامه ریزی مناسب شهرداری کرمان برای مقابله با بارندگیهای سیل آسا دارد.
کشاورزان استان کرمان نیز که کمبود آب مهمترین چالش پیش روی آنان است نیز روز گذشته به شکرگزاری و برپایی نماز شکر در روستاها سپری کردند.
سال گذشته میزان بارندگی نسبت به سال ماقبل 100 درصد افزایش یافت و کشاورزان امیدوارند در سال جاری نیز روند صعودی افزایش بارندگی در استان کرمان ادامه یابد آغازی باشد بر پایان 17 سال خشکسالی، همچنین گزارشها از آبگیری نسبی برخی سدهای خاکی و بندهای کشاورزی در استان حکایت دارد.
............................
گزارش: مجید قاسمی نژاد
نظر شما