۲۳ مرداد ۱۳۹۵، ۹:۴۴

بنایی که رنگ مرمت ندید؛

آرامگاه تنها فرمانروای زن فارس در آستانه نابودی

آرامگاه تنها فرمانروای زن فارس در آستانه نابودی

شیراز- آرامگاه «آبش خاتون» به عنوان تنها فرمانروای زن فارس در آستانه نابودی قرار دارد و تا به حال هیچ اقدام مرمتی نیز برای این بنا صورت نگرفته تا هر روز به تخریب نزدیکتر شود.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: «آبش خاتون» تنها فرمانروای زن فارس بوده که در قرن هفتم هجری می زیسته و بنابر اسناد تاریخی، نزدیک به ۱۱ سال بر فارس حکومت کرده است. وی دختر« سعد بن ابی بکربن سعید زنگی» و همسر  پسر هلاکو خان مغول و آخرین اتابک از خاندان سلغریان است.

این زن سال ۶۶۲ قمری فرمانروای فارس بوده و بر اساس مستندات موجود او در زمان حکمرانی خود فعالیتهای زیادی برای پیشرفت شهر انجام داده است.

مقبره آبش خاتون که به نام رباط آبش نیز شناخته می شود بنایی سه طبقه بوده ؛ اطراف مقبره با کاشی های نفیسی تزئین شده که بسیاری از آنها از بین رفته است. در داخل بنا و در حیاط آرامگاه، دو سنگ قبر با معجری آهنی قرار دارد.

آبش خاتون در دوران حکومت و زندگی خود در فارس و شیراز، فعالیت های بسیاری برای پیشرفت سرزمین اش انجام داده است. به گواه تاریخ این فرمانروای زن در سال های ۶۲۳ تا ۶۸۵ هجری قمری اقدام به ساخت مدرسه، کاروانسرا و دیگر بناهای عام المنفعه کرده است .

آرامگاه آبش خاتون در ۱۵ دی ماه ۱۳۱۰ در فهرست ملی جای گرفته است.

«شیراز، بولوار سیبویه، نرسیده به میدان دفاع مقدس، آرامگاه آبش خاتون»، این آدرس بنای آرامگاه است که این روزها نه بازدید کننده ای دارد و نه ارگانی برای مرمتش آستین بالا می زند.

سالهاست این آرامگاه به حال خودش رها شده و هر روز نیز بر فرسودگی و نابودی آن نزدیک تر می شود. سالهاست بر در اصلی بنا قل و زنجیر بسته اند تا کسی نتواند از بنا بازدید کند و داربستهایی که ده ها سال از وجودشان می گذرد.

معاون اوقاف فارس به خبرنگار مهر در این خصوص گفت: ساماندهی این آرامگاه  چند سال قبل به همراه دیگر بقاع در دستور کار قرار گرفت.

الیاس رضایی ادامه داد: در آن سالها بیش از ۷۰ بقاع متبرکه و امامزاده بر اساس اولویت در حالی مرمت و بازسازی شد که در بافت قدیمی شیراز قرار داشتند.

وی اظهار داشت: اما آن زمان به دلیل پاره ای مشکلات از جمله کمبود اعتبار بازسازی مقبره آبش خاتون و حدود چهار مقبره دیگر باقی ماند که همچنان به دلیل کمبود اعتبار، بلاتکلیف مانده است.

معاون اوقاف فارس با تاکید بر اینکه با اعتبارات اندک نمی توان این مقبره ها را بازسازی کرد، گفت: طی چند سال گذشته آسیبهایی به این بنا وارد شده و در صورت تامین اعتبار بازسازی آن نیز آغاز می شود.

وی بر لزوم تهیه طرح جامع مرمتی برای این اثر تاریخی- مذهبی تاکید کرد و افزود: پرونده مرمتی آرامگاه آبش خاتون در قالب یک پروژه مشارکتی باید با همکاری میراث فرهنگی فارس، شهرداری و اوقاف  گشوده شود.

رضایی ادامه داد: اداره اوقاف آمادگی کامل دارد که برای مرمت و احیای چنین اماکن ثبتی که در تملک اوقاف است با دیگر نهادهای فرهنگی و اجرایی استان همکاری کند.

معاون اوقاف فارس تاکید کرد: این مقبره هیچگونه درآمدی از راه فروش بلیط و ... ندارد و بودجه اوقاف نیز به تنهایی پاسخگوی مرمت آن نیست از این رو باید دیگر نهادهای ذی ربط با این اداره همکاری کنند.

کد خبر 3739511

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • پرسام امینی ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
      1 0
      سردر یکی از اولین مدارس ایران در زمان ترکان خاتون در کرمان هم به حال خود رها شده که مربوط به هشتصد سال قبل ست و شباهت بسیاری به این بنا در شیراز دارد...
    • آ ۱۷:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
      1 0
      اصلا برای چی این بناها معرفی نمیشن لااقل مردم بشناسن بیان بازدید پول بلیطهاشو خرج همونجا بکنید من خودم این اسم و عنوان و این بنای با این قدمت چندین صد ساله رو الان شنیدم به خدا من یکی حاضرم بابت دیدن همین مقبره بیام ولی فردا روزی که خراب شد دیگه هیچکس نمیاد ببینه لااقل زمان عید شهرداریها این اماکن کمتر شناخته شده و قدمت دار رو تو بروشور تبلیغ کنن یه باجه فروش بلیط هم بذارن که وقتی تو اینترنت سرچ میکنیم میبینیم تو فلان کشور اروپایی خونه چندصد ساله نویسنده ای دست نخورده موزه شده چشمامون گرد نشه