خبرگزاری مهر-گروه استانها: یکی از نیازهای اساسی هر انسان محل زندگی اوست حال چهبسا که محل زندگی او در یک بازه زمانی خاصی از دوران زندگیاش به محل علم و تحصیل تبدیل شود و باید این محل زندگی دارای شرایط مطلوب برای یک زندگی حداقلی باشد ولی آنچه که بر وضعیت خوابگاهها حاکم است نشان می دهد چیزی در تضاد با این امر است.
بدون شک زندگی کردن در مکانی که مدام با درس و دفتر و کتاب و جزوات سر و کار دارد، باید محیطی باشد که دانشجو بتواند سوای از بحثهای اقتصادی در محیطی آرام و با داشتن امکانات کافی و لازم به تحصیل خود بپردازد.
همچنین زندگی کردن در فضایی که با علم و تحصیل در ارتباط است، باید محیطی توأم با آرامش و امکانات کافی و لازم باشد تا افرادی که آینده دستان آنها را میشناسد بتوانند بهراحتی و بهدور از هرگونه دغدغه از جمله دغدغه اقتصادی و مالی به تحصیل خود بپردازند.
برای آگاهی پیدا کردن از وضعیت این خوابگاهها، سری به خوابگاههای دولتی و خودگران و غیردولتی زدیم.
در بدو ورودت و در اولین قدمهایت فضایی از جنس صمیمیت را احساس میکنی، اما در کنار این صمیمیت مشکلاتی وجود دارد که صدای ساکنان را بلند کرده است به طوری که وقتی پای صحبتها و درد دلهایشان مینشینی از کم و کاستیهایی زبان میگشایند و گلایه دارند که آنها را با مشکل مواجه کرده است.
آنها از نبود امکانات کافی و لازم میگویند که البته این مشکل برای دانشجویان موسسات آموزش عالی دو برابر شده است که علاوهبر نبود امکانات باید متحمل هزینههای سنگینی تحت عنوان پرداخت اجاره باشند که این هزینه گوشهای از هزینههای دوران دانشجوییشان است.
به اتاقهایی سر زدیم که برخی از آنها تعداد هشت نفر از اهالی را در خود جای داده و این در صورتی است که فقط گنجایش و ظرفیت چهار نفر را داردبه اتاقهایی سر زدیم که برخی از آنها تعداد هشت نفر را در خود جای داده و این در صورتی است که فقط گنجایش و ظرفیت چهار نفر را دارد که این موضوع خود با کاهش امکانات ارتباط مستقیمی دارد و ازدحام جمعیت نیز خود را بیشتر نشان میدهد.
فضاهایی که امروزه از دختران و پسران دانشجو در زیر سقف خود نگهداری میکند، به دو دسته تقسیم شدهاند اعم از دولتی و خودگردان (غیردولتی) که افراد سکنی گزیده در خوابگاههای دولتی فقط دغدغه امکانات را دارند اما طرف دیگر دانشجویانی هستند که در خوابگاههای خودگردان مستقرند و هزینههای سنگین را به دوش میکشند.
برخی دانشجویان به قدری درگیر هزینهها شدهاند، که امکانات از دید آنها به دور است و فقط و فقط به فکر هزینه هستن که آسیب جدی را به روح و روانشان وارد میکند.
هزینههای مالی نباید ذهن دانشجویان را به خود درگیر کند تا آنها را از کاروان اهدافشان جا بگذارد و نتوانند مسیر مشخص شده را با خیالی آسوده طی کنند یا اینکه آنها را روانه خانههای دانشجویی کند که درپی آن خطراتی بهدلیل عدم آگاهی و نبود فرهنگ کافی، آنها را تهدید میکند که این موضوع برای قشر دانشجوی دختر دوچندان میشود.
دانشجویان برای یک ترم حضور خود در خوابگاههای خودگردان، بسته به تعداد ظرفیت هر اتاق متحمل پرداخت هزینههایی میشوند که از اتاقهای دو نفره گرفته تا هشت نفره اگر میانگین آنها را حساب کنیم برای اتاق چهار نفره ۴۹۰ هزار تومان هزینه میکنند.
البته این هزینهها فقط به پرداخت اجاره یک ترم دانشجویی ختم نمیشود که مازاد بر آن باید هزینههای آب و برق و گاز و تعمیرات را نیز خود دانشجویان پرداخت کنند.
به قسمتی دیگر از خوابگاه سر میزنیم. جایی که کتب و جزوات زیادی را در خود جای داده است و افراد زیادی را به خصوص در فصل امتحانات به سمت خود میکشاند، سالن مطالعهای که نورگیری خوبی ندارد و حس خوابآلودگی را به استرس آنها میافزاید.
دو مجتمع خوابگاهی در دانشگاه زنجان برای دانشجویان وجود دارد
سرعت اینترنت دیگر جایی برای حرف زدن بین کاربران را ندارد. وضعیت نظافت حمام و سرویس بهداشتی نیز تعریف چندانی ندارد و در کنار آنها هزینه یک پرس غذای دانشجویی آنهم با کیفیت پایین به دو هزار تومان میرسد که دانشجوترجیح میدهد مواد غذایی را گرفته و خودش غذاهای مورد علاقهاش را درست کند.
حال با تمام این مشکلات به سراغ مسئولانی رفتهایم که پاسخگوی سوالات دانشجویان باشند.
مدیرکل امور دانشجویی دانشگاه زنجان درخصوص تعداد خوابگاههای دانشگاه به خبرنگار مهر، گفت: دو مجتمع خوابگاهی در دانشگاه زنجان برای دانشجویان وجود دارد که مجتمع خوابگاهی برادران و مجتمع خوابگاهی دختران دارای پنج بلوک ساختمانی است که این دو مجتمع ملکی دانشگاه است و علاوهبر این دو مجتمع، دو خوابگاه خودگردان یکی ویژه دختران و دیگری برای پسران است که هزینه یک ترم حضور دانشجو در خوابگاههای خودگردان۵۵۰ هزار تومان است.
غلامرضا مجردی وضعیت بهداشت و نظافت خوابگاهها را اینگونه بیان کرد: نیروهای تنظیف بهصورت ثابت به بهداشت و نظافت خوابگاهها رسیدگی میکنند و زیرنظر دانشگاه هستند.
مجردی به وضعیت اینترنت و سایتها اشاره کرد و گفت: هر یک از خوابگاههای دختران و پسران دارای سایت و وایرلس هستند و سرعت و پهنای باند دانشگاه زنجان از سطح استان بالاتر است، همچنین دارای سالن مطالعه و نمازخانه هستند.
تعداد دانشجویان مستقر در خوابگاههای دولتی هزار و ۱۷۲ دانشجو است
از رئیس موسسه آموزش عالی روزبه زنجان نیز درخصوص هزینهها سوال کردیم که وی افزود: خوابگاههای دانشجویی غیردولتی بسته به تعداد ظرفیت هر اتاق هزینههای متغیری دارد که اتاق چهار نفره ۴۹۰هزار تومان، اتاق ۶ نفره ۴۶۰هزار تومان و اتاق هشت نفره ۴۴۰هزار تومان است.
مسعود کریملو ادامه داد: هزینههای آب و برق و گاز و تعمیرات نیز برعهده دانشجویان است.
معاون امور فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی زنجان در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درخصوص وضعیت خوابگاهها، گفت: دانشگاه علوم پزشکی ۱۰خوابگاه دولتی و ۶ خوابگاه خودگردان و از تعداد خوابگاههای دولتی ۶ خوابگاه برای پسران و چهار خوابگاه برای دختران و سه خوابگاه خودگردان برای پسران و سه خوابگاه خودگردان برای دختران است.
مهران محسنی در ادامه افزود: تعداد دانشجویان مستقر در خوابگاههای دولتی هزار و ۱۷۲ دانشجو است که از این تعداد دانشجو، ۷۰۸ نفر دختر و ۴۶۴ نفر پسر در خوابگاهها زندگی میکنند. به دانشجویان ترم اولی و دومی بهدلیل تکمیل ظرفیت خوابگاه داده نمیشود تا دانشجویان قبلی فارغالتحصیل شوند و گنجایش برای این دانشجویان باز شود.
محسنی خاطرنشان کرد: خوابگاهها به سیستم wifi متصل بوده و پهنای باند عالی دارند، همچنین دارای سالنهای مطالعه و نمازخانه هستد. در سالجاری اقدام به نونوار کردن خوابگاهها کردهایم که میزان اعتبارات لازم برای رنگ و نقاشی و تعمیرات بالغبر ۲۵۰ میلیون تومان است.
