۱ آذر ۱۳۹۳، ۶:۳۶

وقتی همتی نباشد/

اتمام بزرگراه همت در تابلوی وعده ها جا ماند/ راهی که ترافیک را به بیراهه کشید

اتمام بزرگراه همت در تابلوی وعده ها جا ماند/ راهی که ترافیک را به بیراهه کشید

کرج - خبرگزاری مهر: بیش از 4 سال پیش کُلنگ احداث امتداد بزرگراه همت به کرج برای حل معضل ترافیک میان این دو کلانشهر به زمین زده شد، فاز نخست این پروژ به بهره برداری رسید، ولی اتمام این طرح در تابلوی وعده های مسئولان جا ماند و این طرح که بنا بود دردی از معضلی دیرینه دوا کند پای بحث درباره ترافیک را به بیراهه کشاند.

به گزارش خبرنگار مهر، در سالهای اخیر وقتی نام کرج به میان می آید بلافاصله ترافیک سرسام آور ورودی این کلانشهر ذهن مخاطبان را آزار می دهد، جوش چرکینی که بر بدنه رنجور این شهر نقش بسته است.

آمارها حکایت از تردد روزانه بیش از 300 هزار خودرو در اتوبان تهران – کرج دارد، و در واقع تحمل ترافیک 10 کیلومتری، صبر هر شهروندی را تحت الشعاع قرار داده و باعث به وجود آمدن واکنش های عصبی می شود، شهروندانی که به واسطه کار هر روز مجبور به رفت و آمد به پایتخت هستند دردناکی این پدیده را بیش از دیگران حس می کنند، استرس دیر رسیدن در طول مسیر جانکاه است، حرکت خودروهای امدادی و اورژانس، دانشجویان و استادانی که باید خود را به موقع سر کلاس درس برسانند و کارکنان مراکز مهم تولیدی و تحقیقاتی ملی و همچنین کارخانه های بزرگ در طول مسیر نیز از تجربه این استرس بی بهره نیستند.

برای رهایی از این معضل طرح های زیادی ارائه شد، که برخی به مرحله اجرا رسید و برخی دیگر نیز فقط بر روی کاغذ مانده، طرح "امتداد بزرگراه همت به کرج" که در دولت نُهم مطرح، تایید و تصویب شد، راهی برای خلاصی از ترافیک بود. کُلنگ این پروژه نیز در همان زمان به زمین زده شد. یعنی زمانی که کرج از نظر تقسیمات کشوری جزو پایتخت بود. حال با گذشت چندین سال چرخ این پروژه به کُندی می چرخد و همچنان البرزنشینان در انتظار اتمام این طرح شب را به روز و روز را به شب می رسانند.

تابلوی پایان بزرگراه همت قرار نیست به این زودی دیده شود

و در این میان بسیاری از مسئولان امر در توضیح روند توقف و یا کُندی این پروژه گزینه " وجود معارضین" را روی میز می گذارند ولی واقعیت امر چیز دیگری است، بزرگراه همت در بیراهه عدم اعتبارات و مدیریت و پیگیری دلسوزانه مسئولان در حال چرخیدن به دور خود است و گویا تابلوی پایان بزرگراه همت حالا حالاها قرار نیست دیده شود.

ترافیک ورودی کلانشهر کرج خاطره تلخ بسیاری از شهروندان و رهگذران است، در این میان اخبار ضد و نقیضی از مسئولان که مدعی اتمام پروژه در پایان فصل و یا سال جاری هستند، بر دیگر خاطرات تلخ مردم اضافه می کند.

همیشه شنیده ایم که عمده ترین دلمشغولی مدیران در وزارت راه باز کردن گره های کور ترافیک است و برای دستیابی به این مهم مطالعات کاملی در دست اجرا است، با توجه به اینکه موضوع این گزارش بررسی وضعیت پروژه همت و همچنین بررسی وضعیت ترافیک ورودی کلانشهر کرج است، به سراغ اداره کل راه و شهرسازی استان البرز به عنوان متولی کار می رویم.

