به گزارش خبرنگار مهر، بیش از 10 هزار هنرمند صنایع دستی در گلستان فعالیت دارند و مهد صنایع دستی اقوام ایران زمین فاقد بازارچه دائمی صنایع دستی است.
هم اکنون بازارچه های صنایع دستی به صورت موقت و یا فصلی در برخی مناطق استان گلستان دایر می شود که نیاز هنرمندان این رشته را تامین نمی کند.
سوزن دوزي هاي زيارت، تركمن، بلوچ و قزاق، ابريشم بافي در شهرستان هاي راميان ، آزادشهر ، مينودشت و گاليكش، صنايع دستي تركمن شامل گليم، گبه و زيور آلات تركمن ،صنايع دستي كه با كشاورزي ارتباط مستقيم دارد از جمله هنرهای سنتی و دستی استان در گلستان رواج دارد.
همچنین 25 رشته صنایع دستی گلستان مهر اصلت یونسکو دریافت کرده اند و با توجه به غنای محصولات، برنامه ریزی برای برپایی بازارچه دائمی امری ضروری است.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی میراث فرهنگی گلستان در این زمینه به خبرنگار مهر با اشاره به اینکه، بازارچه هاي صنايع دستي دايمي در استان نداريم، گفت: اما در سال جديد براي بازارچه هاي صنايع دستي برنامه هايي وجود دارد.
بازارچه صنایع دستی در پنج شهرستان ایجاد می شود
محمد کیخا افزود: يكي از اين برنامه ها ايجاد بازارچه صنايع دستي در پنج شهرستان در مبادي ورودي يا خروجي، كمربندي، مناطق گردشگري است كه قابليت تبديل به نمايشگاه دايمي، مركز آموزش و قسمت اداري را داشته باشد، است.
وی اظهار داشت: همچنین يك مركز در گزگان با عنوان بازارچه صنايع دستي در حال خريداري است و در ساحل بندرگز نيز مجوز بازارجه صنايع دستي داده شده است.
وی عنوان کرد: در برخي شهرستان ها مانند گرگان، و علي آباد و گنبد بخش خصوصي تقاضاي فروشگاه صنايع دستي داشته و مجوز هاي آن صادر و فعاليت آن ها آغاز شده است اما براي رسيدن به جايگاه واقعي عرضه توليدات صنايع دستي استان فاصله زيادي داريم.
کیخا تصريح كرد: تقويم اجرايي نمايشگاه ها براي هر استان مشخص و در برخي استان ها نمايشگاه هايي برگزار شده است، درخرداد ماه در تهران نمايشگاه كشوري داشتيم و در هفته آينده نيز در خراسان رضوي شركت خواهيم كرد.
بازارچه قیصریه در حد وعده ماند
كيخا با اشاره به بازارچه صنايع دستي قيصريه گفت: در زمان مدير كل قبلي با همكاري اداره كل تعاون و اتحاديه شركت هاي صنايع دستي استان به صورت لفظي قول همكاري براي ايجاد بازارچه صنايع دستي قيصريه را دادند اما طرف مقابل به تعهدات عمل نكرد.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی میراث فرهنگی گلستان افزود:، براي به ثمر رساندن اين طرح بخشي از گاراژ مهرآيين كه تاريخي و ثبت شده است خريداري شده و مابقي نيز خريداري مي شود، هزينه اين كار دو ميليارد تومان است كه پس از مرمت در اختيار هنرمندان قرار مي گيرد.
وي به آموزش هاي ارائه شده در معاونت صنايع دستي اشاره كرد و گفت: هنرجويان دو بخش هستند، يك بخش به صورت رايگان در مراكز آموزشي صنايع دستي مركز و شهرستان ها در هر فصل شركت مي كنند و يك بخش در دوره هاي آموزشي بخش خصوصي شركت مي كنند.
كيخا ادامه داد: در هر فصل در معانت صنايع دستي يك دوره از كلاس ها در هر رشته برگزار مي شود، در تابستان امسال ظرفيت پذيرش هنرجويان تا 100 درصد افزايش يافته است و 220 هنرجو در رشته هاي نگارگري، گليم، معرق، سفال، سوزن دوزي، بافتني و سنگ هاي قيمتي و نيمه قيمتي آموزش مي بينند.
تخصیص 700 میلیون تومان اعتبار برای صادرات صنایع دستی
معاون صنايع دستي استان با اشاره به تسهيلات پرداختي اضافه كرد: در تابستان 80 ميليون تومان آماده عرضه به هنرجويان است كه بازپرداخت اين تسهيلات پنج ساله است و به هنرمنداني كه كار صادرات انجام مي دهند نيز بودجه اي معادل 700 ميليون تومان تخصيص يافته است و آماده پرداخت است.
وي تصريح كرد: معاونت صنايع دستي در هر شهرستان يك آموزشگاه خصوصي فني و حرفه اي را به سازمان فني و حرفه اي معرفي كند تا با شاخصه هاي صنايع دستي و شيوه نامه آموزش صنايع دستي اين آموزشگاه ها مجوز آموزش كليه رشته هاي صنايع دستي با اولويت رشته هاي كه بتوانند محصولات خود را به بازار عرضه كنند و هنرجويان بتوانند هم از بيمه خويش فرما و هم درآمد مناسب استفاده كنند را دارند.
كيخا ادامه داد: با آموزشگاه هاي مورد نظر قرار گذاشته شد كه در بخش تجهيز كارگاه هاي صنايع دستي هنرجويان خود سرمايه گذاري كنند تا نتيجه تفاهم نامه اداره كل ميراث فرهنگي و سازمان فني و حرفه اي ايجاد اشتغال پايدار و فراواني اشتغال در گستره استان صورت بپذيرد.
وي تاكيد كرد: در سال گذشته سه هزار و 200 نفر آموزش ديدند و بيمه شدند و اميدواريم با توجه به حضور بخش خصوصي در سال جاري اين رقم بالاتر برود.
كيخا به امتيازات اشتغال در صنايع دستي اشاره كرد و گفت: صنايع دستي موجب تحكيم بنيان خانواده كه عنصر اساسي جامعه اسلامي مي شود، موجب مي شودكه فرزندان ما در دامان مادران خود تربيت شوند و از حضور در مهركودك ها كاسته شود و هنر نسل به نسل از پدران و مادران به فرزندان انتقال پيدا كند، آرامش در بستر خانواده ها وارد و بخشي از سبد درآمدي خانوار را شامل شود.
وی افزود: اشتغال در صنایع دستی، آسيبهاي اجتماعي را به شدت كاهش مي دهد و خانمها را در منزل شاغل مي كند، گر صنايع دستي تا بحال باقي مانده هنر خانواده ها بوده است و به همين دليل بايد صنايع دستي را به خانواده ها برگردانيم.
نظر شما