۹ دی ۱۳۹۴، ۹:۱۵

بولدوزرها بنای قاجاری بابل را خراب کردند

خانه خلیلیان به تاریخ پیوست

خانه خلیلیان به تاریخ پیوست

بابل - در حالی تیغ بولدوزرها به خانه تاریخی دوره قهوه قجری خلیلیان بابل رسید که این بنای تاریخی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: بولدوزرها این بار هم زودتر از متولیان امر به بنای تاریخی در مازندران رسیدند و خانه‌ای با معماری خاص از دوره قاجاری را از حافظه زمین حذف کردند.

صبح یک روز تعطیل در دی‌ماه، بخشی از خانه قاجاری «خلیلیان» بابل که میراثی ماندگار از عهد قاجار است و روزگاری محل برگزاری روضه و حضور علمای بزرگ ازجمله مرحوم آیت‌الله «بیکایی» و مرحوم آیت‌الله «هادی روحانی» بوده تخریب شد.

مسئولان اوقاف تخریبی بودن این بنا و احتمال آوار و ریزش را دلیل تخریب بیان می‌کنند و معتقدند هیچ سندی مبنی بر میراثی بودن و ثبت در فهرست آثار ملی آن ارائه نشده است، اما درعین حال مسئولان میراث فرهنگی مازندران نیز عقیده دارند که این بنای تاریخی در فهرست آثار ملی ایران در حال ثبت شدن است و نباید تخریب می‌شد.

بااین‌وجود حجت‌الاسلام ستار علیزاده مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: خانه خلیلیان بابل خانه‌ای تخریبی بوده که هرلحظه احتمال آوار و تخریب آن وجود داشت و از سوی دیگر شاهد اعتراضات مردمی بودیم که چرا اوقاف نسبت به مرمت و حفظ آن اقدام نمی‌کند.

وی بیان داشت: برای پیشگیری از حوادث احتمالی از یکسو و همچنین با توجه به اینکه میراث فرهنگی سندی مبنی بر میراثی بودن و ثبت در فهرست آثار ملی این بنا ارائه نداده است، تصمیم بر این شد که این بنا در راستای اجرای نیات واقفین تخریب و بازسازی شود.

خانه خلیلیان در راستای اجرای نیات بازسازی و تبدیلی به حسینیه می شود

حجت‌الاسلام علیزاده یادآور شد: این بنا در راستای نیت واقفین دوباره بازسازی و تبدیل به حسینیه می‌شود.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران درعین‌حال تصریح کرد: وضعیت خانه خلیلیان ازنظر منظر و نمای داخلی بسیار بد و نامناسب بود که احتمال تخریب و آوار آن نیز می‌رفت.

درحالی‌که اوقاف معتقد است که مدرکی دال بر میراثی بودن خانه خلیلیان و ثبت آن در فهرست آثار ملی ایران ارائه نشده است، اما مدیرکل میراث فرهنگی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه ثبت نشدن در فهرست آثار ملی را نباید عاملی برای تخریب اثر تاریخی باشد اظهار داشت: ما نباید منتظر بمانیم که کسی جایی یا بنایی را تخریب کند بعد به فکر آن باشیم بلکه باید فضا را به‌گونه‌ای سنگین کنیم که کسی به میراث تاریخی چشم طمع نداشته باشد.

دلاور بزرگ نیا با اشاره به اینکه یک اشتباهی وجود دارد و آن اینکه حتماً باید یک اثری ثبت شود تا نسبت حفاظت آن اقدام شود گفت: این در حالی است که دو هزار و ۵۰۰ اثر تاریخی در استان وجود دارد که تنها حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ اثر در فهرست آثار ملی ثبت‌شده است و اشتباه بسیاری از افراد این است که آثار تاریخی و عرصه‌های باارزش تاریخی باید ثبت ملی شود تا نسبت به حراست از آن اقدام شود.

