۲۴ خرداد ۱۳۹۳، ۱۲:۴۹

مهر گزارش می دهد/

زباله ها کابوس بهشت زمین/ لزوم فرهنگ سازی برای گردشگران جزیره هرمز

زباله ها کابوس بهشت زمین/ لزوم فرهنگ سازی برای گردشگران جزیره هرمز

هرمز - خبرگزاری مهر: با مطرح شدن جزیره هرمز به عنوان یکی از مقاصد گردشگری معضلات جدیدی گریبانگیر این جزیره شد. نبود زیرساختهای شهری و عدم وجود مکانیزم جمع آوری زباله در جزیره موجب شد تا زباله های به جا مانده از گردشگران طبیعت بکر و دست نخورده جزیره را با بحران روبرو کند.

به گزارش خبرنگار مهر، یکی از موضوعات مهم در حفظ محیط زیست، پسماندهای شهری و روستایی است که حاصل شیوه های زندگی و مصرف است که البته جزیره هرمز در این مورد هنوز به راه حل نهایی دست نیافته و هنوز حجم زیادی از پسماندها و زباله های  شهری در دشت ها و مناطق دفن می شوند.

این در حالی است که این شیوه مخاطراتی برای محیط ایجاد می کند و علاوه بر آلوده کردن خاک، منابع آب را نیز آلوده خواهد کرد و در زمانی که جزیره هرمز یک منطقه گردشگری است  آلوده شدن آنها مشکلات زیادی برای بازدیدکنندگان از این جزیره  ایجاد می کند.

با گشت زدن در برخی از مناطق جزیره هرمز، آلودگی های زیست محیطی بیشتر ملموس می شود و در گوشه این طبیعت بکر و دست نخورده مملو از زباله هایی است که سالهاست بدون توجه به دفن اصولی رها شده و شیرابه های آنان در زمین  نفوذ می کند و موجب آلودگی محیط زیست می شود.

تولید روزانه 10 تن پسماند در جزیره هرمز

علی آذر پیکان مدیریت مرکز توسعه سلامت هرمز در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص انباشته شدن زباله در نقاط مختلف شهر هرمز گفت: در این خصوص جلسات متعددی با مسئولان شهر هرمز برگزار شد، که از مضرات تجمع زباله در کوچه و خیابان گفته شد. با توجه به اینکه انباشته شدن زباله موجب رشد حشرات و جوندگان و بیماری های منتقله از این طریق موجب انتشار و انتقال بیماری و ایجاد بو و چشم اندازهای بد و نشست شیرابه زباله تذکر داده شده است.

مدیریت مرکز توسعه سلامت هرمز بیان داشت: بیماریهایی همچون کزار؛ حصبه و شبه حصبه، انگلهای روده ای، اسهال های خوبی، فلج اطفال، سالک پوستی و احشایی و غیره از جمله بیماریهای هستند که از طریق آلودگی ناشی از مواد زائد جامد در آب، هوا و خاک حاصل می شوند از جمله موارد مطرح شده در بین مسئولان و مقرر شد که پیگیری های در خصوص جمع آوری این زباله صورت بگیرد.

آذرپیکان با اشاره به انباشته شدن نخاله و هجوم حشراتی مانند ساس گفت: ساس ها حشراتی مزاحمی هستند که از نظر انتقال بیماری دارای اهمیت نیستند و شب فعال هستند و با مکیدن خون انسان بزاقی ترشح می کنند که موجب تحریک و خارش در بدن می شود. این حشرات در طول روز بین درز و شکاف های لوازم چوبی، دیوار ها سقف ها و لای کفپوش های چوبی زیر درز کاغذ دیواری و بین تشک و تختخواب مخفی می شوند.

مدیر مرکز توسعه سلامت هرمز در خصوص محل دفن زباله در جزیره هرمز می گوید: اصل بر این است که هر شهر محل دفن زباله داشته باشد اما در جزیره هرمز این اتفاق آن چنان صورت نگرفته و در حال حاضر  زباله های خود را در محل دفن زباله دفن می کنند.

آذرپیکان افزود: روزانه 10 تن زباله شهری و خانگی در جزیره هرمز تولید می شود در سایت دفن زباله دفن می شود که البته این محل دفن نیز اصولی نیست.

این مقام مسئول درباره وجود پسماندها و انباشت آنها در حاشیه های خیابان های سطح شهر هرمز معتقد است: وجود پسماندها در سطح شهر و انباشت پسماندها در گوشه کنار جزیره علاوه بر ایجاد چهره نامناسب و زشت محیط زیست با جذب ناقلان بیماری ها مانند انواع مگس و جوندگانی همچون موش موجب تهدید سلامت شهروندان می شود.

فقط پنج درصد پسماندها در هرمزبه صورت اصولی دفن می شود

مسئول مرکز توسعه سلامت هرمز با بیان اینکه فقط پنج درصد از پسماندها به صورت اصولی دفن می شود، ادامه داد: در جزیره هرمز پنج درصد از زباله ها بطور اصولی دفن می شود.

وی با اشاره به اینکه سامان دهی وضعیت پسماندها نیازمند دقت و پیگیری اصولی شهرداری است، عنوان کرد: شهرداری می توانند با تعامل بیشتر با سازمان هایی مانند محیط زیست، منابع طبیعی و شبکه بهداشت مشکلات این حوزه را حل کنند.

آذرپیکان معتقد است: شهرداری با اختصاص منابع مورد نیاز و استفاده از توانایی کارشناسان حفاظت از محیط زیست و شبکه بهداشت به عنوان مشاور می توانند طرحی را تهیه کنند که پسماندها بر اساس ترکیبات قابل بازیافت و قابل تراکم تفکیک شود.

سرانه تولید پسماند در شبانه روز یک کیلوگرم است

معاون خدمات شهری شهرداری هرمز نیز درباره راه حل اساسی ساماندهی پسماندهای شهری می گوید: پسماندها به میزان مصرف روزانه غذایی افراد بستگی دارد و سرانه تولید پسماند در شبانه روز یک کیلوگرم است که این مقدار در هرمز نیز وجود دارد.

ادهم احمدی بیان می کند: باید محل دفن پسماندها در هرمز فاصله داشته باشد و در محدوده اماکن دیدنی و جاذبه های طبیعت نباشد  و نیز در کنار زمین های کشاورزی قرار نگیرد که هنگام آبیاری مشکل ایجاد کند.

این مقام مسئول با اشاره به گران بودن تجهیزات حمل پسماندها عنوان کرد: قوانین حفاظت از محیط زیست مناسب است اما سازمان های اجرایی برای اجرای این قوانین باید به صورت مستمر و محکم تری عمل کنند.

وی ادامه داد: در جزیره هرمز یک منطقه  محل دفن پسماند دارد که این محل مجوز سازمان حفاظت از محیط زیست را دارد.

احمدی نبود بودجه لازم را یکی از مسائل مهم در بخش حمل اصولی پسماندها دانست و ادامه داد: برای تهیه وسیله حمل مناسب و اصولی پسماندها به میزان پنج تن، 400 میلیون تومان بودجه لازم است و حمل پسماندها با خودروهای معمولی خروج شیرابه ها را به دنبال دارد که باعث مشکلاتی دیگر می شود.

وی آموزش را از راهکارهای مناسب حفاظت از محیط زیست عنوان کرد و افزود: با آموزش های لازم به اهالی شهر هرمزدرباره اینکه میزان مصرف خود را پایین بیاورند می توان از تولید پسماند جلوگیری کرد.

سوزاندن پسماندها عامل آلودگی محیط زیست

این مقام مسئول سوزاندن پسماندها را کاملا مردود می داند و می گوید: سوزاندن پسماندها که گاهی انجام می شود، خود عامل آلودگی محیط زیست است که ضربه بیشتری به محیط زیست می زند.

وی بیان می کند: در بسیاری از روزها با جمع شدن و تلنبار پسماندها مواجه هستیم و شهرداری  البته به دلیل کمبود بودجه به وظایف خود عمل نمی  تواند بکنند و همین امر سبب شده که آسیب های کاملا جدی به محیط زیست وارد شود.

با این تفاسیر پرواضح است که جزیره هرمز با تولید روزانه بیش از 10 تن زباله باید به صورت عاجل و ضربتی نسبت به ساماندهی زباله های آن چاره اندیشی کرد. به هر حال زیباییهای طبیعت بکر جزیره هرمز در معرض انواع آلاینده های زیست محیطی قرار گرفته که اگر این روند ادامه یابد طبیعت این جزیره گردشگری که یک سرمایه ملی است، آسیب جدی خواهد دید.

محمد آزموده شهردار هرمز با اشاره به زياد بودن نخاله هاي ساختماني در معابر و كوچه هاي شهر هرمز گفت: با صاحبان منازلي كه نخاله هاي خود بدون مجوز در معابر انباشته كند بر خورد قانوني مي شود.

شهردار هرمز با تاييد اين مطلب كه با تجمع نخاله در سطح شهر از لحاظ بهداشتي چيز زيباي نيست، گفت: شهرداري براي كمك به اينكه نخاله هاي ساختماني جمع آوري بشود اقداماتي از سوي اين شهرداري شده است ولي در صورت مشاهده دوباره  با صاحبان منازلي مه نخاله هاي خود عمدا يا سهوا در كوچه و معابر انباشته كند قانوني برخود مي شود.

آزموده اظهارداشت: با توجه با اينكه اكنون فصل ورود گردشگر به اين جزيره است شهرداري در خصوص جمع آوري زباله هاي خانگي و بهداشتي اقدامي شده و تمام نيرو هاي خدمات شهري  براي اين امر بسيج شده اند.

وي نيز از شهر وندان خواست كه زباله هاي خود را در كيسه هاي دربسته و اگر زباله هاي خود را تفكيك شده درب منزل قرار دهند بهتر در جمع آوري آن صورت مي پذيرد.

وی نيز در خصوص جمع آوري احشام در سطح شهر بيان داشت در مرحله اول با صاحبان احشام كه گاو يا گوسفند دارند جريمه نقدي صورت مي گيرد و براي بار دوم به مراجع ذي صلاح تحول داده مي شوند تا بر خورد قانوني انجام شود.

--------------------------------------------

گزارش از احمد رنجبری

کد خبر 2310983

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha