به گزارش خبرنگار مهر، گذشت زمان نحوه عزاداری مردم خراسان شمالی را در ماه محرم آنچنان تغییری نداده است، تنها استفاده از لوازم و امکانات جدید افزایش یافته اما آنچه که مشخص است هنوز خلوص عزاداری حسینی در میان این مردم همچون گذشته موج می زند.
از حدود 20 روز مانده به ماه محرم، اعضای هیئت های عزاداری در مساجد و حسینیه ها جمع شده و برای تامین اقلام مورد نیاز مراسمات عزاداری و نیز برگزاری بهتر این مراسمات، برنامه ریزی می کنند.
بانوان نیز پا به پای مردان، برای آماده سازی مساجد و حسینیه ها همراه می شوند و ضمن نظافت این اماکن، سعی می کنند کمبودهای ظروف و دیگر لوازم مورد نیاز عزاداری را از طریق خرید و یا اهدا تامین کنند.
با نزدیک شدن محرم مساجد و حسینیه ها را سیاه پوش کرده و علم ها را می بندند، در تمام این اقدامات نیز روحانی و یا بزرگ محله، به عنوان راهنما بر فعالیت های آماده سازی نظارت می کنند.
مراسم عزاداری از شب نخست ماه محرم آغاز می شود و در مساجد و حسینیه ها نیز غالبا پس از سینه زنی و روضه خوانی، با خوراک حلیم از عزاداران پذیرایی می شود.
دسته روی عزاداران از روز هفتم آغاز می شود و دسته های سینه زنی و زنجیرزنی هیئت های مذهبی در کوچه و خیابان های شهر و روستا حرکت می کنند.
شبیه خوانی نیز در برخی از این هیئت های مذهبی برگزار می شود، اولیاء خوان ها با لباس سبز و اشقیاء خوان ها با لباس های قرمز خود، اتفاقات حادثه کربلا را به صورت نمادین برگزار می کنند.
در شامگاه روز عاشورا مراسم شام غریبان با حزن و اندوه خاصی برگزار می شود، جوانان و نوجوانان عزادار، شمع هایی در دست گرفته و در هیئت اسرا به محله های مختلف می روند و در هر منطقه توقف کرده و به عزاداری و ذکر مصائب کاروان اسرا و حضرت زینت(س) می پردازند.
در روز سوم شهادت و اربعین حسینی نیز بار دیگر هیئت های عزاداری دسته روی می کنند و پس از مراسم عزاداری نیز در محل مسجد و یا حسینیه مجلس ختم برگزار می شود.
برای روز شهادت امام رضا(ع) که با چهل هشتمین روز از شهادت امام حسین(ع) مصادف است، تعدادی از اعضای هر هیئت مذهبی به مشهد و بارگاه امام رضا(ع) رهسپار می شوند و مراسمات عزاداری را با دیگر هیئات حاضر در مشهد برگزار می کنند.
نظر شما