خبرگزاری مهر- گروه استانها، ونوس بهنود: بازار داغ دروازه مشگین و تازه میدان در اردبیل لبریز از رنگ است. قرمز و زرد، سبز و نارنجی، سرخ و بنفش. میوههایی که کپه کپه روی سینیهای گرد چیده شدهاند به هر رهگذری لبخند میزند. اما پاسخ این لبخند از سوی برخی فقط آه و حسرت است.
متوسط قیمت یک کیلو میوه در بازار اردبیل ۳۰ هزار ریال است. این قیمت به نسبت برخی استانها رقم پایینی محسوب میشود اما پایین بودن درآمد عمومی در بین مردم اردبیل موجب شده نه تنها غذاهای اعیانی بلکه میوه و سبزی نیز به لیست نمیشودها اضافه شود.
در این میان بررسی خبرگزاری مهر نشان میدهد، نه تنها شهروندان بلکه فروشندگان نیز چندان راضی از قیمتها نیستند و بازار خوش عطر و منظر میوه در اردبیل بازگوی مشکلات اقتصادی است که با کوچکترین تکانههایی به زخم غیرقابل درمان تبدیل میشود.
از سویی فعالیت دلالان و واسطهگران به التهاب بازار میوه دامن زده است بطوریکه میوه با قیمت نازل و به طور میانگین ۱۵هزار ریال از کشاورز و باغدار خریداری شده و با افزایش تا سه برابری به مشتری عرضه میشود.
تلاش برای راضی کردن خرید نسیه
پیرمردی با لباس کهنه و فرسوده از یکی از فروشندهها میوه نسیه میخواهد. برای پایتختنشینی که میوه کیلویی ۳۰۰ هزار ریال را تا در خانه با پیک میآورند، این رفتار بیگانه است. اما اینجا در اردبیل به کررات درخواست میوه نسیه مطرح میشود.
فروشنده قبول نمیکند و پیرمرد با چهره درهمرفتهای سکوی میوهفروشی را ترک میکند.
یکی از شهروندان اردبیلی به خبرنگار مهر گفت: قیمت میوه حتی الان که فصل برداشت است به واقع بالا است.
زهرا رحمتی تصریح کرد: ما سیب را در زمستان کیلویی پنج هزار تومان میخریدیم و الان هم در بازار سیب خوب چهار تا پنج هزار تومان است.
وی افزود: بسیاری از میوهها در تابستان به بازار میآید و متأسفانه برخی خانوادهها به دلیل قیمت بالا قادر به استفاده از این نعمت خدادادی نیستند.
این شهروند معتقد است گرانی از یک سو و رکود بازار از سوی دیگر موجب شده برخی فروشندهها هم تخلف کنند و به عنوان مثال جنس خوب را جلوی دید بگذارند اما در هنگام فروش جنس خراب تحویل مشتری بدهند.
رحمتی متذکر شد: بسیاری از خانوادهها به دلیل قیمت بالای میوه حتی مهمانیهای خود را کمتر کردهاند و قادر به تأمین هزینههای یک مهمانی نیستند.
افزایش درخواست نسیه و کاهش قدرت خرید مردم
قیمت میوه در وضعیتی بالا است که بر اساس اعلام مسئولان بر خلاف سایر محصولات، محصولات کشاورزی از قیمت متعارف و مشخص برخوردار نیست و بر اساس عرف بازار تعیین میشود.
این موضوع موجب شده است قیمتهای سلیقهای بر روی برچسب میوههای سرخ و سفید بنشیند و در برخی مواقع متناسب با درآمد مردم یک منطقه نباشد.
متأسفانه قدرت خرید مردم پایین است و به همین دلیل حتی خرید نسیه میوه درخواست میشودیکی از فروشندگان میوه البته مخالف این دیدگاه است و معتقد است فروشنده به کشش بازار توجه میکند.
نادر حقی به خبرنگار مهر گفت: متأسفانه قدرت خرید مردم پایین است و به همین دلیل حتی خرید نسیه میوه درخواست میشود.
وی اضافه کرد: با این وجود فروشنده به میزان کشش قیمتها توجه دارد و اگر قیمتی کشش نداشته باشد، کاهش داده میشود.
به گفته حقی در برخی استانها میوه به قیمت بالاتر به فروش میرسد و در خود اردبیل گاهی با سود اندک میوه را میفروشیم.
این اظهارات البته خود گواه این موضوع است که برخی فروشندهها در بازار به دلیل نبود قیمت مصوب دست به آزمون و خطا میزنند و قیمت خود را در سطحی که نهایتاً بتوانند میوه را بفروشند، نگه میدارند.
هر چند اغلب محصولات کشاورزی در بازار اردبیل جا خوش کرده است، اما بازار میوه و سبزی با هر تکانهای متأثر میشود.
معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت و معدن استان اردبیل به خبرنگار مهر گفت: قیمت بازار میوه متعارف است و قیمت مصوب ندارد.
رضا احدی تصریح کرد: با این وجود شکایتی از قیمتها به دست ما نرسیده و اگر شکایتی طرح شود ما رسیدگی میکنیم.
به دلیل یکدست نبودن قیمتها رقابت منفی در بین مغازهها به وجود آمده است و از سویی فروش در پشت نیسان خود موجب تنوع قابلتوجه قیمت میوه و سبزی شده است. بطوریکه به عنوان مثال بررسی خبرگزاری مهر نشان میدهد قیمت خیار از ۱۰ هزار ریال تا ۴۰ هزار ریال در بازار متغیر است.
میوه تولید اردبیل در بازار دیده نمیشود
از سویی هر چند اعلام شده که تورم با کاهش همراه است و تأثیر آن در زندگی مردم مشاهده میشود، اما شهروندان اردبیلی معتقد به این دیدگاه نیستند و همچنان از گرانی کالاهای اساسی گلهمندند.
یکی از شهروندان در این خصوص تصریح کرد: زمانی باید گفت تورم کاهش یافته که قیمت کالاها به نسبت سال گذشته کاهش یابد اما عملاً وقتی مشتری یک کیلو برنج یا یک کیلو سیب را گرانتر میخرد نمیتوان گفت کاهش تورم بر بازار حاکم است.
در عین حال بازار میوه و سبزی اردبیل امسال به دلایل مختلف نتوانسته در قیمتهای رضایتبخش نیاز شهروندان را تأمین کند.
بطوریکه کاهش تولیدات باغی و سردرختی استان موجب شده است اغلب میوههای بازار اردبیل از استانهای دیگر در کنار هم صف بکشند و به دلیل هزینه حملونقل و انتقال با قیمت بیش از توان جیب مردم به فروش برسند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: امسال چهار میلیون و ۲۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی تولید کردیم که با رشد قابلتوجه به نسبت سال گذشته مواجه است.
عدیل سروی افزود: به دلیل سرمازدگی محصولات باغی در جنوب استان و در شهرستان مشگین شهر که خسارت ۳۰ تا ۸۰ درصدی برآورد شده با کاهش تولید مواجه هستیم.
وی متذکر شد: توسعه باغات استان نیز در دو هزار هکتار انجام شده که در سالهای بعد نتیجه آن مشاهده خواهد شد.
از سویی صادرات برخی محصولات کشاورزی تولیدی استان نیز موجب میشود در مقاطعی قیمت برخی انواع میوه و سبزی با افزایش مواجه شود.
بازار داغ واسطهگری میوه در شب
اما آنچه به افزایش قیمتها دامن زده نه سرمازدگی و نه صادرات بلکه دست واسطهها است. مدیرکل تعزیرات حکومتی استان اردبیل در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه قیمت بازار میوه عرفی است و مصوب ندارد، تصریح کرد: تولید بر عهده جهاد کشاورزی و نظارت بر توزیع بر عهده صنعت و معدن است و اگر تخلفی به ما ارجاع دهند، رسیدگی میکنیم.
حسین نجف زاده با بیان اینکه طی ماههای اخیر از بازار ترهبار پروندهای واصل نشده است، تأکید کرد: در حال حاضر بازار ترهبار نگرانی به وجود آورده که لازم است تمامی دستگاهها همت کرده و آن را رفع کنند.
وی افزود: متأسفانه تعداد قابلتوجهی افراد واسطهگر از ساعت دو شب در بازار ترهبار میوه را دست به دست میکنند و تا زمانی که تا هفت صبح مغازهدارها کار خود را شروع کنند، میوه با رشد قیمت ۴۰ درصدی به دست آن ها میرسد.
تعداد قابلتوجهی افراد واسطهگر از ساعت دو شب در بازار ترهبار میوه را دست به دست میکنندمدیرکل تعزیرات حکومتی استان متذکر شد: این افراد مشخص نیست چه کسانی هستند اما خود به گرانی میوه دامن میزنند؛ در عین حال در خردهفروشی تخلفات به آن صورت مشاهده نمیشود.
به گفته نجف زاده برخورد با واسطهگری به دلیل اینکه در این موضوع نقش تعزیرات حذف شده است تنها از طریق اتاق اصناف، اتحادیه میوه و ترهبار و شهرداری به عنوان سد معبر میتواند انجام شود.
وی متذکر شد: زمانی که ما از این افراد سؤال میکنیم چه اقدامی انجام میدهند، گفته میشود میوه خریدهاند و با سود شرعی با قیمت بالاتر میفروشند و این روند موجب میشود تعزیرات عملاً نتواند اقدامی داشته باشد.
نجف زاده با بیان اینکه مشکل مشابه در استان تهران نیز وجود داشت و تعزیرات برخورد با واسطهگری را رهبری کرد، ادامه داد: درصورتیکه بتوان نسبت به مقابله با واسطهگری اقدام کرد، بازار میوه و ترهبار ثبات قیمت بیشتری خواهد داشت.
وی افزود: میتوان نظارتها را بیشتر کرد و یا مراکز عرضه مستقیم میوه راهاندازی کرد اما لازم است همه دستگاهها همت کنند.
هر چند در ظاهر شکایتی از قیمت میوه مطرح نمیشود که البته دلیل اصلی آن به مصوب نبودن قیمتها برمیگردد اما بازار داغ میوه اردبیل نیازمند ساماندهی در قیمتها و حداقل نظارت و بازرسی و کاهش دست واسطهها است. در وضعیت فعلی که اردبیل مهر قطب تولیدات کشاورزی را در پیشانی دارد، انتظار میرود حداقل تولیدات کشاورزی با قیمت مناسب و یکدست عرضه شود؛ چرا که بیشترین لطمات این نابسامانی را شهروندانی تجربه میکنند که درآمد حداقلی دارند و برای خرید یک کیلو میوه مجبور به درخواست نسیه میشوند.
نظر شما