۲۰ اسفند ۱۳۹۲، ۱۱:۰۱

میزگرد مهر؛

رقابت ناموزون اقامتگاههای رسمی و غیررسمی در مازندران/ سرگردانی مسافران در هتل پیاده روها

رقابت ناموزون اقامتگاههای رسمی و غیررسمی در مازندران/ سرگردانی مسافران در هتل پیاده روها

بابلسر - خبرگزاری مهر: ساماندهی نشدن ویلاهای استیجاری و افراد تابلو بدست از یکسو، رقابت نامتعادل بین اقامتگاهای رسمی و غیر رسمی از سوی دیگر علاوه بر این سبب خالی ماندن 60 درصدی تختهای اقامتی مازندران شده است، بلکه صنعت گردشگری و هتلداری استان را نیز تهدید می کند و مسافران وارده به استان را به ناچار روانه هتل پیاده روها یا ویلاهای شخصی می کند.

به گزارش خبرنگار مهر، در حال حاضر 20 هزار تخت اقامتی در قالب 217 واح اقامتی هتل در مازندران فعالیت دارد که بیش از 60 درصد ظرفیت این اقامتگاه در ایام غیر پیک خالی است و در دوران پیک و سفرهای تابستانی و نوروزی نیز با مشکلات خاص خود دسته و پنجه نرم می کنند.

نامناسب بودن خدمات گردشگری، ساماندهی نشدن اقامتگاههای غیررسمی، دولتی بودن بیشتر اقامتگاهها، عدم واگذاری مناطق نمونه گردشگری و فراهم نبودن زیرساختهای این بخش و ناهماهنگی بین بخش های مرتبط گردشگری از جمله چالشهایی است که در میزگرد خبرگزاری مهر در زمینه چالشهای صنعت گردشگری در مازندران بررسی و مطرح شد.

این وضعیت درحالیست که مازندران با داشتن جاذبه های متنوع نظیر سواحل دریای خزر، جنگل های هیرکانی، جاذبه های گردشگری و تاریخی هرساله میزبان میلیون مسافر است.

رئیس جامعه هتلداران استان مازندران با اشاره بعه تعداد هتلهای استان گفت: تعداد هتل ها و هتل آپارتمانهای رسمی مازندران بالغ بر 217 واحد است که این هتلها پروانه بهره برداری از سازمان گردشگری و میراث فرهنگی دارند و تعداد تخت های این مجموعه ها بالغ بر 20 هزار تخت است.

خسرو ایرانپور افزود: با این تعداد تخت در استان مازندران در پیک مسافرت که پنج میلیون مسافر در آن وجود دارد زیر 10 درصد خواهد بود، پس باید برای برآورده کردن تقاضا به فکر این مراکز غیررسمی هم بود، بخاطر همین ویلاها و خانه های مسکونی وارد در خدمت رسانی می شوند و باید این مراکز ضابطه مند شوند.

تهدیدهای صنعت هتلداری

ایران پور در ادامه افزود : دو مشکل هتلداری استان مازندران را تهدید می کند، اول آنکه 63 درصد از جایگاههای اقامتی در طول استان مازندران در دست دولت است و این باعث ضعیف شدن بخش خصوصی در هتلداری می شود و دولت باید با بخش خصوصی سرویس بگیرند.

وی رقابت نامتعادل بین هتلداران رسمی و غیررسمی را از دیگر تهدیدها بیان کرد و گفت: برای اینکه هتل های غیر رسمی هیچ ضابطه ای ندارند، راحت تر در سطح جامعه مشغول می شوند اما هتل های رسمی از چندین ضابطه عبور می کنند.

وی افزود: قرار بوده که این هتل های غیر رسمی شناسایی شده و در زیرمجموعه جامعه هتلداران استان قرار گیرند که متأسفانه هنوز اجرایی نشده است.

وی در ادامه افزود: در طول سال 250 روز غیرپیک مسافر در جامعه هتلداران ثبت شده و 105  روز  دوران پیک مسافران برای جامعه هتلداران است، متأسفانه در فصول پیک سال، هتلهای غیررسمی از هتل های رسمی گرانتر و در فصول غیرپیک ارزانتر از هتل های رسمی فعالیت می کنند و این موضوع متأسفانه باعث مشکلات زیادی برای هتلداران رسمی شده و باعث شده در طول سال بالای 60 درصد از تخت های اقامتی رسمی مازندران خالی است.

هماهنگی احیاء کننده صنعت گردشگری

وی در ادامه افزود: چیزی که صنعت گردشگری را احیاء می کند، هماهنگی بیشتر است و باید بتوانیم سرمایه های گردشگری در کشور را حفظ کنیم.

ایرانپور با اشاره به اینکه، مطابق برنامه چشم انداز ما باید در افق 1404 ، 20 میلیون گردشگر داشته باشیم افزود: برای رسیدن به این هدف ، ساز و برگ آن باید مهیا شود و باید زیرساختهای لازم را ایجاد کنیم که آموزش یکی از مهمترین بخش هایی است که این رشته به آن نیاز دارد و امیدوارم ، مجامع علمی ، مسئولین و جامعه شرایط را طوری بسازند که جوانان به آرزوهای خود در این رشته برسند.

ضرورت ساماندهی افراد تابلو بدست

به گزارش مهر، ساماندهی افراد تابلو بدست از دیگر ضرورت های بخش گردشگری به شمار می رود و حضور نابسامان این افراد می تواند آسیبهایی را سبب شد، حسین باقری معاون گردشگری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در این زمنیه می گوید: تاکنون هزار و 200 فرد را در سطح استان که با تابلوها، مسافران را راهنمایی می کردند را ساماندهی کرده ایم.

وی در میزگرد مهر افزود: همچنین با هماهنگی نیروی انتظامی برای 650 نفر از آنها کارت صادر کرده ایم که 25 کیوسک از اعتبارات دولتی سازمان گردشگری در سطح استان ایجاد شده است و برای افراد ساماندهی شده تابلو بدست نیز تعداد 44 کیوسک در سطح استان ایجاد کرده اند که در مجموع 69 کیوسک برای راهنمایی مسافران در سطح استان ایجاد شده است.

وی بیان داشت: به افراد ساماندهی شده آموزش های لازم برای راهنمایی مسافران داده شده است و در سال 93 نیز در نظر داریم به صاحبان ویلاهای مسکونی نیز آموزشهای لازم را بدهیم.

شناسایی 122 منطقه گردشگری

باقری، تعداد مناطق نمونه گردشگری استان مازندران را 122 منطقه بیان کرد و گفت: بخشی از این مناطق در ارتباط با نوار جنگلی است که عرصه آن در اختیار منابع طبیعی است و قسمتی از آن در نوار ساحلی مازندران هستند.

وی افزود: تعداد 12 واحد نمونه گردشگری در حال حاضر در استان مازندران پروانه بهره برداری را از سازمان گردشگری گرفته اند که این واحدها عبارت است از پارک جنگلی سی سنگان ، پارک جنگلی شهید زارع، پارک جنگلی میرزا کوچک خان ، پارک جنگلی جوارم ، نوار ساحلی سیتای نوشهر ، نوار ساحلی فرح آباد ساری.

وی در ادامه افزود: به استناد مصوبه اخیر هیأت وزیران ، ستاد هماهنگی خدمات سفر را در کشور و استان ها شکل گرفت. رئیس این ستاد در استان ، استاندار  و دبیر آن ستاد هم سازمان گردشگری است و 60 نهاد دولتی و غیردولتی و بخش فرهنگی در این امر به این ستاد به صورت هماهنگ کمک می کنند.

باقری با بیان اینکه، برای نوروز 93 ستاد در شهرستانها به ریاست فرمانداران شهرستانها اجرایی شده است، گفت: هر دستگاه دولتی و غیردولتی به واسطه وظیفه ذاتی خود باید به مسافران نوروز سرویس دهد.

معاون میراث فرهنگی مازندران یادآور شد: ما در ایام پیک سفر به استان از مراکز خوابگاهی دانشگاهها، مدارس، کمپین ها و مجموعه های مذهبی نیز استفاده می کنیم.

وی با اشاره به اینکه سفر در سبد خانوار جای گرفته است، اظهار داشت: جاذبه های خوب استان و میزبانی های مردم این استان باعث شد که مسافران این استان را برای چندمین بار در سبد گردشگری خود قرار دهند.

باقری در ادامه افزود: میانگین اقامت مسافران در ایام نوروز دو شب اقامت بوده است و امیدوارم که امسال این میزان به سه شب اقامت در استان برسد و اگر به این عدد برسیم به اقتصاد استان نیز کمک بسزایی کرده ایم.

وی یادآور شد: با وجود 370 کیلومتر پهنه آبی استان مازندران و ورودی و خروجی استانهای گیلان و گلستان، حداقل اقامت را در این استانها می توان به سه روز رساند.

ساماندهی نشدن اقامتگاهای غیر رسمی

معاون گردشگری سازمان گردشگری و میراث فرهنگی در باره اقامتگاههای غیررسمی گفت: اقامتگاههای غیررسمی به صورت آپارتمانها و ویلاها در استان مازندران به صورت اپیدمی درآمده است و این امر ناشی از آنست که این استان سابقه طولانی در مهمانپذیری دارد و از قبل آنها ساماندهی نشده بودند.

وی افزود: ما از سال 79 در فکر شناسنامه دار کردن این واحدها بوده ایم. متأسفانه به دلیل نبود اطلاع لازم صاحبان این واحدها ، هنوز ساماندهی نشده اند،از طرفی چون استان مازندران موقعیت جغرافیایی ویژه ای دارد و جای جای این استان حتی در روستاهای هدف گردشگری وجود دارد، متأسفانه در آن مناطق امکانات رسمی وجود ندارد و مجبوراً از این واحدها استفاده می شود.

باقری در تشریح وضعیت سرمایه گذاری در بخش گردشگری استان گفت: سرمایه گذاری در بخش گردشگری بر سه پایه سرمایه مالی، دوم سرمایه انسانی و سوم مسافران یا گردشگران استوار است و اگر همراه سرمایه گذاری مالی در بخش سرمایه انسانی و تربیت همکاران اقدام نکنند و اگر با گردشگران تعامل خاصی نداشته باشد، مسلماً با ضرر مواجه خواهد شد. این سه اصل در سرمایه گذاری بخش گردشگری و سوددهی باید لحاظ شود.

جایگاه پایین ایران در جذب گردشگر

ناهماهنگی بین بخش های مرتبط گردشگری از دیگر چالشهایی است که به اعتقاد جلال نصیریان استاد دانشکده گردشگری دانشگاه علمی کاربردی سبب تضعیف بخش گردشگری شده است.

وی در این زمینه می گوید: با توجه به اینکه ایران رتبه پنجم در جهان را از نظر طبیعت گردی و رتبه دهم را از نظر جاذبه های فرهنگی در جهان داراست، متأسفانه جایگاه  130 را در جذب گردشگر داراست و شرم آور است که کشور بزرگ ایران که بیش از یک میلیون اثر و جاذبه گردشگری دارد ، در این رتبه جهانی جای گرفته باشد.

دکتر نصیریان در ادامه افزود: کشور ایران با این همه جاذبه های سرزمینی و زیرزمینی، متأسفانه در جذب توریست ضعیف عمل کرده است درحالیکه هر متر مربع از این سرزمین، 32 برابر از نظر گردشگری نسبت به سایر نقاط جهان ارزشمندتر است و ما باید از این پتانسیل استفاده کنیم.

وی یادآور شد: طبق آخرین آمار که در دست است چهار میلیون توریست خارجی به کشور سفر می کنند که با شناساندن درست ایران به جهان ، امیدواریم این تعداد رشد چشمگیری داشته باشد.

وی با اشاره به بخشهای مرتبط با صنعت گردشگری گفت: صنعت گردشگری پنج بخش مرتبط دارد که باید در کنارهم و هماهنگ با یکدیگر ، این صنعت را گسترش دهند و شامل بخش ترابری ، بخش اماکن پذیرایی ، بخش مسافران و توریست ، بخش جاذبه ها و بخش مدیریت و بازاریابی در کنار یکدیگر برای شکوفایی صنعت گردشگری باید تلاش کنند و اگر یکی از این بخش ها ضعیف عمل کند ، هم به خود و هم به بقیه بخش ها ضربه می زند.

دکتر نصیریان افزود: در تمام جهان 90 درصد از منابع کشور از نیروی انسانی و 10 درصد از منابع و ذخائر تأمین می شود اما متأسفانه در ایران منابع عظیم نفت، هم دولت و هم نیروی انسانی را تنبل بار آورده است و سازمان گردشگری باید با تشکیل اتاق فکر ، از صاحبنظران بخش خصوصی و دولتی و سازمانهای مرتبط و وزارتخانه هایی که نقش پذیر در جذب گردشگر هستند ، مثل وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت امور خارجه ، مدیریت خوبی در بخش گردشگری داشته باشند.

گردشگری فقط بازاریابی نیست

این استاد دانشگاه تصریح کرد: صنعت گردشگری فقط بازاریابی نیست، مارکتینگ است و این واژه از سه بخش، بازارسازی که وظیفه دولت و رؤسای آنهاست و بازاریابی که وظیفه آژانس های گردشگری است و بازارداری که وظیفه هتلداران و مردم است، تشکیل می شود که ما باید از این سه بخش در صنعت گردشگری استفاده کنیم تا آن را سرپا نگه داریم.

استاد دانشکده گردشگری در ادامه افزود: توریست هم دارای منافع زیاد و هم معایب زیاد است و ما باید نگاهمان به توریست مانند آتش باشد، باید با آتش برای پیشرفت اهداف خود که همانا پختن غذاست استفاده کنیم، هرچند که آتش سوزنده و مخرب است و ما از توریست با تمام معایب از قبیل فرهنگ نادرست و ناهماهنگ با فرهنگ ایرانی دارد باید بهترین بهره برداری را کنیم.

وی در ادامه گفت: در نظرسنجی که از توریستان خارجی برای ارتقای صنعت گردشگری انجام شد، نداشتن توالتهای مناسب بین راهی ، یکی از معضلات آنها بوده است و پیشنهاد می گردد حداقل کاری که این سازمان می تواند بکند  این است که این معضل را در صنعت گردشگری کم کند.

وی با اشاره به نقش سازمان جهانی گردشگری گفت: کشور ایران به مانند تمام کشورهای عضو سازمان ملل به این سازمان حق عضویت می پردازد و متعاقباً ، امکاناتی برای این کشور در نظر گرفته می شود، متأسفانه با اینکه این سازمان در امر آموزش قوی است ، سازمان گردشگری از آن در رابطه با آموزش بخش گردشگری کم گذاشته است.

به گزارش مهر، مازندران در آستانه نوروز 93 در شبانه روز ظرفیت اسکان و اقامت 650 هزار مسافر را در مراکز اقامتی رسمی و دولتی دارد و این امر سبب می شود تا بخش زیادی از مسافران برای اقامت به ویلاها و منازل اسیتجاری شخصی روند و یا اقدام به برپایی چادرهای مسافرتی داشته باشند.

کد خبر 2253994

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha