۹ مهر ۱۳۹۴، ۱۷:۳۸

مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت‌احوال کشور عنوان کرد:

تغییر سبک و اولویت‌های زندگی عامل کاهش فرزند آوری

 تغییر سبک و اولویت‌های زندگی عامل کاهش فرزند آوری

همدان- مدیرکل دفتر جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت و احوال کل کشور تغییر سبک و اولویت‌های زندگی را از مهم‌ترین عوامل کاهش فرزند آوری عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، علی‌اکبر محزون بعدازظهر پنجشنبه در همایش جمعیت و چالش‌های پیشرو که در سالن همایش‌های دانشگاه علوم پزشکی همدان برگزار شد، بابیان اینکه از سال ۹۰ جمعیت کشور از جوانی به میان‌سالی رسیده است، افزود: سهم جمعیت مولد ازنظر اقتصادی ۷۱ درصد جمعیت است که در حال حاضر ایران در بالاترین سهم گذار جمعیتی کشور که یک فرصت طلایی است قرار دارد.

وی بابیان اینکه رویکردهای جمعیتی به چهار گروه موافقان، مخالفان، طرفداران جمعیت ثابت و نظریه اسلام مبنی برافزایش جمعیت تقسیم می‌شود، اظهار داشت: منابع جمعیت شناختی و ادیان دینی موافق افزایش جمعیت هستند و در تاریخ معاصر نیز به رویکرد‌های جمعیت درست اشاره‌شده است.

وی با تأکید بر اینکه منظور از سیاست‌های جمعیتی، متناسب کردن ساختار جمعیت کشوراست، اظهار داشت: تا پایان سال ۹۳ جمعیت ایران حدود ۷۸ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر بوده است.

مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت‌احوال کشور در ادامه با اشاره به اینکه نرخ رشد طبیعی جمعیت حدود ۱.۴ درصد است، عنوان کرد: در حال حاضر سالانه یک‌ میلیون نفر به جمعیت ایران اضافه می‌شود.

علی‌اکبر محزون بابیان اینکه اکنون جایگاه ایران در جهان به لحاظ تعداد جمعیت رتبه ۱۸ و در آسیا رتبه ۱۰ است، بیان داشت: مهم‌ترین مؤلفه در حجم کلی جمعیت ساختار جمعیت است چراکه موجب تعاملات نسلی خواهد شد.

وی در ادامه به ترکیب جمعیتی ایران هم اشاره کرد و گفت: ۲۳.۴ درصد از جمعیت کشور را کودکان و نوجوانان زیر ۱۵ سال، ۳۱.۵ درصد را جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله در کشور، ۳۹.۳ درصد را میان‌سالان ۳۰ تا ۶۴ سال و ۵.۷ درصد را نیز سالمندان ۶۵ ساله و بیشتر تشکیل می‌دهند.

علی‌اکبر محزون با اشاره به اینکه سن ازدواج بالا رفته به‌طوری‌که در آقایان به ۲۸ سال و در خانم‌ها به ۲۳ سال رسیده است، یادآور شد: این میزان در کلان‌شهرها متفاوت است.

هم‌اکنون ۱۱ میلیون و ۲۴۰ هزار جوان در آستانه ازدواج در کشور داریم

وی با تأکید بر اینکه بالا رفتن سن ازدواج یکی از دلایل کاهش جمعیت است، گفت: هم‌اکنون ۱۱ میلیون و ۲۴۰ هزار جوان در آستانه ازدواج در کشور داریم.

وی افزود: ۱۵۲ هزار نفر در کشور تا سن ۴۹ سالگی ازدواج‌نکرده‌اند که ۹۰ هزار نفرشان زن و ۶۲ هزار نفر آن‌ها مرد هستند.

علی اکبرمحزون افزود: همچنین یک ‌میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در معرض خطر گذشتن از سن ازدواج هستند که هنوز ازدواج‌نکرده‌اند.

وی بابیان اینکه در سال ۱۳۶۵ نرخ رشد جمعیت ایران در بالاترین میزان یعنی ۳.۹ درصد بوده است، بیان داشت: در سال ۹۰ این میزان به ۱.۳ درصد کاهش‌یافته است.

مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت‌احوال کشور با تأکید بر اینکه با کاهش جمعیت، نرخ جمعیت و تراکم خانوارها نیز از ۵.۱۱ نفر به ۳.۵۵ نفر کاهش‌یافته است، گفت: در سرشماری سال ۱۳۹۰ میانگین اعضای اکثر خانواده‌ها سه نفر اعلام شد.

علی‌اکبر محزون در ادامه با تأکید بر این‌که برای تغییر این روند باید ازدواج آسان و تشویق به فرزند آوری ترویج شود، ادامه داد: تغییر سبک زندگی، رشد شهرنشینی و از همه مهم‌تر افزایش سن ازدواج مهم‌ترین دلایل تغییرات جمعیتی است که باید با اقدامات حمایتی دولت در زمینه اصلاح آمار جمعیتی این روند تغییر کند.

تأخیر در فرزند آوری و آمارهای موجود تک‌فرزندی، خانواده‌ها را در آینده با آسیب جدی روبه‌رو می‌کند

وی افزود: تأخیر در فرزند آوری و آمارهای موجود تک‌فرزندی، خانواده‌ها را در آینده با آسیب جدی روبه‌رو می‌کند که باید در این زمینه آگاهی و اطلاع‌رسانی جامع و کاملی صورت گیرد.

علی‌اکبر محزون اظهار داشت: نرخ باروری ۱.۷ درصد تا ۱.۸ درصد به معنی عبور از خط قرمز نرخ باروری است درحالی‌که ۲.۱ درصد سطح جانشینی جمعیت در نرخ باروری است که با وضع موجود پس از دو نسل نرخ رشد به صفر و سپس منفی می‌رسد.

وی در ادامه بابیان اینکه نرخ باروری در دنیا کاهش‌یافته است، بیان داشت: این روند در ایران به‌مراتب سریع‌تر از سایر کشورها بوده است.

علی اکبر محزون در ادامه به سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در ۱۴ بند اشاره کرد و گفت: این سیاست شامل رفع موانع ازدواج، تحکیم خانواده، سبک زندگی ایرانی- اسلامی، ارتقا امید به زندگی، تکریم سالمندان توانمندسازی جمعیت در سن کار، باز توزیع فضایی و جغرافیایی جمعیت، حفظ و جذب جمعیت در روستاها و مناطق مرزی، مدیریت مهاجرت، رصد مستمر سیاست‌های جمعیتی در ابعاد کمی و کیفی و افزایش نرخ باروی به بیش از سطح جانشینی یعنی به نرخ ۲.۵ درصد است.

مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت‌احوال کشور در ادامه بابیان اینکه بحث اقتصادی از عوامل تأثیرگذار در بحث جمعیت است اما تنها عامل نیست، اظهار داشت: در خانواده‌ها مرفه نیز تمایلی به فرزند آوری وجود ندارد.

علی‌اکبر محزون ادامه داد: تغییر سبک و اولویت‌های زندگی از مهم‌ترین عوامل کاهش فرزند آوری است که در این زمینه باید برنامه‌ریزی‌ها درست و سیاست‌ها اثرگذار باشد.

وی در پایان بابیان اینکه در این زمینه برنامه‌هایی در دستور کار هست که به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی هم رسیده است، گفت: در این راستا سیاست‌های کلی جمعیت به دستگاه‌ها ابلاغ‌شده است و وزارت بهداشت نیز سیاست‌هایی به‌منظور جبران هزینه خانواده‌ها در فرزند آوری در نظر گرفته است.

کد خبر 2929523

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha