به گزارش خبرنگار مهر، دومین نشست از سلسله نشستهای بررسی و آسیبشناسی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با عنوان «آسیبشناسی، ارزیابی و الگوی برتر نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران» عصر روز یکشنبه 23 شهریور به همت موسسه خانه کتاب و در سرای اهل قلم برگزار شد.
در این نشست قرار بود علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی، حجتالاسلام و المسلمین حسن طارمیراد، معاون علمی بنیاد دایرهالمعارف اسلامی، کامران فانی، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و عضو هیات علمی دانشنامه تشیع و محمد اللهیاری معاون امور کتابخوانی و توسعه کتابخانههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور هم حضور داشته باشند که جلسه در غیاب آنها و با حضور حجتالاسلام و المسلمین محمدرضا زائری، مدیرعامل موسسه فرهنگی سرچشمه (بهارستان)، علیاشرف صادقی، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، داوود موسایی، مدیر انتشارات فرهنگ معاصر، سیدفرید قاسمی، رییس مرکز کتابپژوهی، فاطمه فهیمنیا، رئيس كتابخانه مركزی و مركز اسناد دانشگاه تهران، سیدمهدی جهرمی و نجفعلی میرزایی، مدیران عامل اسبق و فعلی خانه کتاب برگزار شد.
نجفعلی میرزایی مدیرعامل موسسه خانه کتاب در سخنانی در لزوم برگزاری این نشست گفت: خانه کتاب میخواهد کمک کند به اینکه آسیبهای نمایشگاه کتاب از زوایای مختلف شناخته شود و الگوی پیشنهادی برتری برای تحقق اهداف متنوع نمایشگاه ارائه شود. از هر زاویهای میتوان به الگوهای مختلفی در برگزاری نمایشگاه کتاب رسید ولی اگر نتوانیم به این پرسش که هدف از برگزاری نمایشگاه کتاب چیست؟، برسیم، مشکلات آن حل نخواهد شد.
وی تاکید کرد: تقاضای ما این است که ایدههایی که مطرح میشود، اولاً کارشناسی شده باشد و دوماً به طور مطلق از طرف سایر دوستان نفی نشود و روی آن بحث و تبادل نظر صورت گیرد. ما در صدد گرتهبرداری الگوی مدیریتی نمایشگاه کتاب تهران نیستیم و این الگو وابسته به صنعت نشر ماست.
مدیرعامل خانه کتاب با اشاره به مشکلات زیربنایی صنعت نشر در کشور، افزود: مکان مهمترین بحران نمایشگاه کتاب تهران است نه صنعت نشر رو به افول ایران. نمایشگاه البته تابعی از صنعت نشر است. اگر حمایتهای دولت در برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، صرف بهبود زیرساختهای پخش و توزیع کتاب بشود، بسیاری از مشکلات عرصه نشر مرتفع میشود. شنیدهام که حدود 10 درصد فروش هر ناشر در سال، در نمایشگاه کتاب تهران رقم میخورد و این عدد کمی نیست و به معنی این است که نفس و نبض ناشران در نمایشگاه کتاب میتپد.
میرزایی ادامه داد: اگر دولت برای حل مشکل توزیع کتاب همت کند، شاید بخشی از مشکلات نمایشگاه هم برطرف شود. هر ساله در 10 روز ما فقط به قشر و سطحی از مشکلات نشر میپردازیم. ولی آیا ناشران همگی چنین دغدغههای دارند؟ به یقین میگویم که درصد بسیار نادری از ناشران، دغدغهشان کتابهای زرد و کتابسازی و این قبیل مسائل است.
همچنین به گفته این مقام مسئول در حوزه کتاب کشور، بخش بینالملل نمایشگاه کتاب تهران جز آسیبزدن به اعتبار آن، کارکرد دیگری ندارد.
در این نشست سیدمهدی جهرمی مدیرعامل اسبق خانه کتاب هم که در زمان او نمایشگاه کتاب تغییر مکان داد و از محل دائمی به مصلی آمد، در سخنانی گفت: جابجایی مکانی نمایشگاه کتاب درست در زمانی رخ داد که من مدیر خانه کتاب بودم و آقای دکتر پرویز، معاون فرهنگی وزارت ارشاد و در واقع من به نوعی در این قضیه شریک جرم هستم! با این وجود تا به حال کسی از من نپرسیده که درد شما چه بود که این جابجایی را انجام دادید؟!
وی ادامه داد: حتی در این سالها کسی از من نپرسیده است که چرا مصلا را برای جابجایی نمایشگاه انتخاب کردید.
جهرمی نیز اساس برگزاری نمایشگاه کتاب تهران را «یک واکنش» توصیف کرد که «اندیشهای پشت آن نبود» و گفت: اگر امروز باورمان این است که نمایشگاه باید نمایشگاه باشد و نه فروشگاه، خُب برای نمایشگاه بودن آن تلاش کنیم ولی اگر باورمان این است که باید فروشگاه باشد، مسئله را طور دیگری تعریف کنیم. من خودم شخصاً بعد از این همه سال هنوز هم نمیدانم هدف مسئولان از برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، چیست؟
نظر شما