اشتباه بسیاری از افراد این است که آثار تاریخی و عرصه‌های باارزش تاریخی باید ثبت ملی شود تا نسبت به حراست از آن اقدام شود

وی بابیان اینکه تنها بخشی از میراث تاریخی استان ثبت ملی شده است تصریح کرد: آیا این به آن معنی است که باید در تخریب دیگر آثار ثبت‌نشده شتاب کرد و داشته‌ها را نابود کنیم؟

وی ادامه داد: آیا حفاظت از آثار که هویت سرزمینی ما، ریشه‌های کهن معماری و باروهای سازندگان را در چنین بناهایی نشان می‌دهد، کمتر از سایر موضوعات اهمیت دارد.

بزرگ نیا با اشاره به اینکه بین سازمان میراث فرهنگی و سازمان اوقاف و امور خیریه برای حفاظت از آثار تاریخی تفاهم‌نامه‌هایی وجود دارد بیان کرد: بی‌تردید میراث فرهنگی و اوقاف استان نیز دست در دست هم در اجرای این تفاهمات پایبند بوده و در مقابل درک نادرستی که تعدادی افراد سودجو یا بی‌اطلاع از آثار تاریخی دارند، خواهند ایستاد.

مدیرکل میراث فرهنگی مازندران درباره بنای تاریخی خانه خلیلیان بابل که بخشی از آن مورد تخریب قرارگرفته است گفت: عاملان این حرکت عمل غیرقانونی انجام دادند که باید پاسخگو باشند.

خانه خلیلیان ثبت ملی شده است

درعین‌حال مهدی ایزدی معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری مازندران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه خانه تاریخی خلیلیان بابل از آثار دوره قاجاری با معماری خاص است بیان داشت: در سه ماه گذشته نسبت به ثبت اثر تاریخی در فهرست آثار ملی ایران اقدام شده است و حتی شمار ثبت نیز دریافت شده است.

وی اظهار داشت: این بنای تاریخی دارای معماری باقابلیت تاریخی است و به اداره اوقاف شهرستان بابل نیز اعلام کرده‌ایم که از تخریب آن باید جلوگیری شود و درعین‌حال بین اوقاف استان و میراث فرهنگی برای حفظ و صیانت از آثار تاریخی تفاهم‌نامه همکاری منعقدشده است.

ایزدی با اظهار تأسف از تخریب بخشی از خانه تاریخی خلیلیان بابل تأکید کرد: مسببان این حادثه اگر افراد عادی هستند باید به قانون معرفی شوند و اگر دستگاه اداری است باید تابع میراث باشند و به تفاهم‌نامه‌ها پایبند باشند.

وی با اظهار اینکه به اداره اوقاف و امور خیریه بابل نیز ثبت ملی شدن خانه خلیلیان اعلام‌شده است یادآور شد: بخشی از خانه خلیلیان حسینیه است و در ماه‌های خاص سال نظیر محرم در آن مراسم مذهبی و روضه برپا می‌شود.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی مازندران ادامه داد: نظیر خانه خلیلیان بابل، خانه نبویان در آمل است که بخشی از آن حسینیه است و در آن مراسم مذهبی برپا می‌شود و با کمک اوقاف نسبت به حفظ آن اقدام شده است.

به گزارش مهر در حالی بخشی از خانه میراثی خلیلیان در بابل تخریب‌شده است که طبق ماده ۵۵۸ قانون مجازات اسلامی «هرکس به تمام یا قسمتی از ابنیه، اماکن، محوطه‌ها و مجموعه‌های فرهنگی ـ تاریخی یا مذهبی که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، یا تزیینات، ملحقات، تأسیسات، اشیا و لوازم و خطوط و نقوش منصوب یا موجود در اماکن مذکور، که مستقلاً نیز واجد حیثیت فرهنگی، تاریخی یا مذهبی باشد، خرابی وارد آورد علاوه بر جبران خسارات وارده به حبس از یک الی ۱۰ سال محکوم می‌شود.

تخریب بناهای تاریخی در بابل در روزهای تعطیل مسبوق باسابقه است و دی‌ماه سال ۱۳۹۰ نیز شهرداری این شهر در یک روز تعطیل به تخریب حمام قدیمی میرزا یوسف و تبدیل آن به پارکینگ اقدام کرد.

گزارش: علیرضا نوری کجوریان

کد خبر 3012560

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha