به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان طی ماه گذشته شاهد بارشهای مکرر برف بوده است این درحالیست که طی سالهای گذشته کرمان کمتر روی برف را به خود دیده است اما در کنار بارشهای مکرر برف در استان کرمان و به خصوص در ارتفاعات و زیستگاههای حیوانات وحشی شاهد کاهش شدید دمای هوای کرمان تا مرز منفی 21 درجه نیز بوده ایم.
در چنین شرایطی اقلیم کرمان پس از خشکسالی روی دیگرش را نیز به حیات وحش کرمان نشان داده است.
در فصل تابستان نیز به دلیل خشکسالی چندین ساله کرمان و کم آبی و عدم وجود تغذیه مناسب برای حیوانات وحشی در کرمان طی سالهای اخیر شاهد کاهش جمعیت حیات وحش و یا کوچ این حیوانات به مناطق دیگر هستیم.
گرفتن جان حیوانات تفریحی برای برخی افراد سود جو/ رونق شکار کبک در برف زمستان
با این وجود طی روزهای اخیر در کنار شرایط سخت اقلیمی شکار چیان نیز در کمین حیات وحش کرمان قرار گرفته اند و به خصوص شکار کبک به تفریح برخی افراد سود جو تبدیل شده است.
حیوانات وحشی با بارش شدید برف در ارتفاعات و برودت هوا برای فرار از شرایط سخت اقلیمی به مناطق کم ارتفاع و عاری از برف که آب و غذا در اختیارشان است کوچ می کنند این مسئله به خصوص برای پرندگانی که قادر به پرواز نیستند به ویژه کبک روی می دهد از سوی دیگر سایر حیوانات وحشی نیز از این روند تبعیت می کنند.
افراد سود جو نیز این روند طبیعتی را در زمان بارشهای برف سنگین زمانی مناسب برای شکار می دانند و با حضور در دامنه کوهها و دشتهای اطراف به شکار بی رویه حیات وحش کرمان می پردازند و فرصتی را که طبیعت برای بازیابی طبیعت خسته کرمان ایجاد کرده است به جهنمی برای حیوانات وحشی تبدیل می کنند.
کم شدن شکار و خشک شدن گیاهان در طبیعت نیز دلیل دیگری است که موجب می شود حیوانات برای ادامه حیات و تهیه غذای مورد نیاز خود به سمت حومه شهرها پناه ببرند.
با سرد شدن دمای هوا در کرمان حضور حیوانات وحشی در اطراف روستاها و شهرهای بزرگ نیز بیشتر از گذشته گزارش داده می شود.
افزایش حضور حیوانات در روستاها و شهرها
طبق گزارش آتش نشانی کرمان حضور حیوانات وحشی در محیط زندگی شهری مردم یکی از گزارشهای شایعی است که هر روزه به مرکز آتش نشانی کرمان اطلاع داده می شود.
طبق گزارشهایی که هر ماه از آتش نشانی کرمان در یافت می شود گرفتن حیوانات وحشی که در فصول مختلف از گزند شرایط طبیعی به شهرها پناه می آورند در صدر در خواست مردم شهر کرمان است.
گزارشهای دریافتی نیز از افزایش تعارضات انسانی با حیوانات وحشی با سرد شدن هوا و پائین آمدن حیوانات در محیط اصلی زندگی و حضور در دشتها خبر می دهد.
یوز پلنگ راور و جاده ای که جان می گیرد
این امر به خصوص در دشتهای راور که محل زندگی معدود یوزپلنگهای ایرانی است می تواند موجب بروز مشکلات فراوان شود.
در گذشته نیز در چنین فصولی شاهد کشته شدن یوزها توسط معدنکاران، دامداران و تصادف این حیوان با ماشینهای عبوری در جاده کرمان – راور که از همین دشت می گذرد بودیم.
در چنین شرایطی کارشناسان از مردم می خواهند نهایت همکاری با طبیعت را برای حفظ بقاء حیوانات وحشی داشته باشند.
لزوم همکاری مردم برای بقای حیوانات
محمد جهانشاهی، فعال محیط زیست در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: یکی از دغدغه های اصلی فعالان محیط زیست در حال حاضر افزایش شکار در طبیعت به خصوص شکار کبک است.
وی تصریح کرد: حیوانات با بارش برف به دشتها پناه برده اند زیرا برف موجب شده منابع آبی و خوراکی در دسترس حیوانات در ارتفاعات کاهش یابد و دمای هوای بالا در این مناطق نیز برای حیوانات دردسر ساز شده است.
حیات وحش در خظر جدی شکار قرار دارند/ شکار مجاز و غیر مجاز باید متوقف شود
وی ادامه داد: متاسفانه در چنین شرایطی برخی افراد سود جو که اهمیتی برای محیط زیست قائل نیستند در قالب شکار های دارای مجوز و غیر مجاز اقدام به شکار می کنند که این وضعیت تنها جمعیت حیات وحش کرمان را کاهش می دهد.
وی گفت: حیوانات در تابستان امسال یکی از خشک ترین فصول سال را پشت سرگذاشتند و کم باران ترین فصل تابستان و بهار سالهای اخیر در سال جاری بود و هم اکنون نیز بارش برف و برودت هوا عرصه را برای حیوانات تنگ کرده و شکار چیان نیز محاصره حیوانات کرمان را تنگ تر کرده اند.
جهانشاهی گفت: در قدم اول باید به مردم این آگاهی داده شود که برای تفریح چند لحظه ای خود زندگی یک حیوان را نگیرند و در گام بعد باید جامعه بداند که وجود این حیوانات در واقع ثروتی است که باید آن را حفظ کنیم و به آیندگان منتقل کنیم.
جهانشاهی ادامه داد: در چنین شرایطی که حیوانات برای تهیه خوراک و آب با مشکل جدی مواجه هستند مردم باید با طبیعت همکاری کنند و اگر خوراک و آب را برای حیوانات تهیه نمی کنند حداقل با شکار موجب رمیده شدن حیوانات به سمت ارتفاعات و تلف شدنشان از سرما نشوند.
با شکارچیان برخورد می شود/ مردم گوشه ای از حیاط خود را برای تغذیه پرندگان اختصاص دهند
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان نسبت به شکار حیوانات وحشی همزمان با برودت هوا و بارش برف در کرمان هشدار داد.
منصور پور سینا به خبرنگار مهر گفت: بارش برفهای اخیر می تواند نوید بخش رونق طبیعت استان کرمان در فصل بهار و تابستان باشد و پس از سالها خشک سالی بارش برف در ارتفاعات می تواند موجب بهبود نسبی شرایط برای حیوانات وحشی باشد.
وی افزود: با این وجود در مقطع فعلی برودت هوا در کرمان به شدت کاهش یافته است و طبق غریزه حیوانات به دشتها می آیند که متاسفانه برخی افراد از این شرایط سوء استفاده می کنند.
وی از برخورد شدید محیط بانان با این افراد خبر داد و گفت: شکار تنها در قالب مجوزها و شرایط خاص، آزاد عنوان شده است و در خارج از چارچوب خلاف مقررات محسوب می شود و فرد خاطی دستگیر و مجازات خواهد شد.
وی همچنین از مردم خواست نهایت همکاری را انجام دهند و با مشاهده حیوانات وحشی در محیط اطراف زندگی شان موارد را با محیط زیست در میان بگذارند.
وی همچنین افزود: پرندگان از آسیب پذیر ترین حیوانات در چنین شرایطی در محیطهای شهری هستند و شاهد تلف شن پرندگان به دلیل عدم وجود خوراک هستیم.
وی از مردم خواست در گوشه ای از حیاط خانه محلی را برای تغذیه پرندگان و دانه پاشی اختصاص دهند تا پرندگان از گرسنگی و تلف شدن نجات یابند.
.................................
گزارش: اسما محمودی
نظر شما