افشین پیرنون مدیریت ساخت و توسعه راههای اداره کل راه و شهرسازی استان البرز در پاسخ به پرسش مهر مبنی بر اینکه وضعیت اتصال اتوبان همت به کرج و میدان امام حسین در چه مرحله ای است؟ می گوید: با توجه به بررسی های نهایی اتصال پروژه همت به کرج و میدان امام حسین منتفی شده چرا که عرض معبر در این منطقه کم است، گنجایش ترافیک عبوری را ندارد و گره ای از ترافیک ورودی نمی گشاید، در حال حاضر وزارت راه مطالعات تکمیلی را انجام می دهد ولی نقطه اتصال به میدان امام حسین مورد تایید وزارت راه و مسئولان البرزی نیست به همین منظور ادامه مسیر با اتصال به جهان نما طبق نقشه قبلی انجام می شود ولی مسیر پس از اتصال به جهان نما تغییر می یابد.

اعلام زمان اتمام پروژه همت وابسته به رفع معارضین و تامین اعتبار است

بسیاری از شهروندان معتقدند عدم وجود خروجی در اتوبان همت باعث می شود که ترافیک بیشتر شود، پیرنون در این باره می گوید: فلسفه ایجاد یک اتوبان این است که یک مبدا و یک مقصد داشته باشد، و افزایش نقاط دسترسی یا خروجی باعث به وجود آمدن گره های ترافیکی و افزایش نقاط حادثه خیز می شود.

وی در ادامه می افزاید: طبق ضوابط و قوانین تعداد ورودی ها و خروجی ها باید محدود باشد چرا که آزادراه همت قرار است تهران را به کرج متصل کند و در میان راه نیازی به خروجی ندارد.

این مسئول در جواب سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا فلسفه آزادراه و محدود بودن خروجی ها تحت تاثر وجود عوارضی و اخذ عوارض است یا نه؟ بیان می کند: در درجه اول به علت مشخصات فنی حاکم بر آزادراه است و در درجه دوم با توجه به اینکه کارفرمای این پروژه شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور است، اجرای این پروژه را به بخش خصوصی واگذار کرده است، و وجود عوارضی دلیلی برای برگرداندن سرمایه به سرمایه گذاراست، در این صورت بخش خصوصی تشویق می شود تا در اجرای طرح های دیگر مشارکت کند.

مدیریت ساخت و توسعه راههای اداره کل راه و شهرسازی استان البرز در پاسخ به این پرسش که آیا مسئول و یا مدیری از زمان واقعی اتمام پروژه همت اطلاع دارد و یا نه؟ خاطرنشان می کند: اعلام زمان نهایی اتمام پروژه آزادراه همت توسط مدیران مربوطه وابسته به رفع معارضین و تامین اعتبارات لازم است چرا که به لحاظ سخت افزاری یعنی ماشین آلات و نیروی انسانی مشکلی وجود ندارد، نواقصی وجود دارد ولی با مطالعات بررسی و حل می شود.

این مسئول در پاسخ به این پرسش که تاکنون به چه میزان اعتبار برای این پروژه هزینه شده است؟ و به چه میزان دیگری باید اعتبار اختصاص یابد تا این طرح به سرانجام برسد؟ می افزاید: اطلاعات اعتبارات جذب شده برای این پروژه و اعتبارات لازم برای اتمام پروژه در اختیار شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور است و ما اطلاع چندانی در این زمینه نداریم.

مسئولان زمان اتمام پروژه بزرگراه همت را اعلام نمی کنند

پیرنون در ادامه اذعان می دارد: تفاهمنامه ای میان وزارت راه و شهرداری کرج منعقد شده است و در این تفاهمنامه شهرداری کرج موظف به تعریض حد فاصل پل کلاک تا پل حصارک شده است و اجرای عملیات آسفالت به عهده اداره کل راه و شهرسازی است، با پیگیری های انجام شده به زودی مفاد این تفاهمنامه اجرایی می شود و با چنین رخدادی بخشی از معضل ترافیک حل خواهد شد.

وی از کنارگذر سوم شهر تهران یاد می کند و اظهار می دارد: کنار گذر سوم شهر تهران از منطقه چرمشهر شروع می شود و تا منطقه آبیک ادامه می یابد اتصال از نقطه گرمدره به این کنار گذر بخش دیگری از معضل مربوط به ترافیک را از میان بر می دارد.  