کار خیر کردن فقط مسجد ساختن و بیمارستان درست کردن نیست
وی درخصوص خوابگاههای خودگردان، بیان کرد: هزینه این خوابگاهها بین۸۰ تا۱۲۰هزار تومان در ماه است که برخی از خوابگاههای خودگردان امکانات بهتری نسبت به خوابگاههای دولتی داشته و تعامل خوبی با دانشگاه دارند. دانشجو در انتخاب خوابگاه صاحب اختیار است که همین موضوع یک رقابت مثبت و سالمی را به همراه درد، البته در کنار این موضوعات تمام سرویسدهیها به خوابگاهها اعم از دولتی و خودگردان یکسان است و تفاوتی ندارد و تلاش بر این است تا سطح کیفیت و امکانات را افزایش دهیم، بهطوری که درخور دانشجویان عزیز باشد.
از معاون امور فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی در رابطه با ورود خیرین سوال کردیم که در پاسخ اینگونه عنوان کرد: کار خیر کردن فقط مسجد ساختن و بیمارستان درست کردن نیست، خیرین باید به این زمینه نیز ورود پیدا کنند؛ چراکه مدیران فردا همین دانشجویانی هستند که باید به مقام و منزلتشان ارج نهاد و یک زندگی راحت را در دوران دانشگاه برایشان فراهم کرد.
دو سوم دانشجویان علوم پزشکی استان زنجان غیربومی هستند/لزوم ورود خیرین به خوابگاه سازی
محسنی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه دانشگاه علوم پزشکی تیپ یک در بین دانشگاههای علوم پزشکی کشور است و دوسوم از دانشجویان غیربومی هستند، باید تجهیزات خوابگاهی مناسبی داشته باشد و مجمع خیرین سلامت این موضوع را سازماندهی کند.
وی افزود: خیرین نظارهگر شرایط باشند و تسهیلاتی را برای زندگی بهتر این دانشجویان در نظر بگیرند چراکه این امر در رشد و توسعه استان بیتاثیر نخواهد بود. شعار معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت درمان این است که خوابگاههای دانشجویی باید به هتل سه ستاره تبدیل بشوند.
خیرین بدانند فراهم کردن یک زندگی راحت و به دور از هرگونه دغدغه و برطرف کردن مشکلات مالی برای قشری که در آینده کشور سهیم و تاثیرگذار هستندمحسنی اظهار کرد: خیرین بدانند فراهم کردن یک زندگی راحت و به دور از هرگونه دغدغه و برطرف کردن مشکلات مالی برای قشری که در آینده کشور سهیم و تاثیرگذار هستند، ارج و قرب بالاتری دارد و منافع آن کمتر از ساخت یک بیمارستان و یا مسجد نیست.
معاون دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی استان زنجان نیز در خصوص خوابگاهها گفت: دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان دارای دو خوابگاه یکی برای پسران و دیگری برای دختران است که هر دوی آنها برای تابستان مورد مرمت و بازسازی قرار گرفتهاند و هزینه هر دانشجو بابت اقامت در اتاق چهار نفره ماهی ۸۰ هزار تومان است که از ۴.۵ ماه ترم معمول ۳۶۰هزار تومان میشود که طبیعتا این خوابگاهها در مقایسه با خوابگاههای دولتی کم و کاستیهایی دارد که سعی و اهتمام جدی بر آن است که امکانات رفاهی برای دانشجویان فراهم شود.
بازید مستمر از خوابگاههای دانشجویی دانشگاه آزاد
محمد دالمنپور از افزایش کیفیت سلف دانشگاه خبر داد و گفت: از سال گذشته تا به حال به همت رئیس دانشگاه، سلف و تغذیه دانشجویی نسبت به سالهای قبل بهصورت چشمگیری رشد صعودی داشته و از مواد غذایی با کیفیت بالا استفاده میشود که هزینه هر پرس غذا ۵۰۰ تومان است.
دالمنپور در ادامه افزود: نظارت بر خوابگاهها بهصورت بازدیدی است که هر سه ماه یکبار انجام میشود و تلاش بر این است که خدمات رفاهی را برای دانشجویان در قالب افزایش امکانات درآمد غیرشهریهای یا صرفهجویی هزینه در بخشهای دیگر، افزایش دهیم، بهطوری که هزینهها بر دوش دانشجو نیفتد و مبلغ کمی از آنرا پرداخت کند.
به هر روی امید می رود که مسئولان با تلاشهایشان به گفتهها و وعدههای خود عمل کنند و زندگی راحت همراه با رفاه و امکانات برای دانشجویان فراهم کنند.
خبرنگار: فهیمه شعبانی
نظر شما