به گزارش خبرنگار مهر، شهر کرمان پس از گذران دوره ای سراسر رکود در زمینه میراث فرهنگی و صنعت گردشگری این روزها گامهای بلندی را در زمینه احیاء مجدد بافت های تاریخی برمی دارد و به سمت مرمت بسیاری از بناهای در دست فراموشی پیش می رود.
در حالیکه سالهای بسیاری از این بناهای تاریخی به حال خود رها شده و به سمت زوال و نابودی پیش می رفتند این روزها برنامه ریزی مدونی از سوی استاندار کرمان برای نجات بخشی از این بناها در دست اجرا است و فعالان میراث فرهنگی امیدوارند با پیگیری این طرحها به زودی شاهد رونق مجدد صنعت گردشگری در استان کرمان نیز باشیم.
متاسفانه در دهه های گذشته با وجود بودجه های قابل قبول در زمینه عمران و بهسازی در استان کرمان اما کمترین توجه به مهمترین زیر ساخت اقتصادی استان کرمان یعنی بحث گردشگری نشد و به همین دلیل نیز کرمان با وجود داشته های بسیار فراوانش در مقایسه با برخی استانهای دیگر با داشته های بسیار کم قدمت تر در زمینه جذب گردشگر عقب ماند.
متاسفانه در دهه های گذشته با وجود بودجه های قابل قبول در زمینه عمران و بهسازی در استان کرمان اما کمترین توجه به مهمترین زیر ساخت اقتصادی استان کرمان یعنی بحث گردشگری نشداین روند موجب نابودی بسیاری از بناهای تاریخی کرمان نیز شد که می توان به مجموعه باغ لله به ویژه حمام باغ لله اشاره کرد.
بدون شک یکی از بزرگترین مجموعه های تاریخی کرمان بازار بزرگ این شهر است این بازار نیز که متشکل از صدها بنای بزرگ ساخته شده در دوران تاریخی مختلف است یکی از گنجینه های تاریخی کرمان است که این بنا نیز هم اکنون روزگار خوشی ندارد با این وجود این بازار در زمان حکام مختلف مورد توجه قرار گرفت و یا بازسازی و یا قسمتی برآن افزوده شد این روزها نیز در دولت جدید بازسازی این مجموعه در دستور کار قرار گرفته است و استاندار کرمان از مجموعه بافت تاریخی کرمان به عنوان نفت استان کرمان یاد می کند و یکی از برنامه های محوری وی نیز مرمت این بنای بزرگ تاریخی است که بزرگترین راسته بازار تاریخی کرمان نیز محسوب می شود.
از چندی قبل با همکاری شهرداری کرمان و نظارت میراث فرهنگی و دستور ویژه استاندار کرمان کف سازی و بدنه سازی بازار کرمان آغاز شد و هم اکنون این مرمت وارد فاز جدیدی شده و بناهای شاخص این مجموعه تاریخی در لیست پروژه های در دست اقدام قرار گرفته است.
از جمله این مجموعه ها مدرسه تاریخی حیاتی از قدیمی ترین مدارس استان کرمان است این مدرسه که یادگاری از دوران قاجار است در مسیر بازار بزرگ، محدوده بازار وکیل واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ باشمارهٔ ثبت ۴۱۸۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده این مدرسه در نزدیکی قیصریه قرار گرفته است
شهرداری برای مرمت مدرسه تاریخی آستین همت بالا زد
این بنا در تملک آموزش و پرورش قرار داشته است هر چند چندی قبل در حضور کمرنگ میراث فرهنگی شهرداری کرمان برای مرمت این بنا آستین همت بالا زده بود به دلیل تملک آموزش و پرورش و عدم همکاری این مرمت متوقف شد اما با تدبیر استاندار فعلی استان کرمان سند این مدرسه تاریخی به شهرداری کرمان منتقل شد و قرار شده شهرداری در مدت زمان مقرر و با نظارت میراث فرهنگی این بنا را مرمت کند و در مقابل نیز شهرداری کرمان در غرب شهر که دارای سرانه مدرسه پایین است به آموزش و پرورش یک قطعه زمین واگذار کرد.
به این ترتیب به نظر می رسد کلید تدبیر بر روی درهای بسته مدرسه حیاتی نیز چرخیده است و این مدرسه که هم اکنون به دلیل بی توجهی های گذشته به ویرانه ای تبدیل شده است به زودی مرمت و به موزه تبدیل شود.
