۹ دی ۱۳۹۴، ۱۱:۱۸

جلد هشتم ترجمه عربی دانشنامه جهان اسلام منتشر شد

جلد هشتم ترجمه عربی دانشنامه جهان اسلام منتشر شد

جلد هشتم ترجمه دانشنامه جهان اسلام به زبان عربی، با عنوان دائره معارف العالم الاسلامي در بیروت منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، این مجلد که حاوی مدخلهای حرف «تاء» از «تحریم التنباک» تا «التشبیه»  و داری بیش از ۲۴۰ مدخل اصلی و ارجاعی است،  در ۷۳۰صفحه و بالغ بر ۶۰۰هزار کلمه منتشر شده است. برخی مقالات این مجلد عبارتند از: ترجمه، زبان و ادبیات ترکی، تحریم تنباکو، تختی(غلامرضا)، تدوین حدیث، تذکره‌ها، ترتب، تسبیح، تدلیس، ترمذ، ترکیه، ترنج وچاد(تشاد). ترجمه و ویراستاری این مجلد دانشنامه را، مترجمانی عرب‌زبان از کشورهای مختلف جهان اسلام شامل لبنان، مغرب، سوریه و فلسطین به‌عهده داشته‌اند.  

همچنین در این مجلد دانشنامه، مقالاتی درباره آثار باستانی و تاریخی ایران همچون «تخت جمشید» که نام رایج آثار کاخ‌های هخامنشی در شمال‌شرقی شیراز است و «تخت سلیمان» در جنوب آذربایجان غربی، اصطلاحاتی در فرهنگ و تمدن اسلامی همچون «تعلیم و تربیت» و «نهضت ترجمه»، مصطلحات و کتب فلسفه، عرفان و کلام همچون «ترجیح بلا مرجح» و «ترجمان الاشواق» انتشار یافته است. مدخل «ترجمه‌ قرآن» نیزکه از مقالات بلند و مهم این مجلد دانشنامه به‌شمار می‌رود حاوی مباحثی درباره مبانی نظری ترجمه قرآن و آرای مختلف درباره جواز یا عدم جواز ترجمه قرآن به زبان‌های غیر‌عربی به‌لحاظ کلامی، فقهی و زبان‌شناختی و تاریخچه‌ ترجمه قرآن به زبان فارسی و دیگر زبان‌ها است.

در این دانشنامه مقالاتی با موضوعات متنوع حوزه موضوعی جهان اسلام در ۱۶ گروه تخصصی عرفان، فلسفه، تاریخ اسلام، ادبیات و زبان‌ها، تاریخ علم، کلام و فرق، قرآن و حدیث، فقه وحقوق، تاریخ اجتماعی، هنر و معماری، اسلام معاصر، شبه قاره هند و جنوب شرق آسیا، مطالعات غرب جهان اسلام، آسیای صغیر و بالکان، جغرافیا و تاریخ  به‌طور مستمر و بر اساس حروف الفبا، توسط استادان و پژوهشگران و به‌سرپرستی دکتر غلامعلی حداد عادل، تألیف و منتشر می‌شود.

ترجمه مقالات دانشنامه به زبان اول جهان اسلام اقدامی است که در سالهای اخیر توسط بنیاد دائره المعارف اسلامی آغاز شده و مجلد نهم این مجموعه به‌زودی در اختیار پژوهشگران و علاقه‌مندان عرب‌زبان قرار‌خواهد گرفت. منشورات این بنیاد تا‌کنون، شامل  ۱۹ جلد دانشنامه جهان اسلام و ۴۵ عنوان کتاب به زبان فارسی، ۸ جلد دائره معارف العالم الاسلامی به زبان عربی و ۲۲ عنوان کتاب به زبان انگلیسی از طریق انتشارات و فروشگاه کتاب مرجع و مقالات این دانشنامه در پایگاه اینترنتی بنیاد دائره المعارف اسلامی به نشانی www.rch.ac.ir در دسترس علاقه‌مندان قرار‌دارد.

 بنیاد دایره‌المعارف اسلامی که متولی فراهم‌آوری و انتشار دانشنامه جهان اسلام است، با اقدام و پیشگامی مقام معظم رهبری در دوران ریاست جمهوری و دعوت ایشان از شماری از استادان دانشگاه و حوزه در سال ۱۳۶۲ تأسیس شد و ریاست عالیه آن همچنان با معظم‌له است.

کد خبر 3012845

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha