به گزارش خبرنگار مهر، فرانک اسکویی قائم مقام مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صنعت و معدن در نخستین جلسه هم اندیشی با فروشندگان کتاب آنلاین و با اشاره به خلاصه ای از فعالیت های این مرکز گفت: مرکز توسعه تجارت الکترونیک از سال 1387 کار خود را آغاز کرده است. سال 1389 قرار شد به کسب و کار اینترنتی نماد اعتماد الکترونیک داده شود چرا که اولین سطح در زمینه خرید و فروش اینترنتی عدم اعتماد مردم به این گونه کسب و کار بود. مردم شناختی نسبت به مالکان کسب و کار اینترنتی نداشتند و نماد اعتماد نشان دهنده هویت مالک و همچنین مکان فیزیکی او بود.
وی هدف از اعطای نشان اعتماد الکترونیک را بهبود فضای کسب و کار از طریق رتبه بندی و همچنین سنجش عملکرد کسب و کارهای اینترنتی دانست گرچه هنوز مرکز توسعه توسعه تجارت الکترونیک نتوانسته مالکان کسب و کارهای اینترنتی را رده بندی کند و عملکردشان را بسنجد.
اسکویی همچنین به جشنواره فروش اینترنتی کتاب که اسفند ماه سال 92 برگزار شد اشاره و بیان کرد: در بیشتر نقاط دنیا فروش اینترنتی کتاب رتبه اول را به خود اختصاص داده است فروش آنلاین هم از جایگاه مطلوبی برخوردار نیست و ما در این جلسه بر آنیم تا مشکلات فروش اینترنتی کتاب را بررسی کنیم و راه حلی برای آن بیاندیشیم. همچنین در حال مذاکره با شرکت های پستی هستیم تا اندکی از هزینه های پستی ارسال کتاب کم شود زیرا شرکت پست به طور خصوصی فعالیت می کند و به پولی که در ازای ارسال بسته های پستی دریافت می کند تکیه کرده است. ما حداقل نیازمند 50 درصد تخفیف در هزینه های ارسال کتاب به صورت پستی هستیم و باید با 23 شرکت پستی گفتگو کنیم و به این نتیجه برسیم که چند درصد می تواند به سایت های فروش آنلاین کتاب تخفیف دهند.
قائم مقام مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صنعت و معدن در ادامه بیان کرد: ما یک کمیته نظارتی بر کسب و کارهای اینترنتی داریم که نماینده وزارت ارشاد یکی از اعضای این کمیته است. ما با وزارت ارشاد تعامل برقرار می کنیم تا ببینیم چگونه می توان اولین سد را که هزینه های بالای پستی است برطرف کرد . مشکل دوم عدم اطلاع رسانی درست و فرهنگ سازی در زمینه فروش آنلاین کتاب است و سومین مسئله ای که باید مورد توجه قرار گیرد اینکه مخاطبان نماد اعتماد را نمی شناسند و کسب و کارهای معتبر را تشخیص نمی دهند. ما نمی توانیم مانع فعالیت کسانی شویم که در فضای اینترنتی به صورت غیر مجاز فعالیت می کنند اما حداقل کار ما این است که کسب و کارهای معتبر را با اعطای نماد اعتماد به مردم معرفی کنیم.
در ادامه این مراسم فروشندگان آنلاین کتاب به طرح مشکلات خود در این زمینه پرداختند. بالا بودن هزینه های پستی جدی ترین مشکل این افراد بود. به گفته آنان، افزایش تعرفه های پست موجب شده مخاطبان بسیاری از خرید اینترنتی کتاب صرف نظر کنند. چرا که گاه ارزش یک کتاب 4 هزار تومان و 10 هزار تومان هزینه ارسال آن است به طوری که هیچ تناسبی میان این دو وجود ندارد. یا کتابی که 12 هزار تومان است قیمت آن با هزینه پست به 20 هزار تومان می رسد و این مبلغ بهای مناسبی برای یک دانشجو که از طبقه متوسط جامعه است و با مشکلات اقتصادی بسیار دست و پنجه نرم می کند قیمت مناسبی نیست.
یکی دیگر از مواردی که به آن اشاره شد بسته بندی کتابها از سوی اداره پست بود. فروشندگان آنلاین کتاب بر این باور بودند که اداره پست، کتاب ها را به روش درست و اصولی بسته بندی نمی کند و در دسترس مخاطب قرار نمی دهد و از وزارت صنعت، معدن و تجارت خواستند تا با شرکت پست تعامل برقرار کند تا هم هزینه های پستی کاهش یابد هم اداره پست بسته بندی مناسب تر و روش بهتری را برای ارسال کتابها در نظر بگیرد زیرا این امکان همه مردم وجود ندارد تا به تهران بیایند و کتاب مورد نظر خود را خریداری کنند پس ناگزیر هستند آنچه را می خواهند آنلاین خریداری و از طریق پست دریافت کنند.
فرهنگ سازی یکی دیگر از مواردی بود که به آن اشاره شد. بسیاری از حاضران در جلسه بر آن بودند که خرید و فروش اینترنتی کتاب به فرهنگ سازی نیاز دارد. رسانهها و بهویژه صدا و سیما میتوانند نقش موثری در این زمینه داشته باشند و مردم را با فروش آنلاین آشنا کنند.
همچنین حاضران در جلسه به ارائه راهکارهایی در زمینه جلب اعتماد مشتریان اشاره و بیان کردند: خود سایت ها می توانند نقش مهم و موثری در جلی اعتماد مشتریان داشته باشند و برای مثال می توانند به مشتریان خود کد پیگیری بدهند تا بدانند بر سر کتابی که خریده اند چه آمده و در صورت نیاز باید کتاب خود را کجا و چگونه جستجو کنند.
یکی دیگر از مواردی که موجب فرهنگ سازی و جلب اعتماد مردم می شود دریافت نماد اعتماد از سوی وزارت صنعت و معدن است اما مهمتر از این دو فرهنگ سازی در زمینه خرید و فروش اینترنتی کتاب است. رسانه ها و بویژه صدا و سیما می توانند نقش مهمی را برعهده داشته باشند.
همچنین در این جلسه مطرح شد که وزارت صنعت، معدن و تجارت سایتی را طراحی کند و در آن سایت همه فروشندگان آنلاین که نشان اعتماد از جانب این وزارتخانه دریافت کرده اند معرفی کند و به تبلیغ کار این سایت ها بپردازد چرا که تبلیغات در سایت های پرمخاطب هزینه بر است و فروشندگان آنلاین توان پرداخت این مبالغ هنگفت برای تبلیغ کار خود را ندارند.
مسئولان فروش آنلاین کتاب که در این جلسه حضور داشتند همچنین برگزاری جشنواره فروش آنلاین را یکی دیگر از راههای فرهنگ سازی و جلب اعتماد مردم در این زمینه دانستند و از وزارت صنعت، معدن و تجارت خواستند تا جشنواره ای برگزار کند به این معنی که در یک دوره زمانی خاص از همه فروشندگان آنلاین کتاب که نشان اعتماد دریافت کرده اند بخواهد کتابهای موجود در سایت خود را با تخفیف به مخاطبان علاقه مند ارائه کنند همانگونه که سالی یک بار در نمایشگاه کتاب تهران چنین اتفاقی می افتد و همه علاقه مندان از تهران و شهرهای دیگر برای خرید کتاب به این مکان مراجعه می کنند.
نظر شما