این مسئول در پایان در پاسخ به این پرسش که احداث کمربندی شمالی و جنوبی کرج در چه وضعیتی است؟ و با توجه به اینکه فلسفه وجود کمربندی‌ها در کنار شهرها این است که خودروهایی که قصد عبور از شهر را دارند، از خیابان‌های اصلی عبور نکنند و باعث تحمیل ترافیک به شهروندان آن شهر نشوند مسئولان مربوطه چه تدبیری به کار خواهند گرفت؟ می گوید: احداث کمربندی شمالی کرج منوط به رفع معارضین ملکی توسط شهرداری کرج است به همین منظور شهرداری برای احداث کمربندی باید مشارکت داشته باشد در صورت احداث کمربند شمالی ترافیک از شمال عبور می کند و از بار ترافیکی کم می شود.

هم اکنون خودروهایی که اتوبان همت را به سمت کرج طی می‌کنند، در محدوده گرمدره تابلوهای بزرگی را می‌بینند که روی آن نوشته است "پایان بزرگراه" بلافاصله پس از این علامت، تابلوی دیگری وجود دارد که بر روی آن عبارت "ابتدای حوزه استحفاظی استان البرز" نقش بسته است. شهروندان وقتی به این قسمت از بزرگراه می‌رسند، باید با استفاده از یک رمپ مارپیچ خود را به آزادراه تهران ـ کرج برسانند و بقیه مسیر را از همین طریق طی کنند.

در سالهای ابتدای اجرای این پروژه گزارشات عملکرد پروژه توسط مسئولان امر به مردم ارائه می شد، ولی با گذشت بیش از 4 سال مردم به وضوح از پیشرفت فیزیکی این پروژه ملی اطلاعاتی در دست ندارند و در این میان برخی از مسئولان که دستی بر آتش دارند فقط و فقط اعلام می کنند با جدیت کار در حال پیگیری است ولی متاسفانه باز هم زمان دقیقی برای افتتاح و بهره‌برداری نهایی از این پروژه اعلام نمی کنند، در صورتی که در حال حاضر بخش زیادی از گره کور ترافیک این کلانشهر به وسیله احداث آزادراه همت باز می شود.

شاهراه ارتباطی پایتخت با 14 استان بالاترین ترافیک را داراست

در پایان باید گفت؛ سایه سنگین تعویض پی در پی مدیران و عمر کوتاه مدیریت ها در استان البرز بر سر همه پروژه ها افتاده است، و سوالی که ذهن بسیاری را درگیر کرده این است که چرا در این سالهای اخیر دولتمردان و نمایندگان مردم کرج در مجلس شورای اسلامی گزارش مفصلی از روند اجرای این پروژه به مردم ارائه نمی کنند و چرا برای این پروژه ملی اقدامی که محسوس باشد مشاهده نمی شود؟

بحث دیگری که باید بدان پرداخت این است که؛ در مصوبات سفر رییس جمهور وقت، بحث دو طبقه کردن اتوبان همت مطرح شده بود و در مصوبه هیئت وزیران نیز آمده است چرا نمایندگان مردم در خانه ملت این طرح را پیگیری نکردند و برای این طرح که به واقع حلال مشکل ترافیک است اعتبار جذب نکردند؟

چرا در ابتدای سال که بودجه کشور تصویب می شود تلاشی نشد که بودجه ای مناسب برای اتمام پروژه های ملی در سطح استان اختصاص یابد؟ چرا که نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی با استفاده از تریبون مجلس و هماهنگی با نهاد ریاست جمهوری و وزرا می توانند برای اجرا و به سرانجام رساندن پروژه ای مهم مانند آزادراه همت کاری از پیش ببرند.

چرا دیگر از اقبال استانداری البرز برای افتتاح و پیگیری های مستمر پروژه ها خبری نیست؟

نباید فراموش کرد که اتوبان تهران به کرج شاهراه ارتباطی پایتخت با 14 استان است و با توجه به گزارشات مسئولان مربوطه اتوبان تهران به کرج مخصوصا ورودی این کلانشهر بالاترین ترافیک در کشور را داراست، و این مشکل را دیگر استانها به استان البرز تحمیل کرده اند، ترافیک با معضل زیست محیطی پیوندی ناگسستنی دارد و دود حاصل از خودروهای عبوری به چشم کرجی ها می رود.

.....................

گزارش: ساره نوری

کد خبر 2425768