۶ تیر ۱۳۹۴، ۱۱:۰۱

مهر گزارش می دهد؛

گردشگران خراسانی در حسرت «بلغور»/گردنه ای سد راه اقتصاد روستا

گردشگران خراسانی در حسرت «بلغور»/گردنه ای سد راه اقتصاد روستا

مشهد - روستای «بلغور» یکی از روستاهای بکر دهستان کارده از توابع شهرستان مشهد است اما وجود گردنه ای صعب العبور به نام «الحذر» مانع جذب گردشگران به این منطقه شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، همراه با اعضای شورای شهر شهرستان مشهد و نماینده مردم این شهر در مجلس شورای اسلامی برای بازدید یکی از روستاهای منطقه دهستان «کارده» راهی می شویم.

کوه های سر به فلک کشیده در حالیکه سایه ابرها کوه ها را پوشانده، از یک سو عظمت کوه ها و از سوی دیگر دره های عمیق و راه های پر پیچ و خم گردنه الحذر که به گفته اهالی آن منطقه به معنای «فرار کردن است» علاوه بر ایجاد غرور، ترس را در دل انسان به وجود می آورد.

جاده هایی که به دلیل بارش شدید باران و جاری شدن سیل راه ما را سخت و غیر قابل تردد کرده بود طبیعی است که خود مانعی برای حضور گردشگران می شود.

راننده مینی بوسی که سال ها مسیر روستا تا مشهد را هر روز طی می کند در حین گذر از گردنه الحذر می گفت: الان که تابستان است و این گردنه ها مشکلی ندارد اما اگر در زمستان به اینجا بیایید و مینی بوس هم لبریز از مسافر و بار مسافران باشد امکان تردد به همبن راحتی وجود ندارد.

وی می گوید: عبور از این گردنه ها به قدری سخت می شود که مردم مجبور می شوند در هوای بسیار سرد، پیاده گردنه ها را بالا رفته تا خودرو قدری سبک شود و بتوانیم از این مسیر عبور کنیم.

مناظر طبیعی و سرسبز بهار در این منطقه به قدری خیره کننده است که انگار فراموش کرده بودیم برای چه به اینجا آمده ایم.

روستای بلغور از توابع بخش مرکزی شهرستان مشهد در استان خراسان رضوی است که در دهستان کارده قرار دارد و جمعیتی در حدود ۲۶۰ خانوار دارد.

در حسینیه این روستا مستقر می شویم و اهالی روستا یکی پس از دیگری به جمع ما اضافه می شوند.

نکته ای که به نظر خبرنگاران بیش از همه قابل توجه است حضور تعداد انگشت شمار جوانان در این جلسه است.

روستای بلغور

از جمعیت ۴۰ نفری که در این جلسه حضور پیدا می کنند پنج جوان هم در میان آنها دیده نمی شود.

همه حضار را افراد میانسالی تشکیل می دهد  که از چشمانشان می شد دردهایشان را حس کرد گویی تمام مشکلاتشان را در دست های خالی شان در مقابلمان می گذاشتند.

منطقه ییلاقی بلغور نیازمند توجه مسئولان

محمد سالمی که به نمایندگی از اهالی روستا لیستی از مشکلات را آماده کرده است شروع به صحبت می کند: در روستای ما الحمدلله کار زیاد شده است اما هنوز هم مشکلات بسیاری داریم و مهم ترین مشکل ما بحث جاده خاکی منتهی به روستاست.

نماینده مردم این روستا ادامه داد: این منطقه به دلیل ییلاقی بودن تابستان ها منطقه رفت و آمد بسیاری از مردم و به نوعی گردشگران است اما وجود ۱۳ گردنه خاکی و پرپیچ و خم و خطرناک الحذر مشکلات بسیاری را برای این منطقه به وجود آورده است.

سالمی افزود: در فصل زمستان و در مواقع بارش برف این گردنه به گونه ای بسته می شود که مینی بوس روستا با وجود مسافران بسیار امکان بالا رفتن از این گردنه را ندارد و مردم مجبور می شوند مسیر پر برف گردنه را پیاده طی کنند و نیازمند کمک برای بهبود راه این روستا هستیم.

وی ادامه داد: ما در زمانی که بیمار اورژانسی داشته باشیم امکانات کافی برای رساندن بیمار به بیمارستان نداریم و آمبولانس هم امکان رسیدن به منطقه ما را ندارد، با این حال تصور کنید که در سرما و برف زمستان بیماری داشته باشیم که به همین دلیل نیز برخی از مردم جانشان را از دست داده اند.

کاهش تعداد جوانان در روستا به دلیل مهاجرت

وی در ادامه قرائت مطالبات اهالی می گوید: جوانان به دلیل محرومیت های بسیار این روستا اغلب مهاجرت کرده اند و در حاشیه شهرهای بزرگ ساکن شده اند و اکنون نیز تعداد افراد زیر ۴۰ سال در روستا بسیار کاهش یافته است. حدود ۱۰ تا ۱۵ سال قبل تعداد دانش آموزان روستا ۴۰۰ نفر بود، اما اکنون تعداد دانش آموزان به ۷۰ نفر رسیده است و این نشان از حضور اندک جوانان در روستاست. همچنین بحث اشتغالزایی نیز یکی از مسائلی است که باعث مهاجرت جوانانمان شده است.

 وی گفت: سازمان محیط زیست با رها کردن گله های گرگ که به دست انسان پرورش یافته و هیچ ترسی از انسان ها ندارند، باعث نابودی دامداری شده است. بحث صنایع دستی از قبیل قالی بافی، گلیم بافی، خیاطی و تولید فرآورده های لبنی در روستای ما و در بین خانواده ها که می تواند منبع درآمدی پرسود برایشان باشد متاسفانه جایگاه خود را از دست داده چرا که بُعد مسافت تا مشهد و عدم حمایت های لازم برای فروش این محصولات، باعث کم رنگ شدن خوداشتغالی در این روستا شده است.

حمایت محیط زیست منجر به ایجاد خسارت شده است

انگار لیست مشکلات مردم این روستا تمامی ندارد و لذا محمد سالمی نفسی گرفته و ادامه می دهد: یکی دیگر از مشکلات این روستا وجود حیوانات وحشی است که آسیب بسیاری به محصولات زراعی و دامداری ما می زند. در این منطقه گله های ۸۰ تایی خوک وجود دارد که علاوه بر از بین بردن محصولات درختان، با شخم زدن زمین ها باعث از بین رفتن پیازچه برخی گیاهان نیز می شوند.

وی گفت: همچنین سازمان محیط زیست با رها کردن گله های گرگ که به دست انسان پرورش یافته و هیچ ترسی از انسان ها ندارند، باعث نابودی صنعت دامداری روستا شده است.

نماینده مردم روستا ادامه داد: این منطقه به مقدار کافی گرگ دارد و رها کردن گرگ های پرورش یافته مشکلات ما را دو چندان کرده است و اگر یکی از این حیوانات وحشی را از بین ببریم باید جریمه های هنگفتی را بابت آن به محیط زیست بپردازیم، حال آنکه از بین رفتن حیوانات ما پرداخت خسارتی ندارد.

گرمایش خانواده ها از هیزم تامین می شود

رحمان فضیلت از دیگر ساکنان روستا نیز که دل پر دردی از سرمای زمستان دارد می گوید: جاده مشهد تنها به یک روکش آسفالت نیاز دارد همچنین اداره راه و ترابری برای آبراه های ما فکری نکرده است و در بارندگی های شدید سیل خسارات زیادی را به زمین های زراعی و جاده های ما به بار می آورد.

این ساکن روستای بلغور افزود: برق این روستا نیز به قدری ضعیف است که باعث سوختن و از بین رفتن وسایل برقی منازل می شود و هزینه هایی را برای مردم به بار می آورد. وضعیت آب شرب و گاز نیز از دیگر مشکلات این روستاست که در زمستان به خاطر سرمای بسیار زیاد این منطقه ناچاریم با قطع درختان و استفاده از هیزم آن ها مشکل سرما را حل کنیم و از طرف دیگر با اخطارهایی برای حفظ محیط زیست و عدم قطع درختان مواجه هستیم.

وی گفت: در این روستا بیش از ۱۵ فرد معلول تحت پوشش بهزیستی وجود دارد که متاسفانه حمایتی برای آن ها از سوی بهزیستی صورت نمی گیرد.

احداث پل راه حل مسیر صعب العبور روستاییان بلغور

نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی نیز که برای همراهی روستائیان و شنیدن مشکلات آنها با ما همراه شده است در این جمع می گوید: یکی از مهم ترین مشکلات مردم این روستا بحث جاده است که از روستای «مارش» تا این روستا، یعنی روستای بلغور حدود ۱۱ کیلومتر بوده که تاکنون ۶ کیلومتر آن آسفالت شده و ۳ کیلومتر آن که سخت ترین مسیر عبوری است باید انحراف مسیر داشته باشد.

حجت الاسلام محمدحسین حسین زاده بحرینی افزود: در این خصوص خوشبختانه صحبت هایی با مسئولان راه و شهرسازی صورت گرفته است که با احداث پل هایی، رفت و آمد را در این مسیر سهل و ممکن سازند و حل این مشکل جزو برنامه های اولویت دار خواهد بود و باید پیش تر از این ها در دستور کار قرار می گرفت.

وی ادامه داد: در مورد آب شرب هم باید گفت که بسیاری از روستاهای مشهد تاکنون مراحلی از آبرسانی را طی کرده اند و در خصوص این روستا نیز تا اوایل تابستان آب شرب را به صورت کامل با برنامه هایی که اندیشیده شده است، تحویل اهالی روستا خواهیم داد. همچنین در خصوص مشکلات محیط زیست نیز با همکاران محیط زیست جلساتی خواهیم داشت و این مورد را بررسی خواهیم کرد.

حجت الاسلام حسین زاده بحرینی بیان کرد: بحث صنایع دستی روستا نیز که باعث ماندگاری جوانان روستا و اشتغال بانوان می شود بسیار ارزشمند بوده، که در این خصوص باید استعدادها و توانمندی های مردم روستا شناسایی و در جهت تقویت آن ها تلاش کنیم.

وی ادامه داد: همچنین افرادی که عضو بسیج بوده و کارت فعال بسیج داشته باشند نیز می توانند از طریق سپاه پاسداران نسبت به دریافت وام خوداشتغالی اقدام کنند و در خصوص بحث فروش محصولات نیز پیش بینی بازارچه ای برای محصولات روستاییان را در مشهد در دستور کار داریم.

گزارش: مریم ذوالفقاری منظری

کد خبر 2787973

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • منتظری ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۷
      0 1
      جان فدایانی که از یک دره صعب العبور دارای حیوانات وحشی گذشته اند و رفتند تو روستا مواظب خود بیشتر باشند!!! خانواده بچه هاشان راضی به نان درآوردن به این سختی نیستند جانشان مهمتر است...