آماده همکاری با میراث فرهنگی برای تبدیل کرمان به شهری با محوریت گردشگری هستیم
شهردار کرمان در خصوص این پروژه در گفتگو با مهر اظهارداشت: یکی از سیاستهای شهرداری تبدیل شهر کرمان به شهری نمونه تاریخی است و در این زمینه اعتقاد داریم همه باید دست به دست هم بدهیم و کرمان را به جایگاه حقیقی خود نزدیک کنیم.
ابوالقاسم سیف الهی افزود: در همین راستا بود که شهرداری در کنار طرحهای توسعه ای شهر کرمان به سمت کمک رسانی برای مرمت بناهای شاخص تاریخی کرمان نیز ورود پیدا کرده است اما در این خصوص باید بگویم تمام اقدامات تحت نظارت کامل میراث فرهنگی انجام می شود و حتی یک خشت نیز بدون نظارت و کارشناسی میراث فرهنکی جابجا نشده و نمی شود.
وی تصریح کرد: ما در گذشته نیز برای مرمت این مدرسه ورود پیدا کردیم و سعی داشتیم این بنای شاخص کرمان را از ویرانی نجات دهیم و ۲۸۰ میلیون تومان نیز در این زمینه خرج شد و شاید همین مرمت بود که موجب شده این بنا همچنان سرپا باشد و هم اکنون نیز با تدبیر استاندار کرمان در زمینه مرمت این بنا حضور یافته ایم و به نظر می رسد برای بهسازی و مرمت این بنا و تبدیل آن به موزه به ۸۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز داشته باشیم.
وی افزود: این بنا از جمله بناهای شاخص و با معماری منحصر به فرد دوران قاجاریه است و با تغییر کاربری و تبدیل ان به موزه شاهد احیای مجدد این بنا خواهیم بود.
تمام اقدامات تحت نظارت کامل میراث فرهنگی انجام می شود و حتی یک خشت نیز بدون نظارت و کارشناسی میراث فرهنکی جابجا نشده و نمی شودوی در خصوص بافت تاریخی نیز گفت: اعتقاد داریم این مجموعه بسیار ارزشمند و برای توسعه گردشگری در کرمان ارزشمند است و باید با مرمت بناهای شاخص و تغییر کاربری آنها به سمت داشتن شهری توسعه یافته و کنار داشته های تاریخی پیش برویم.
وی افزود: طبق توافقات صورت گرفته این مدرسه باید تا سوم خرداد ماه ۹۴ مرمت و موزه در این تاریخ افتتاح شود.
رییس سازمان بهسازی و نوسازی شهرداری کرمان نیز در گفتگو با مهر با اشاره به اینکه بهسازی و مرمت بازار کرمان با همکاری میراث فرهنگی به خوبی انجام شده است و طرح بدنه سازی برخی از میدانهای تاریخی کرمان از جمله میدان مشتاق نیز در دستور کار قرار دارد افزود: مدرسه حیاتی هفت سال قبل با همکاری شهرداری کرمان مرمت شده است که در آن زمان بیشتر کار استحکام سازی بنا با توجه به ضرورتهای شرایط آن زمان بنا در دستور کار قرار گرفت و در حقیقت با همان اقدامات از ویرانه شدن بنا جلوگیری شد.
محمدرضا عسکری افزود: این مدرسه مساحتی حدود هزار و ۱۳۰ متر مربع و زیر بنای هزار و ۵۰۰ متر مربع دارد و جزو نخستین ساختمانهای دوطبقه در کرمان محسوب می شود.
وی تصریح کرد: این بنا سه فضای باز عمومی و بزرگ دارد و شرایط بسیار مناسب محیطی دارد ضمن اینکه نوع معماری بنا بسیار منحصر به فرد و با ارزش است.
وی گفت: عملا با اقدامات سالهای گذشته ما در خصوص استحکام سازی و بدنه با مشکل مواجه نیستیم و باید کارهای زیبا سازی و مرمت های داخلی ساختمان انجام شود.
از بخش خصوصی برای سرمایه گذرای در بافت تاریخی دعوت می کنیم
مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان نیز در گفتگو با مهر اظهارداشت: باید با همکاری یکدیگر به سمت بهبود بناهای تاریخی شهر کرمان حرکت کنیم.
علی مهاجری افزود: در کرمان شاهد وجود تعداد زیادی ساختمان ثبت ملی هستیم که باید با توجه به مالکیت خصوصی بسیاری از آنها همت عمومی را برای بهبود وضعیت بافت تاریخی به کار گیریم.
وی از بخش خصوصی برای بهسازی و احیاء مجدد بافت تاریخی کرمان دعوت کرد و گفت: ما به دنبال تغییر کاربری بناهای تاریخی هستیم و در شرایط و ضوابط قانونی این کار را انجام می دهیم.
گزارش: اسما محمودی
نظر شما