به گزارش خبرنگار مهر، کارگاه آمار و حساب های اقماری گردشگری اولین بار در حضور نمایندگان اداره های کل میراث فرهنگی استانهای کشور و نمایندگانی از مرکز آمار ایران، بانک مرکزی و سازمان میراث فرهنگی پیش از ظهر روز نهم آبان ماه در هتل باباطاهر تهران برگزار شد.
در این برنامه دو مدرس از سازمان جهانی جهانگردی به تدرس چگونگی به دست آوردن حساب های اقماری در کشورهای مختلف پرداختند. در این برنامه، توضیح داده شد که افراد حاضر در جلسه می بایست، این مطالب را به مسئولان استانی انتقال دهند.
موضوع حساب های اقماری یکی از آن موضوعاتی است که در چندین سال اخیر هیچ گاه سازمان متولی گردشگری به آن نپرداخته بود و تنها مرکز پژوهشهای مجلس یک بار تحقیقی در این باره ارائه کرد. این درحالی است که داشتن حساب های اقماری می تواند صنعت گردشگری هر کشوری را با واقعیت های گردشگری اش آشنا کند.
در این برنامه، کریستین برو، نماینده سازمان جهانی جهانگردی در این برنامه گفت: بار اول در سال ۲۰۰۹ از ایران دیدن کردم. مردم ایران بسیار مهماننواز هستند. روز گذشته به بازار رفته و خانمی که مرا نمیشناخت به صرف چای و کیک مهمانم کرد، این نشاندهنده میهماننوازی ایرانیهاست.
وی سپس ادامه داد: ایران عضو فعال سازمان UNWTO و عضو هیات اجرایی این سازمان است. کارگاه آموزشی امروز نشاندهنده ارتباط نزدیک ایران با این سازمان و جزو تعهدات سازمان برای کمک فنی به اعضای خودش است.
سازمان جهانی جهانگردی برای دریافت حمایت در چالش است
وی افزود: یکی از بزرگترین و سریعترین صنایع در حال رشد دنیا، گردشگری است، با اینکه درگیریهای ژئوپلیتیکی در سال ۲۰۱۵ آن را درگیر حوادثی کرد، اما همچنان به رشد خود ادامه میدهد. اهمیت این صنعت را در ایجاد اشتغال نمیتوان نادیده گرفت، چه در کشورهای در حال رشد و چه در کشورهای پیشرفته. اما متاسفانه حمایت دولت از آن ناچیز است و سازمان جهانی جهانگردی برای دریافت حمایت بیشتر در چالش است. البته این کنفرانسها و کارگاهها برای جلب توجه دولتها به گردشگری بسیار مهم تلقی می شود.
در ادامه این برنامه، مرتضی رحمانیموحد معاون گردشگری کشور گفت: حساب های اقماری مطالبه گردشگری هر کشور از متولی آن است تا بتواند با اتکا به این حسابها برنامهریزی بهتری را برای صنعت گردشگری ارائه کند. خروجی حسابهای اقماری به شاخصهای کلی اقتصاد گردشگری برمیگردد.
در نهایت این وضعیت باعث خواهد شد برنامهریزان کشور با اتکا به این آمار بتوانند برنامهریزی و سیاستگذاری خوبی داشته باشند.
وی افزود: در سال ۲۰۱۴ تفاهمنامهای بین سازمان میراث فرهنگی و دبیرکل سازمان UNWTO امضا شد و بحث استفاده از کارشناسان و مشاوران سازمان را در معرفی و آموزش و ارائه دیدگاههای تخصصیشان مطرح کردیم. همچنین تفاهمنامهای با مرکز آمار ایران در دست داریم تا به طور موازی همراه با انتقال تجربیات بتوانیم نظام آماری مناسبی داشته باشیم.
آرزوی مرکز آمار ایران
زهره چیتساز رئیس گروه آمارهای اجتماعی و فرهنگی مرکز آمار ایران نیز بیان کرد: این مرکز به عنوان مرجع آمارهای رسمی کشور همکاری مستمری با سازمان جهانگردی دارد. در سال ۸۷ آمارهای سفرهای چهارفصل سال گرفته شد اما از سال ۹۰ تا ۹۳ هر ساله سفرهای دو فصل بهار و تابستان آمارگیری میشوند. مرکز آمار ایران از آنجا متولی تهیه حسابهای گردشگری است، طرحهای آماری مختلفی را اجرا میکند و ۲۰ طرح دارد که مستقیم یا غیرمستقیم به حوزه گردشگری مربوط میشوند.
وی افزود: مرکز آمار ایران طرحهای گردشگری خود را به صورت طرحهای ثابت اجرا میکند. یکی از آرزوهای این مرکز اجرای طرح آمارگیری از گردشگران ورودی است. در اطلاعات ثبتی آنها تعداد ورودیهای گردشگران به کشور را داریم که در سیستم ناجا ثبت میشود، اما در سیستم TSA باید اطلاعات هزینهها را نیز بگیریم، اما امکان جمعآوری آنها وجود ندارد. اگر دستگاههای مختلف و مرتبط با گردشگری همکاری کنند، مرکز آمار ایران آمادگی دارد تا طرح آمارگیری از گردشگران ورودی را انجام دهد.
در این برنامه «هارا» مشاور سازمان UNWTO در زمینه آمار و حسابهای اقماری گردشگری سخنرانی کرد او گفت: همه مردم بازدیدکننده و گردشگری نیستند و کالای مصرفی همه بازدیدکنندگان به عنوان درآمد بخش گردشگری حساب نمیشود. تا زمانی که گردشگری را به عنوان صنعت در نظر نگیرید نمیتوانید آن را اندازهگیری و در حسابهای ملی خود لحاظ کنید.
مهمان دیگر این برنامه نیز نماینده موسسه گردشگری و فرهنگ کُره است که درباره استقرار حسابهای اقماری کُره صحبت خواهد کرد. این برنامه تا روز یازدهم آبان ماه ادامه خواهد داشت.
نظر شما